Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно, пълнозърнести видове, брашно от Лимец, царевично, соево, бадемово, оризово, кокосово и други. Много рецепти, поради своята специфичност, изискват точно определен тип брашно, за да бъде резултатът наистина успешен, а приготвената храна да носи истинска наслада за сетивата.

Кокосовото масло – универсално средство за красота

Популярността на кокосовото брашно нараства все повече тъй като много хора откриват ползите му за здравето, възможността да се използва в приготвянето на различни вкусни ястия и най-вече като здравословна алтернатива на другите брашна.

Кокосовото брашно не съдържа глутен, богато е на фибри, белтъчини и здравословни мазнини. Също така то има ниско съдържание на захар, смилаеми въглехидрати и калории, както и нисък процент на гликемичния индекс. Всичко това прави кокосовото брашно особено подходящо за хора, чувствителни към глутен, с храносмилателни проблеми, с алергии към ядки, вегетарианци и всички останали, които биха искали да опитат нещо различно.

Кокосово масло за здравето

Как се приготвя брашното? Кокосовото брашно се приготвя от изсушената вътрешна част на кокосовия орех. Няма следи от никакви ядки, направено е изцяло от чист кокос. След като месестата бяла част се отдели от кокосовия орех, тя се пече при ниска температура, за да се изсуши добре, след което се превръща във фино брашно.

Ползи за здравето:

- Подпомага метаболизма - високите нива на здравословни наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини (MCFA) се използват от тялото за енергия и спомагат за поддържането на здравословен метаболизъм, балансирани нива на кръвната захар и др.;
- С високо съдържание на фибри – вътрешността на кокосовия орех, от която се приготвя брашното, доставя 61% диетични фибри за организма;
- Подпомага поддържането на здравословни нива на кръвната захар - кокосовото брашно е ниска гликемична храна и не повишава нивата на кръвната захар. Изследвания показват, че консумирането на продукти, съдържащи кокосово брашно, може да помогне, за да се намали цялостното гликемично въздействие на храната и да се поддържат стабилни нива на кръвната захар;
- Подпомага храносмилането - подходящо за хора с проблеми с храносмилането, има висока хранителна плътност, може да помогне и за здравето на сърцето. Проучвания показват, че кокосовото брашно има способността да спомага за понижаване на "лошите" нива на LDL холестеролa и серумните триглицериди.

Дори с малко количество кокосово брашно могат да се постигнат страхотни резултати - само 2 супени лъжици кокосово брашно съдържат 5 грама фибри, 8 грама въглехидрати и само 60 калории. Това го прави идеален избор за тези, които следват по-нисък калориен план за отслабване, наблюдават стриктно приема на въглехидрати и се стремят да увеличат фибрите в диетата си.



Кокосово или Бадемово брашно?

И двата вида брашно са много харесвани заради безглутеновото си съдържание, възможността да се използват в различни рецепти, разбира се, и заради високото съдържание на хранителни вещества. И все пак кокосовото брашно предлага повече фибри и по-малко калории в сравнение с бадемовото. Кокосовото брашно е и чудесна алтернатива за всички, които имат алергии към ядки.

¼ чаша кокосово брашно (около 28 грама) съдържа:
120 калории
4 грама мазнини
4 грама протеин
10 грама фибри
16 грама въглехидрати
2 грама захар

¼ чаша бадемово брашно (около 28 грама) съдържа:
160 калории
14 грама мазнини
6 грама протеини
3 грама фибри
6 грама въглехидрати

Кокосовото брашно и бадемовото брашно създават големи покрития за протеини, но имат различни текстури и качества, когато се приготвят. Бадемовото брашно обикновено е ронливо, по-твърдо и има по-силен вкус. Кокосовото брашно пък абсорбира повече вода, по-плътно е и създава по-мек продукт. Можете да използвате и двете брашна заедно, за да създадете много здравословни безглутенови рецепти. Винаги можете да експериментирате, откривайки различни начини за използване и нови вкусове.


Какво да приготвим с кокосово брашно? – кокосовото брашно може да се използва в приготвянето, както на сладки, така и на солени рецепти. Особено подходящо е за хлябове с по-гъста текстура, мъфини, бисквити, палачинки, браунис, кексове и други.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Неделя
8
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook