Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни


Огромни количества витамин Е, селен и фитостероли


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш с пакета. За някои хора те са символ на ниска култура, особено ако се ядат на публично място, за други - вечерите у дома не минават без купичка слънчоглед, опечен със сол и брашно.

Като всяка семка и ядка, така и слънчогледовите са полезни, когато са сурови, и точно в това си състояние те са любими и на привържениците на здравословното хранене. Те са евтини и се намират не само по магазините за здравословни храни. Освен че могат да ви помогнат при високо кръвно, за по-здраво сърце, те ще ви снабдят с не малко количество витамин Е, а и ще ви заситят. Можете да ги сложите във всичко, а с тях, след накисване (виж колко време е необходимо) се прави постна майонеза и ядково "мляко".

Латинското име на слънчогледа - Helianthus annuus, в превод означава именно "слънчево цвете" (helios е гръцката дума за слънце, а anthus е цвете). Смята се, че слънчогледът произхожда от Мексико и Перу и е едно от първите растения култивирани в САЩ. В Европа пристига през 16 век, а в България през 20 век. Отглежда се основно заради богатите си на мазнини семена. След соята и рапицата, той е третата маслодайна култура по мащаб на производство. Сред най-големите производители на слънчогледови семки в света се нареждат Русия, Испания, Франция, Перу, Аржентина и Китай.



У нас олиото от слънчоглед е най-популярната мазнина за готвене. То е рафинирано - т.е. преминало през различни видове обработка и не е толкова полезна мазнина, но е устойчива на прегаряне, затова се предпочита масово за пържене. Първата студена преса от семките е изключително полезният шарлан - нерафинирано слънчогледово олио, което е подобно като кулинарни ползи на зехтин екстра върджин. А това, което остане след изцеждането на мазнината, т.нар. кюспе, се ползва като ценен фураж за животновъдството.

Ето защо слънчогледът и неговите семки са толкова важни. Само белените сурови слънчогледови семки са чудесна храна в много отношения и с много приложения. Но първо:

Полезният състав на 100 грама:

Около 620 калории
Мазнини 51.5 г. - 79%*
Белтъчини 20.8 г. - 42%
Въглехидрати 20 г. - 7%
от които фибри - 8.6 г. - 34%
Фосфор - 660 мг. - 66%
Калций - 78 мг. - 8%
Желязо - 5.2 мг.- 29%
Магнезий - 325 мг - 81%
Манган - 1,8 мг. - 97%
Цинк - 5 мг. - 33%
Селен 53 мкг - 76%
B1, B5 и B9, тиамин и фолати
Витамин Е - 33.2 - 166%
Големи дози омега-3 (74.0 мг.) и омега-6 (23048 мг. ) мастни киселини

*Дневната нужда на организма



Ползи за здравето

Влизащият в състава им витамин Е е основният мастноразтворим антиоксидант- препоръчителен за сърдечно-съдовата система , действа противовъзпалително, неутрализира свободните радикали- помага при ревматоиден артрит и симптоми на астма;

Понижават нивата на лошия холестерол- благодарение на фитостеролите в тях;

Действат успокояващо на нервите, мускулите и кръвоносните съдове- благодарение на магнезия в състава им, който помага още за понижаване на кръвното налягане, предпазва от мигрени и намалява риска от сърдечен удар;

Поддържат стабилни нивата на кръвната захар - подходящи за хора с диабет;

Детоксикират организма - това им действие се дължи на наличието на селен в състава им. Твърди се, че този минерал има свойството да потиска разпространението на раковите клетки;

Наличието на витамините А и Е ще повлияе добре за по-здрава и млада кожа и коса.



Изключително полезни са и кълновете им. За тяхното приготвяне имате нужда от обелени семки, които се нуждаят от съвсем кратко накисване във вода- около 4 часа и след това ги оставяте да покълнат за около 1 до 3 дни. Вкусът им е много приятен и свеж. Може да ги добавите към салата или просто така да си ги хрупате, защото в тях буквално са складирани „килограми” здраве.

Накиснатото слънчогледово семе е суровина за ядково "мляко" и за постни сосове и майонеза. Вижте как да си направите постна домашна майонеза.

Слънчогледовите семки са идеални да ги поръсите върху любимата си салата, за енргийни барчета, в мюслите. Ако пък ги смелите много фино, може да ги използвате вместо брашно, за да оваляте месо например, за панировка - те ще добавят невероятен вкус към рибата. Съхранявайте ги най-добре в хладилника
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Коментари
2017-12-31 #1
simply_Maia
Да, чудесни са суровите слънчогледови семена. Винаги са ми под ръка - и на работа, и в къщи. Една-две чаени лъжички семки и гладът е заситен. Отделно всички полезни минерали, мазнини и витамини, които толкова обикновените семенца носят. Съвсем достъпна профилактика на много неразположения и заболявания.
Който още не е посегнал към пакетче суров белен слънчоглед - нека опита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Петък
3
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook