Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно, пълнозърнести видове, брашно от Лимец, царевично, соево, бадемово, оризово, кокосово и други. Много рецепти, поради своята специфичност, изискват точно определен тип брашно, за да бъде резултатът наистина успешен, а приготвената храна да носи истинска наслада за сетивата.

Кокосовото масло – универсално средство за красота

Популярността на кокосовото брашно нараства все повече тъй като много хора откриват ползите му за здравето, възможността да се използва в приготвянето на различни вкусни ястия и най-вече като здравословна алтернатива на другите брашна.

Кокосовото брашно не съдържа глутен, богато е на фибри, белтъчини и здравословни мазнини. Също така то има ниско съдържание на захар, смилаеми въглехидрати и калории, както и нисък процент на гликемичния индекс. Всичко това прави кокосовото брашно особено подходящо за хора, чувствителни към глутен, с храносмилателни проблеми, с алергии към ядки, вегетарианци и всички останали, които биха искали да опитат нещо различно.

Кокосово масло за здравето

Как се приготвя брашното? Кокосовото брашно се приготвя от изсушената вътрешна част на кокосовия орех. Няма следи от никакви ядки, направено е изцяло от чист кокос. След като месестата бяла част се отдели от кокосовия орех, тя се пече при ниска температура, за да се изсуши добре, след което се превръща във фино брашно.

Ползи за здравето:

- Подпомага метаболизма - високите нива на здравословни наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини (MCFA) се използват от тялото за енергия и спомагат за поддържането на здравословен метаболизъм, балансирани нива на кръвната захар и др.;
- С високо съдържание на фибри – вътрешността на кокосовия орех, от която се приготвя брашното, доставя 61% диетични фибри за организма;
- Подпомага поддържането на здравословни нива на кръвната захар - кокосовото брашно е ниска гликемична храна и не повишава нивата на кръвната захар. Изследвания показват, че консумирането на продукти, съдържащи кокосово брашно, може да помогне, за да се намали цялостното гликемично въздействие на храната и да се поддържат стабилни нива на кръвната захар;
- Подпомага храносмилането - подходящо за хора с проблеми с храносмилането, има висока хранителна плътност, може да помогне и за здравето на сърцето. Проучвания показват, че кокосовото брашно има способността да спомага за понижаване на "лошите" нива на LDL холестеролa и серумните триглицериди.

Дори с малко количество кокосово брашно могат да се постигнат страхотни резултати - само 2 супени лъжици кокосово брашно съдържат 5 грама фибри, 8 грама въглехидрати и само 60 калории. Това го прави идеален избор за тези, които следват по-нисък калориен план за отслабване, наблюдават стриктно приема на въглехидрати и се стремят да увеличат фибрите в диетата си.



Кокосово или Бадемово брашно?

И двата вида брашно са много харесвани заради безглутеновото си съдържание, възможността да се използват в различни рецепти, разбира се, и заради високото съдържание на хранителни вещества. И все пак кокосовото брашно предлага повече фибри и по-малко калории в сравнение с бадемовото. Кокосовото брашно е и чудесна алтернатива за всички, които имат алергии към ядки.

¼ чаша кокосово брашно (около 28 грама) съдържа:
120 калории
4 грама мазнини
4 грама протеин
10 грама фибри
16 грама въглехидрати
2 грама захар

¼ чаша бадемово брашно (около 28 грама) съдържа:
160 калории
14 грама мазнини
6 грама протеини
3 грама фибри
6 грама въглехидрати

Кокосовото брашно и бадемовото брашно създават големи покрития за протеини, но имат различни текстури и качества, когато се приготвят. Бадемовото брашно обикновено е ронливо, по-твърдо и има по-силен вкус. Кокосовото брашно пък абсорбира повече вода, по-плътно е и създава по-мек продукт. Можете да използвате и двете брашна заедно, за да създадете много здравословни безглутенови рецепти. Винаги можете да експериментирате, откривайки различни начини за използване и нови вкусове.


Какво да приготвим с кокосово брашно? – кокосовото брашно може да се използва в приготвянето, както на сладки, така и на солени рецепти. Особено подходящо е за хлябове с по-гъста текстура, мъфини, бисквити, палачинки, браунис, кексове и други.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook