Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сумак - още едно от съкровищата на Ориента


Научете повече за тази характерна за арабите подправка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е чест гост в ориенталската кухня и арабите я използват в почти всяко ястие. В Ливан тя е основна съставка за постигането на специфичен кисел вкус на храната. В Турция я добавят на ориза и е задължителна за дюнер кебапа. У нас знаем малко за нея, но няма да е излишно да научим повече, защото освен специфичният си и приятен вкус, сумакът е и здравословен.

Бил е популярен още в Древен Рим. През Античността се е използвал за боядисване на кожата, поради наситения си червен цвят. Днес също се употребява като оцветител, но е нетраен. На древноеврейски език сумак означава да бъдеш червен. Немското му название се превежда като оцетено дърво, а холандското- кисела подправка. И това не е никак учудващо, тъй като вкусът му е стипчивокисел, но и необичайно приятен, особено в съчетание с подходящата храна.





Сумак ще срещнете основно в Южна Италия и Сицилия, както и в Иран. Той е представител на род листопадни дървета или храсти Шмак (на латински: Rhus), разпространени предимно в райони с умерен и топъл климат. Плодовете на сумака са малки и закръглени, черно-кафяви на цвят. Големината им е около 5-8мм в диаметър. За приготвянето на подправката, тези плодчета се сушат и след това се смилат на прах, който има вече споменатия пурпурночервен цвят.

Сумакът съдържа основно танини и органични киселини, като най-голямо е количеството на танините в корените и кората на растението. Освен, че ще ви впечатли с нестандартния си вкус, той ще ви помогне за:

- Подобряване на храносмилането
- Стомашни болки
- Висока температура
- И не на последно по важност място- тази подправка има силно изразени диуретични свойства

Сумак ще намерите в арабските магазини. Цената му не е толкова висока, за да си позволите да го опитате, а и вкусът му е толкова наситен, че няма да имате нужда от голямо количество, за да го усетите в цялата му прелест. Може да го добавяте към салати и различни ястия от месо. За арабите например, салатата от домати е невъзможна без наличието на тази подправка. С картофи или риба, при приготвянето на различни домашни птици, сумакът винаги ще ви е „на помощ“. Много е вкусен, ако го съчетаете с хумус. Дори можете просто да си го поръсите върху филийка препечен хляб със зехтин. Тази подправка придава несравнима плодово-кисела жилка на всяко ястие и не бихте могли да я объркате с друга. По-вероятно е да се влюбите завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Четвъртък
21
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook