Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно, пълнозърнести видове, брашно от Лимец, царевично, соево, бадемово, оризово, кокосово и други. Много рецепти, поради своята специфичност, изискват точно определен тип брашно, за да бъде резултатът наистина успешен, а приготвената храна да носи истинска наслада за сетивата.

Кокосовото масло – универсално средство за красота

Популярността на кокосовото брашно нараства все повече тъй като много хора откриват ползите му за здравето, възможността да се използва в приготвянето на различни вкусни ястия и най-вече като здравословна алтернатива на другите брашна.

Кокосовото брашно не съдържа глутен, богато е на фибри, белтъчини и здравословни мазнини. Също така то има ниско съдържание на захар, смилаеми въглехидрати и калории, както и нисък процент на гликемичния индекс. Всичко това прави кокосовото брашно особено подходящо за хора, чувствителни към глутен, с храносмилателни проблеми, с алергии към ядки, вегетарианци и всички останали, които биха искали да опитат нещо различно.

Кокосово масло за здравето

Как се приготвя брашното? Кокосовото брашно се приготвя от изсушената вътрешна част на кокосовия орех. Няма следи от никакви ядки, направено е изцяло от чист кокос. След като месестата бяла част се отдели от кокосовия орех, тя се пече при ниска температура, за да се изсуши добре, след което се превръща във фино брашно.

Ползи за здравето:

- Подпомага метаболизма - високите нива на здравословни наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини (MCFA) се използват от тялото за енергия и спомагат за поддържането на здравословен метаболизъм, балансирани нива на кръвната захар и др.;
- С високо съдържание на фибри – вътрешността на кокосовия орех, от която се приготвя брашното, доставя 61% диетични фибри за организма;
- Подпомага поддържането на здравословни нива на кръвната захар - кокосовото брашно е ниска гликемична храна и не повишава нивата на кръвната захар. Изследвания показват, че консумирането на продукти, съдържащи кокосово брашно, може да помогне, за да се намали цялостното гликемично въздействие на храната и да се поддържат стабилни нива на кръвната захар;
- Подпомага храносмилането - подходящо за хора с проблеми с храносмилането, има висока хранителна плътност, може да помогне и за здравето на сърцето. Проучвания показват, че кокосовото брашно има способността да спомага за понижаване на "лошите" нива на LDL холестеролa и серумните триглицериди.

Дори с малко количество кокосово брашно могат да се постигнат страхотни резултати - само 2 супени лъжици кокосово брашно съдържат 5 грама фибри, 8 грама въглехидрати и само 60 калории. Това го прави идеален избор за тези, които следват по-нисък калориен план за отслабване, наблюдават стриктно приема на въглехидрати и се стремят да увеличат фибрите в диетата си.



Кокосово или Бадемово брашно?

И двата вида брашно са много харесвани заради безглутеновото си съдържание, възможността да се използват в различни рецепти, разбира се, и заради високото съдържание на хранителни вещества. И все пак кокосовото брашно предлага повече фибри и по-малко калории в сравнение с бадемовото. Кокосовото брашно е и чудесна алтернатива за всички, които имат алергии към ядки.

¼ чаша кокосово брашно (около 28 грама) съдържа:
120 калории
4 грама мазнини
4 грама протеин
10 грама фибри
16 грама въглехидрати
2 грама захар

¼ чаша бадемово брашно (около 28 грама) съдържа:
160 калории
14 грама мазнини
6 грама протеини
3 грама фибри
6 грама въглехидрати

Кокосовото брашно и бадемовото брашно създават големи покрития за протеини, но имат различни текстури и качества, когато се приготвят. Бадемовото брашно обикновено е ронливо, по-твърдо и има по-силен вкус. Кокосовото брашно пък абсорбира повече вода, по-плътно е и създава по-мек продукт. Можете да използвате и двете брашна заедно, за да създадете много здравословни безглутенови рецепти. Винаги можете да експериментирате, откривайки различни начини за използване и нови вкусове.


Какво да приготвим с кокосово брашно? – кокосовото брашно може да се използва в приготвянето, както на сладки, така и на солени рецепти. Особено подходящо е за хлябове с по-гъста текстура, мъфини, бисквити, палачинки, браунис, кексове и други.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Понеделник
24
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook