Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни


Огромни количества витамин Е, селен и фитостероли


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш с пакета. За някои хора те са символ на ниска култура, особено ако се ядат на публично място, за други - вечерите у дома не минават без купичка слънчоглед, опечен със сол и брашно.

Като всяка семка и ядка, така и слънчогледовите са полезни, когато са сурови, и точно в това си състояние те са любими и на привържениците на здравословното хранене. Те са евтини и се намират не само по магазините за здравословни храни. Освен че могат да ви помогнат при високо кръвно, за по-здраво сърце, те ще ви снабдят с не малко количество витамин Е, а и ще ви заситят. Можете да ги сложите във всичко, а с тях, след накисване (виж колко време е необходимо) се прави постна майонеза и ядково "мляко".

Латинското име на слънчогледа - Helianthus annuus, в превод означава именно "слънчево цвете" (helios е гръцката дума за слънце, а anthus е цвете). Смята се, че слънчогледът произхожда от Мексико и Перу и е едно от първите растения култивирани в САЩ. В Европа пристига през 16 век, а в България през 20 век. Отглежда се основно заради богатите си на мазнини семена. След соята и рапицата, той е третата маслодайна култура по мащаб на производство. Сред най-големите производители на слънчогледови семки в света се нареждат Русия, Испания, Франция, Перу, Аржентина и Китай.



У нас олиото от слънчоглед е най-популярната мазнина за готвене. То е рафинирано - т.е. преминало през различни видове обработка и не е толкова полезна мазнина, но е устойчива на прегаряне, затова се предпочита масово за пържене. Първата студена преса от семките е изключително полезният шарлан - нерафинирано слънчогледово олио, което е подобно като кулинарни ползи на зехтин екстра върджин. А това, което остане след изцеждането на мазнината, т.нар. кюспе, се ползва като ценен фураж за животновъдството.

Ето защо слънчогледът и неговите семки са толкова важни. Само белените сурови слънчогледови семки са чудесна храна в много отношения и с много приложения. Но първо:

Полезният състав на 100 грама:

Около 620 калории
Мазнини 51.5 г. - 79%*
Белтъчини 20.8 г. - 42%
Въглехидрати 20 г. - 7%
от които фибри - 8.6 г. - 34%
Фосфор - 660 мг. - 66%
Калций - 78 мг. - 8%
Желязо - 5.2 мг.- 29%
Магнезий - 325 мг - 81%
Манган - 1,8 мг. - 97%
Цинк - 5 мг. - 33%
Селен 53 мкг - 76%
B1, B5 и B9, тиамин и фолати
Витамин Е - 33.2 - 166%
Големи дози омега-3 (74.0 мг.) и омега-6 (23048 мг. ) мастни киселини

*Дневната нужда на организма



Ползи за здравето

Влизащият в състава им витамин Е е основният мастноразтворим антиоксидант- препоръчителен за сърдечно-съдовата система , действа противовъзпалително, неутрализира свободните радикали- помага при ревматоиден артрит и симптоми на астма;

Понижават нивата на лошия холестерол- благодарение на фитостеролите в тях;

Действат успокояващо на нервите, мускулите и кръвоносните съдове- благодарение на магнезия в състава им, който помага още за понижаване на кръвното налягане, предпазва от мигрени и намалява риска от сърдечен удар;

Поддържат стабилни нивата на кръвната захар - подходящи за хора с диабет;

Детоксикират организма - това им действие се дължи на наличието на селен в състава им. Твърди се, че този минерал има свойството да потиска разпространението на раковите клетки;

Наличието на витамините А и Е ще повлияе добре за по-здрава и млада кожа и коса.



Изключително полезни са и кълновете им. За тяхното приготвяне имате нужда от обелени семки, които се нуждаят от съвсем кратко накисване във вода- около 4 часа и след това ги оставяте да покълнат за около 1 до 3 дни. Вкусът им е много приятен и свеж. Може да ги добавите към салата или просто така да си ги хрупате, защото в тях буквално са складирани „килограми” здраве.

Накиснатото слънчогледово семе е суровина за ядково "мляко" и за постни сосове и майонеза. Вижте как да си направите постна домашна майонеза.

Слънчогледовите семки са идеални да ги поръсите върху любимата си салата, за енргийни барчета, в мюслите. Ако пък ги смелите много фино, може да ги използвате вместо брашно, за да оваляте месо например, за панировка - те ще добавят невероятен вкус към рибата. Съхранявайте ги най-добре в хладилника
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Коментари
2017-12-31 #1
simply_Maia
Да, чудесни са суровите слънчогледови семена. Винаги са ми под ръка - и на работа, и в къщи. Една-две чаени лъжички семки и гладът е заситен. Отделно всички полезни минерали, мазнини и витамини, които толкова обикновените семенца носят. Съвсем достъпна профилактика на много неразположения и заболявания.
Който още не е посегнал към пакетче суров белен слънчоглед - нека опита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Петък
14
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Мака - здраве от Перу
Наричат го перуанското чудо, изгубената билка, афродизиакът на Перу. Към днешна дата започва да добива...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Как да постигнем смирение?
“Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
Едва ли има майка, която да не преживява съмнения дали и доколко е "добра майка"? Причината за тази вечна...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook