Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни


Огромни количества витамин Е, селен и фитостероли


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш с пакета. За някои хора те са символ на ниска култура, особено ако се ядат на публично място, за други - вечерите у дома не минават без купичка слънчоглед, опечен със сол и брашно.

Като всяка семка и ядка, така и слънчогледовите са полезни, когато са сурови, и точно в това си състояние те са любими и на привържениците на здравословното хранене. Те са евтини и се намират не само по магазините за здравословни храни. Освен, че могат да ви помогнат при високо кръвно, за по-здраво сърце, те ще ви снабдят с не малко количество витамин Е, а и ще ви заситят. Можете да ги сложите във всичко, а с тях, след накисване (виж колко време е необходимо) се прави постна майонеза и ядково "мляко".

Латинското име на слънчогледа - Helianthus annuus, в превод означава именно "слънчево цвете" (helios е гръцката дума за слънце, а anthus е цвете). Смята се, че слънчогледът произхожда от Мексико и Перу и е едно от първите растения култивирани в САЩ. В Европа пристига през 16 век, а в България през 20 век. Отглежда се основно заради богатите си на мазнини семена. След соята и рапицата, той е третата маслодайна култура по мащаб на производство. Сред най-големите производители на слънчогледови семки в света се нареждат Русия, Испания, Франция, Перу, Аржентина и Китай.



У нас олиото от слънчоглед е най-популярната мазнина за готвене. То е рафинирано - т.е. преминало през различни видове обработка и не е толкова полезна мазнина, но е устойчива на прегаряне, затова се предпочита масово за пържене. Първата студена преса от семките е изключително полезният шарлан - нерафинирано слънчогледово олио, което е подобно като кулинарни ползи на зехтин екстра върджин. А това, което остане след изцеждането на мазнината, т.нар. кюспе, се ползва като ценен фураж за животновъдството.

Ето защо слънчогледът и неговите семки са толкова важни. Само белените сурови слънчогледови семки са чудесна храна в много отношения и с много приложения. Но първо:

Полезният състав на 100 грама:

Около 620 калории
Мазнини 51.5 г. - 79%*
Белтъчини 20.8 г. - 42%
Въглехидрати 20 г. - 7%
от които фибри - 8.6 г. - 34%
Фосфор - 660 мг. - 66%
Калций - 78 мг. - 8%
Желязо - 5.2 мг.- 29%
Магнезий - 325 мг - 81%
Манган - 1,8 мг. - 97%
Цинк - 5 мг. - 33%
Селен 53 мкг - 76%
B1, B5 и B9, тиамин и фолати
Витамин Е - 33.2 - 166%
Големи дози омега-3 (74.0 мг.) и омега-6 (23048 мг. ) мастни киселини

*Дневната нужда на организма



Ползи за здравето

Влизащият в състава им витамин Е е основният мастноразтворим антиоксидант- препоръчителен за сърдечно-съдовата система , действа противовъзпалително, неутрализира свободните радикали- помага при ревматоиден артрит и симптоми на астма;

Понижават нивата на лошия холестерол- благодарение на фитостеролите в тях;

Действат успокояващо на нервите, мускулите и кръвоносните съдове- благодарение на магнезия в състава им, който помага още за понижаване на кръвното налягане, предпазва от мигрени и намалява риска от сърдечен удар;

Поддържат стабилни нивата на кръвната захар - подходящи за хора с диабет;

Детоксикират организма - това им действие се дължи на наличието на селен в състава им. Твърди се, че този минерал има свойството да потиска разпространението на раковите клетки;

Наличието на витамините А и Е ще повлияе добре за по-здрава и млада кожа и коса.



Изключително полезни са и кълновете им. За тяхното приготвяне имате нужда от обелени семки, които се нуждаят от съвсем кратко накисване във вода- около 4 часа и след това ги оставяте да покълнат за около 1 до 3 дни. Вкусът им е много приятен и свеж. Може да ги добавите към салата или просто така да си ги хрупате, защото в тях буквално са складирани „килограми” здраве.

Накиснатото слънчогледово семе е суровина за ядково "мляко" и за постни сосове и майонеза. Вижте как да си направите постна домашна майонеза.

Слънчогледовите семки са идеални да ги поръсите върху любимата си салата, за енргийни барчета, в мюслите. Ако пък ги смелите много фино, може да ги използвате вместо брашно, за да оваляте месо например, за панировка - те ще добавят невероятен вкус към рибата. Съхранявайте ги най-добре в хладилника
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Коментари
2017-12-31 #1
simply_Maia
Да, чудесни са суровите слънчогледови семена. Винаги са ми под ръка - и на работа, и в къщи. Една-две чаени лъжички семки и гладът е заситен. Отделно всички полезни минерали, мазнини и витамини, които толкова обикновените семенца носят. Съвсем достъпна профилактика на много неразположения и заболявания.
Който още не е посегнал към пакетче суров белен слънчоглед - нека опита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Изследване на български марки масло показа тревожни резултати
Въпреки че кравето масло е много лесен за произвеждане млечен продукт, изследване на "Активни потребители"...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook