Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на качеството и свежестта на много продукти, но замисляли ли сте се дали е подходящ за съхранение на всички храни? Истината е, че има редица продукти, които могат да загубят доста бързо хранителната си стойност, вкус и структура, ако се държат при ниски температури. Кои са тези храни и какво се случва с тях?

Хляб - Някои хора смятат, че съхранението на хляб в хладилника е най-добрият начин да се запази той свеж. Всъщност, от ниската температура хлябът изсъхва по-бързо, вкусът му се променя и накрая резултатът е повече от разочароващ. Можете да го държите на кухненския плот в подходяща кутия за хляб, далеч от пряка слънчева светлина и топлина.

Картофи - Съхранението на картофи при температура под 7 ° С ще им придаде неприятно сладък вкус. Агенцията за хранителни стандарти (САЩ) твърди, че когато картофите са държани на студено в хладилник, това води до превръщане на нишестето в тях в захар. При печене или пържене, тези захари се комбинират с аспарагин аминокиселина и произвеждат химически акриламид, който се смята за вреден за здравето. Добре е да се съхраняват в хартиен плик на хладно (но не студено) и тъмно място. Изборът на хартиена пред найлонова торбичка ще запази картофите свежи за по-дълго и ще ги предпази от гниене.

Шоколад - При ниски температури, кристалите от захароза в шоколада излизат на повърхността като образуват неприятен бял цвят. В резултат на това, продуктът губи естествения си вкус. Експерти твърдят, че шоколадовите лакомства трябва да бъдат поставени в хладилник само в краен случай, ако в кухнята ни е прекалено топло (над 21 ° С). Шоколадът трябва да се съхранява далеч от слънчева светлина и източници на топлина, за предпочитане при стайна температура.

Кафе - Никога не трябва да слагате кафе в хладилника: то може да поеме някои от миризмите на други храни и да загуби уникалния си вкус и аромат. Съхранявайте го някъде на хладно и тъмно, където кафето да запази най-добрите си качества.

Домати – Хладилникът не е най-подходящото място за съхранение и на домати, тъй като студената температура спира процесите на узряване, повлиява вкуса и структурата им. Те обичат слънчевата светлина, препоръчително е да ги съхранявате в купа на кухненския плот или в подходящ шкаф.

Лук - Влагата в хладилника ще превърне лука в мек и негоден за консумация, разваляйки вкуса и аромата му. В допълнение, прекомерната влага улеснява растежа на вредни бактерии и плесени. Небелен лук е добре да се съхранява на сухо и проветриво място. Вече обелен и нарязан лук може да се съхранява в хладилник, но задължително в добре затворена кутия – в противен случай всички останали зеленчуци ще поемат миризмата на лук и ще бъдат съсипани.

Мед – Студенината и влагата в хладилника са причина за бързото кристализиране на меда. В резултат на това, той бързо губи своите безценни вкусови качества и здравословни ползи. Съхранявайте меда в добре затворен буркан при стайна температура.

Босилек – Ако сте любители на пресните билки и искате да запазите свежестта им за по-дълго, не ги слагайте в хладилника: босилекът, както и доматите, обича светлината и се нуждае от топлина. Най-добрият начин за съхранение е в чаша с вода като букет цветя, която да се сменя периодично.

Зехтин – В хладилника зехтинът ще кондензира и ще се втвърди. Препоръчително е да се съхранява в оригиналната бутилка на тъмно място (кухненският шкаф е повече от подходящ).

Авокадо – Има едно специфично правило за авокадото и съхранението му в хладилника: ако сте купили авокадо, което искате да узрее, не го прибирайте в хладилника; вече узряло авокадо, което няма да се консумира веднага, може да се съхрани на студено в хладилника. Най-добре е да се сложи в купа с плодове на място без пряка слънчева светлина.

Ябълки и цитрусови плодове – Хладилникът е изключително неподходящо място за тях. Най-добре е да ги държите в купа или на тъмно и сухо място.
Банани – В хладилника те бързо почерняват и изглеждат непривлекателни. Много често, бананите с черни петна, които се виждат в магазините, се дължат на неправилно съхранение по време на транспортирането им. Един интересен трик за запазване на свежестта им е увиването на дръжките им с прозрачно фолио.

Правилното съхранение на различните видове хранителни продукти е от особено важно значение за запазване на истинските им вкусови качества и ползи за организма - съдържанието на витамини, минерали и полезни вещества ще се запази, ако подходите внимателно към всеки един продукт и се грижите добре за доброто им състояние.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Минимализъм през Коледа
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Да овладеем сами паническата атака
Чувствате се така, сякаш сърцето ви ще се пръсне и животът ви всеки момент ще свърши. Завладява ви внезапен...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook