Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сумак - още едно от съкровищата на Ориента


Научете повече за тази характерна за арабите подправка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е чест гост в ориенталската кухня и арабите я използват в почти всяко ястие. В Ливан тя е основна съставка за постигането на специфичен кисел вкус на храната. В Турция я добавят на ориза и е задължителна за дюнер кебапа. У нас знаем малко за нея, но няма да е излишно да научим повече, защото освен специфичният си и приятен вкус, сумакът е и здравословен.

Бил е популярен още в Древен Рим. През Античността се е използвал за боядисване на кожата, поради наситения си червен цвят. Днес също се употребява като оцветител, но е нетраен. На древноеврейски език сумак означава да бъдеш червен. Немското му название се превежда като оцетено дърво, а холандското- кисела подправка. И това не е никак учудващо, тъй като вкусът му е стипчивокисел, но и необичайно приятен, особено в съчетание с подходящата храна.





Сумак ще срещнете основно в Южна Италия и Сицилия, както и в Иран. Той е представител на род листопадни дървета или храсти Шмак (на латински: Rhus), разпространени предимно в райони с умерен и топъл климат. Плодовете на сумака са малки и закръглени, черно-кафяви на цвят. Големината им е около 5-8мм в диаметър. За приготвянето на подправката, тези плодчета се сушат и след това се смилат на прах, който има вече споменатия пурпурночервен цвят.

Сумакът съдържа основно танини и органични киселини, като най-голямо е количеството на танините в корените и кората на растението. Освен, че ще ви впечатли с нестандартния си вкус, той ще ви помогне за:

- Подобряване на храносмилането
- Стомашни болки
- Висока температура
- И не на последно по важност място- тази подправка има силно изразени диуретични свойства

Сумак ще намерите в арабските магазини. Цената му не е толкова висока, за да си позволите да го опитате, а и вкусът му е толкова наситен, че няма да имате нужда от голямо количество, за да го усетите в цялата му прелест. Може да го добавяте към салати и различни ястия от месо. За арабите например, салатата от домати е невъзможна без наличието на тази подправка. С картофи или риба, при приготвянето на различни домашни птици, сумакът винаги ще ви е „на помощ“. Много е вкусен, ако го съчетаете с хумус. Дори можете просто да си го поръсите върху филийка препечен хляб със зехтин. Тази подправка придава несравнима плодово-кисела жилка на всяко ястие и не бихте могли да я объркате с друга. По-вероятно е да се влюбите завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Вторник
22
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook