Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пастата е международна храна номер 1, тя е навсякъде. Универсална за приготвяне, понася най-разноообразни сосове, плънки, гарнитури и се влага във всяко ядене - от салатата до десерта.

В тотално глобализирания кулинарен свят обаче има един особен вид паста, обявен за най-редкия в света. Това е su filindeu, която се прави само от три жени в света - в Нуоро, град в областта Сардиния, Италия.


Традицията да се приготвя су филиндеу тръгва от поне 300 години. Тя се прави само в този град в света и се сервира само в три ресторанта близо до Нуоро. В миналото жените приготвяли пастата, оставяли я да съхне в платнени торби и са я приготвяли в животински бульон, най-често овчи. Славата й се разнася извън Нуоро чрез религиозните пилигрими, които минавали през града за двугодишния фестивал на св. Франческо. Вероятно от тях тръгва и името - "Божествените нишки".



Су филиндеу се прави само от три съставки - грис (италианското брашно semolina), сол и вода. Буквално Су филиндеу означава "нишките на Бога" (от диалект) и това е точно така - пастата е тънка като конец и много нежна като текстура. Тестото се омесва без пропорции - усетът кое колко се добавя е част от майсторлъка на жените, които го правят. Замесва се тесто, докато стане еластично и може да се тегли на нишки. От цилиндричната форма, с която се започва, трябва да се направят точно 256 броя разпъвания, докато не се получи дебелина на нишката, по-тънка от фиде. Така разточената паста се омотава внимателно около кръгла рамка, подобна на гергеф и се оставя да изсъхне.





Сухата паста се начупва на парчета, които се сваряват. Нужна е съвсем малко кулинарна обработка. Традиционно и днес пастата се сварява в бульон, а готовото ястие се поръсва с прясно настъргано пекорино, но може и да бъде гарнитура към ястия с морски дарове.



Пастата Су филиндеу е с изключителна трудна технология, която може да бъде научена само от човек на човек и са нужни години практика, за да се стигне майсторството на тези жени. Затова движението Slow food, чиято кауза е опазването на редки суровини, храни, технологии за приготвянето, типични единствено за определени региони, е включило пастата в съкровищницата от вкусове и Су филиндеу е един от италианските президиуми. Само желанието у младите поколения да се опазят традиционните вкусове ще реши дали най-рядката паста на света няма да изчезне завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
· Фантазия и магия в изкуството на Яцек Йерка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Ви(в)а Адриатика – II: Бока Которска
Въпреки плътно затворените кепенци – задължителен елемент от средиземноморската архитектура, слънцето...
Жеравна. Магическо минало -III
Рано сутринта като пъргава мома обличам носията, този път взимам тази на Меги, тя моята. Снимаме се...
Правилото 90/10 - как работи и за какво ни помага
Принципът 90/10 е много популярен и е обект на презентации, дискусии и изследвания от редица специалисти...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
5 от най-хубавите стихчета за ученици
Училище - Иван Вазов Детенце хубаво, пиленце любаво, къде под мишница с таз малка книжчица? Отивам,...
Пазаруване от дивана - II
Крайна цена и доставка Онлайн магазините обичайно предлагат много по-богат асортимент от обикновените,...
Жоан Миро: "Всичко, което рисувам, съм го видял в полята или на морския бряг."
На 20 април през 1893 г., в Барселона се ражда Жоан Миро - един от най-видните представителите на сюрреализма...
"I am love" на Лука Гуаданино - трансформиращата сила на любовта
Филмът на Лука Гуаданино "Аз съм любовта" (Io sono l'amore) е филм за всяка жена, на всякаква възраст,...
Честит рожден ден, бабо
Ако беше някъде назад във времето, днес щеше да е празник. С много усмивки, веселба и щастие. На една...
Филмът "Танцът на пингвините" - пътуване към себе си
Понякога човек трябва да не преследва мечтите си, а да ги остави те сами да дойдат при него - казва Теодосий...
За феминизацията на мъжкия гардероб
Мъже облечени в дантели, чорапогащи и високи токове. Това не е сцена от гей парад, а обичайното облекло...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Ретро модата
Какво е ретро модата, ако не преоткриване на миналото откъм неговата стойностна страна. Тя е връщане...
Всеки човек дава на другите само онова... - притча за богатия и бедния
Богаташът излезе от дома си, държейки торба с боклук. Вместо да изхвърли торбата в контейнера, той я...
Прошка
Подавам ти я. Ето на - прости! Протягам ти я за да се покая за нещо, за което знаеш ти, но за което...
Защо обичаме да четем книги?
Популярно е да се твърди, че преди се е четяло повече, защото не е имало други развлечения. Нямало е...
Как така в калта сама да изоставя любовта?
Да бях умрял! До гуша ми дойде с достойнство да се перчи лицемерът, богатият от бедни да краде, нищожества...
Всеки успех започва с желанието да опиташ нещо ново
Всеки успех започва с желанието да се опита нещо ново....
Казвам се Октомври. И съм тъжна
Казвам се Октомври. И съм тъжна. Есенна съм някак. По душа. Правя облаците страшно многодъждни. После...
Мъдростта е наградата за твоето мълчание
Мъдростта е наградата, която получаваш заради това, че си оставил други да приказват, а ти си замълч...
"Балада за любовта" на Висоцки: "Щом обичам - жив съм аз поне!"
Кога в света водата на Потопа завърна се към свойте брегове, на сушата от пяна на потока излезе Любовта,...
Стоян и самодиви
Стоян пасял стадото си на тучна поляна и свирел на кленова свирка, когато три самодиви дочули омайните...
Пълният текст на "Върви, народе възродени"
Български всеучилищен химн "Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз...
Искам да ти кажа: "Тя е семейство и приятел в едно"
Здравейте, искам да ви разкажа за моята сестра Мария. Тя е по-голяма от мен с 3 години, но все едно сме...
Жан Кокто: „Бъди себе си. Светът се възхищава на оригинала.“
Жан Кокто (5 юли 1889 г. - 11 октомври 1963 г.) е от онези артисти, които се сливат изцяло с духа на...
Образованието не е пълненето на ведро, а запалването на огън
Образованието не е пълненето на ведро, а запалването на огън. ...
Почина Лаура Биаджоти - "Кралицата на кашмира"
На 73-годишна възраст почина "Кралицата на кашмира" - италианската дизайнерка Лаура Биаджоти. Приносът...
Народните будители: Христо Ботев
"Няма "власт" над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото...
Планове покрити с прах
Отлагането може да бъде изкуство, но може и да ни изиграе лоша шега. Когато не позволяваме на нещата...
Как да изберем: Ски очила
Ако за първи път ще ходите на ски, то трябва да знаете, очилата са задължителен елемент и в частност...
Лятното слънцестоене - мистична енергия
Всички очакваме лятото. Или поне началото му. Ние го чакаме с нетърпение, метеоролозите го отбелязват...
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
Откъс от "Ненакърнимо" на Людмил Станев
Най-добре е да се изживее зимата на село. Само на село тишината се чува осезаемо. И в синия скреж, като...
Тайните на гейшите
"В живота си съм усвоила единствено изкуствата и любовната игра", четем в "Последната гейша" на Сайо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook