Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни


Огромни количества витамин Е, селен и фитостероли


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш с пакета. За някои хора те са символ на ниска култура, особено ако се ядат на публично място, за други - вечерите у дома не минават без купичка слънчоглед, опечен със сол и брашно.

Като всяка семка и ядка, така и слънчогледовите са полезни, когато са сурови, и точно в това си състояние те са любими и на привържениците на здравословното хранене. Те са евтини и се намират не само по магазините за здравословни храни. Освен че могат да ви помогнат при високо кръвно, за по-здраво сърце, те ще ви снабдят с не малко количество витамин Е, а и ще ви заситят. Можете да ги сложите във всичко, а с тях, след накисване (виж колко време е необходимо) се прави постна майонеза и ядково "мляко".

Латинското име на слънчогледа - Helianthus annuus, в превод означава именно "слънчево цвете" (helios е гръцката дума за слънце, а anthus е цвете). Смята се, че слънчогледът произхожда от Мексико и Перу и е едно от първите растения култивирани в САЩ. В Европа пристига през 16 век, а в България през 20 век. Отглежда се основно заради богатите си на мазнини семена. След соята и рапицата, той е третата маслодайна култура по мащаб на производство. Сред най-големите производители на слънчогледови семки в света се нареждат Русия, Испания, Франция, Перу, Аржентина и Китай.



У нас олиото от слънчоглед е най-популярната мазнина за готвене. То е рафинирано - т.е. преминало през различни видове обработка и не е толкова полезна мазнина, но е устойчива на прегаряне, затова се предпочита масово за пържене. Първата студена преса от семките е изключително полезният шарлан - нерафинирано слънчогледово олио, което е подобно като кулинарни ползи на зехтин екстра върджин. А това, което остане след изцеждането на мазнината, т.нар. кюспе, се ползва като ценен фураж за животновъдството.

Ето защо слънчогледът и неговите семки са толкова важни. Само белените сурови слънчогледови семки са чудесна храна в много отношения и с много приложения. Но първо:

Полезният състав на 100 грама:

Около 620 калории
Мазнини 51.5 г. - 79%*
Белтъчини 20.8 г. - 42%
Въглехидрати 20 г. - 7%
от които фибри - 8.6 г. - 34%
Фосфор - 660 мг. - 66%
Калций - 78 мг. - 8%
Желязо - 5.2 мг.- 29%
Магнезий - 325 мг - 81%
Манган - 1,8 мг. - 97%
Цинк - 5 мг. - 33%
Селен 53 мкг - 76%
B1, B5 и B9, тиамин и фолати
Витамин Е - 33.2 - 166%
Големи дози омега-3 (74.0 мг.) и омега-6 (23048 мг. ) мастни киселини

*Дневната нужда на организма



Ползи за здравето

Влизащият в състава им витамин Е е основният мастноразтворим антиоксидант- препоръчителен за сърдечно-съдовата система , действа противовъзпалително, неутрализира свободните радикали- помага при ревматоиден артрит и симптоми на астма;

Понижават нивата на лошия холестерол- благодарение на фитостеролите в тях;

Действат успокояващо на нервите, мускулите и кръвоносните съдове- благодарение на магнезия в състава им, който помага още за понижаване на кръвното налягане, предпазва от мигрени и намалява риска от сърдечен удар;

Поддържат стабилни нивата на кръвната захар - подходящи за хора с диабет;

Детоксикират организма - това им действие се дължи на наличието на селен в състава им. Твърди се, че този минерал има свойството да потиска разпространението на раковите клетки;

Наличието на витамините А и Е ще повлияе добре за по-здрава и млада кожа и коса.



Изключително полезни са и кълновете им. За тяхното приготвяне имате нужда от обелени семки, които се нуждаят от съвсем кратко накисване във вода- около 4 часа и след това ги оставяте да покълнат за около 1 до 3 дни. Вкусът им е много приятен и свеж. Може да ги добавите към салата или просто така да си ги хрупате, защото в тях буквално са складирани „килограми” здраве.

Накиснатото слънчогледово семе е суровина за ядково "мляко" и за постни сосове и майонеза. Вижте как да си направите постна домашна майонеза.

Слънчогледовите семки са идеални да ги поръсите върху любимата си салата, за енргийни барчета, в мюслите. Ако пък ги смелите много фино, може да ги използвате вместо брашно, за да оваляте месо например, за панировка - те ще добавят невероятен вкус към рибата. Съхранявайте ги най-добре в хладилника
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Коментари
2017-12-31 #1
simply_Maia
Да, чудесни са суровите слънчогледови семена. Винаги са ми под ръка - и на работа, и в къщи. Една-две чаени лъжички семки и гладът е заситен. Отделно всички полезни минерали, мазнини и витамини, които толкова обикновените семенца носят. Съвсем достъпна профилактика на много неразположения и заболявания.
Който още не е посегнал към пакетче суров белен слънчоглед - нека опита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Събота
14
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook