Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гювечета с кестени


В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да предложа тази рецепта. При правилно съхранение, те могат да издържат с месеци, така, че може би ще имате късме да ги намерите и пресни. Все пак ако нямате можете да приготвите гювечетата без тях и гарантирам, че пак са вкусни!
за 3 гювечета
500 гр картофи
150 гр гъби пичурки
2-3 стръка зелен лук
250 г пил.филе
200 гр почистени сварени кестени
250 гр кайма
2 бр печен червен пипер
черен млян пипер
чубрица
3 яйца
3 л лютеница или 3 к.л доматено пюре
1 кисела краставичка
2-3 резена пушено филе
олио/зехтин


Картофите сваряваме. Лично аз, когато ги варя освен сол слагам и лъжичка захар - така стават по пърхави и вкусни.
Печурките нарязваме и задушаваме в малко мазнина. Кестените почистваме от кафявата люспичка.
Каймата смесваме с малко черен пипер, сол, чубрица и нарязания зелен лук.
Филето нарязваме на хапки и запържваме съвсем леко - до златисто в мазнина.

Каймата разпределяме по дъното на гювечето. Отгоре слагаме нарязаните на кубчета варени картофи, задушените гъбки, нарязан печен пипер, малко пушено филе, кестените, 2-3 кръгчета кисела краставичка, пилешките хапки и лъжица лютеница /доматено пюре, кетчуп/. Поръсваме с черен пипер, чубрица, сол на вкус. Добавяме малко зехтин или олио и малко вода (или разтворен пилешки бульон)

Характерно при готвенето в глинени съдове е постепенното загряване. Слагането на студени гювечета в загрята фурна, може да доведе до спукаване на съда.
Похлупените гювечетата слагаме в студена фурна на 180 градуса. След 40 минути махаме капачетата, с виличка образуваме леко дупка посредата и чукваме едно яйце. Оставяме да се запече без капаче.

Може да добавите и кашкавал

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Елда с кестени
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Събота
17
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook