Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето бебе?

Идва лятото и все по-често си задаваме тези въпроси. Ако ние самите обожаваме сладолед, е особено трудно да си хапваме, приседнали на пейката, бебето да ни гледа с любопитство, да следи жадно удоволствието, изписано на лицето ни. То иска да опита, а какво да правим ние?

Основното, което трябва да знаем, преди да ни мине дори мисълта да дадем да опита, е, че бебето трябва да е захранено добре с млечни продукти - особено с прясно мляко (стига сладоледът да е направен с прясно мляко и производното му сухо мляко). Това автоматично изключва опитване във възраст преди годинката.

Ето още причини да избягваме сладоледа преди 1 навършена годинка:

1. Консерванти - Почти всеки сладолед на пазара има консерванти и други съставки, които по принцип са забранени в здравословната бебешка кухня - трансмазнини, бяла захар, оцветители, всякакви синтетични съставки.

2. Прясното мляко - Лактозата е силен алерген за бебетата, някои дори имат непоносимост към нея. Прясното мляко е тежка храна за бебешкото стомахче и се изисква захранване с обезсолено сирене, кисело мляко, извара, преди да се пристъпи към него. Отделна е темата, че рядко в сладоледа се слага истинско прясно мляко.

3. Затруднения в храносмилането - Бебешкото стомахче има неукрепнала флора и е привикнало на съвсем малко храни, особено ако е кърмено изключително и е късно (след 6-8 месец) захранено. Храна като сладоледа е непривична за стомахчето и може да причини колики, газове, разстройство.

4. Опасни бактерии - Всеки сладолед в кутия, престоял в склад месеци, или произведен на място, чиято кухня не сте виждали, крие опасност от бактериална зараза. Има ли смисъл да се рискува с храна, която не носи никаква или минимална хранителна стойност?


Навсякъде по магазините има формички за замразяване на сладолед. Домашен сладолед на клечка вече е съвсем лесен за приготвяне.


Какъв сладолед да дадем на дете след годинка?

Избягвайте сладолед, закупен на улицата. Как се съхранява, как се подрежда на витрината, какво е състоянието на машината, каква е хигиената на продавачите - все въпроси, които да ви откажат от сладоледа, който се продава масово на улицата.

Търсете сладолед, на чийто производител можете да се доверите. Био сладолед по магазините или такъв, продаван от сладкарници, които се ползват с добро име, хигиена и гарантиран чист произход на съставките.

Не прекалявайте. Децата обичат сладолед - той е цветен, сладък и студен. Но той е храна, с която се процедира, както с всяка друга в ранна възраст - по малко, следим за реакции и не прекаляваме. Сладоледът не е пълноценно хранене, а забавно разнообразие, споделено с приятели.

Предлагайте сладолед в следобедните закуски и винаги влагайте здравословен елемент. Основата на сладоледа е прясно мляко, но може да е кисело или ядково. Да се добавят пасирани или цели плодове, рожков, какао, авокадо, ядки. Подсладителят да е здравословен. Стига детето да е захранено със съставките - можем направим сладоледа винаги една идея по-здравословен. Като хранене той най-добре пасва на следобедната закуска.

Разнообразие, но не твърде много съставки. За по-малките и начинаещите - колкото по-малко съставки, освен основната, толкова по-добре. Твърде многото компоненти ще затруднят храносмилането на неукрепналите стомахчета.

От сладолед едно дете не може да се разболее, ако вече няма предпоставки за това. За всеки случай и за по-малките, предлагайте в топлите месеци и нека не е директно от хладилника. Нека хапва бавно и да се наслаждава на всяка хапка. Защото добрият сладолед е точно това - един малък празник за сетивата.

Сладоледът е една от тези храни, към които трябва да подхождаме внимателно. Храна, която разделя родители на два лагера - "за" и "против". Здравословното отношение би било да не го демонизираме и забраняваме, но и да не го изпускаме от поглед и контрол. Най-добре би било да предлагаме здравословни алтернативи и да покажем цялото разнообразие, на което сме способни, да оставяме децата да дават своя принос в правенето на сладоледа и да стигнат сами до любими вкусове.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Имате тийнейджър и се чувствате самотни? Има причина за това
· Исторически снимки, в които кърменето на открито е напълно нормално
· На гости на новородено бебе - какво трябва да знаем?
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Как да изберем безопасно детско колело?
· Житейски уроци от децата
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Вторник
25
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Емоционалното ни здраве зависи само от нас - I
Емоционално здравите хора са тези, които разпознават и канализират емоциите си, съвземат се от стреса...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook