Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето бебе?

Идва лятото и все по-често си задаваме тези въпроси. Ако ние самите обожаваме сладолед, е особено трудно да си хапваме, приседнали на пейката, бебето да ни гледа с любопитство, да следи жадно удоволствието, изписано на лицето ни. То иска да опита, а какво да правим ние?

Основното, което трябва да знаем, преди да ни мине дори мисълта да дадем да опита, е, че бебето трябва да е захранено добре с млечни продукти - особено с прясно мляко (стига сладоледът да е направен с прясно мляко и производното му сухо мляко). Това автоматично изключва опитване във възраст преди годинката.

Ето още причини да избягваме сладоледа преди 1 навършена годинка:

1. Консерванти - Почти всеки сладолед на пазара има консерванти и други съставки, които по принцип са забранени в здравословната бебешка кухня - трансмазнини, бяла захар, оцветители, всякакви синтетични съставки.

2. Прясното мляко - Лактозата е силен алерген за бебетата, някои дори имат непоносимост към нея. Прясното мляко е тежка храна за бебешкото стомахче и се изисква захранване с обезсолено сирене, кисело мляко, извара, преди да се пристъпи към него. Отделна е темата, че рядко в сладоледа се слага истинско прясно мляко.

3. Затруднения в храносмилането - Бебешкото стомахче има неукрепнала флора и е привикнало на съвсем малко храни, особено ако е кърмено изключително и е късно (след 6-8 месец) захранено. Храна като сладоледа е непривична за стомахчето и може да причини колики, газове, разстройство.

4. Опасни бактерии - Всеки сладолед в кутия, престоял в склад месеци, или произведен на място, чиято кухня не сте виждали, крие опасност от бактериална зараза. Има ли смисъл да се рискува с храна, която не носи никаква или минимална хранителна стойност?


Навсякъде по магазините има формички за замразяване на сладолед. Домашен сладолед на клечка вече е съвсем лесен за приготвяне.


Какъв сладолед да дадем на дете след годинка?

Избягвайте сладолед, закупен на улицата. Как се съхранява, как се подрежда на витрината, какво е състоянието на машината, каква е хигиената на продавачите - все въпроси, които да ви откажат от сладоледа, който се продава масово на улицата.

Търсете сладолед, на чийто производител можете да се доверите. Био сладолед по магазините или такъв, продаван от сладкарници, които се ползват с добро име, хигиена и гарантиран чист произход на съставките.

Не прекалявайте. Децата обичат сладолед - той е цветен, сладък и студен. Но той е храна, с която се процедира, както с всяка друга в ранна възраст - по малко, следим за реакции и не прекаляваме. Сладоледът не е пълноценно хранене, а забавно разнообразие, споделено с приятели.

Предлагайте сладолед в следобедните закуски и винаги влагайте здравословен елемент. Основата на сладоледа е прясно мляко, но може да е кисело или ядково. Да се добавят пасирани или цели плодове, рожков, какао, авокадо, ядки. Подсладителят да е здравословен. Стига детето да е захранено със съставките - можем направим сладоледа винаги една идея по-здравословен. Като хранене той най-добре пасва на следобедната закуска.

Разнообразие, но не твърде много съставки. За по-малките и начинаещите - колкото по-малко съставки, освен основната, толкова по-добре. Твърде многото компоненти ще затруднят храносмилането на неукрепналите стомахчета.

От сладолед едно дете не може да се разболее, ако вече няма предпоставки за това. За всеки случай и за по-малките, предлагайте в топлите месеци и нека не е директно от хладилника. Нека хапва бавно и да се наслаждава на всяка хапка. Защото добрият сладолед е точно това - един малък празник за сетивата.

Сладоледът е една от тези храни, към които трябва да подхождаме внимателно. Храна, която разделя родители на два лагера - "за" и "против". Здравословното отношение би било да не го демонизираме и забраняваме, но и да не го изпускаме от поглед и контрол. Най-добре би било да предлагаме здравословни алтернативи и да покажем цялото разнообразие, на което сме способни, да оставяме децата да дават своя принос в правенето на сладоледа и да стигнат сами до любими вкусове.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Семейни игри и предизвикателства за 8 март
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· 4 юни - Международен ден за защита на децата, жертви на агресия
· Детството в снимки, цитати и няколко думи от сърце
· Защо да насърчим детето да рисува, независимо колко е "добро"?
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Четвъртък
4
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Жените не трябва да се оправдаваме за това, което сме
Понякога жените се чувстваме прекалено отговорни. Стараем се да изглеждаме добре ежедневно. Да сме перфектни...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook