Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо харчим в ресторантите повече, отколкото сме предвидили?


Някои трикове от ресторантьорския бизнес


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато отиваме да хапнем, обикновено сме гладни или това е най-подходящото място да се срещнем с някого. И в двата случая ще похарчим пари срещу някаква храна и питие. Независимо дали имаме бюджет или сме готови да опитаме нещо ново и допълнително, ние сме клиенти, които застават пред търговци. Ресторантьорството, като всеки друг бизнес, си има своите скрити техники да ни подлъже да похарчим повече.

1. На менютата цените не се обявяват в лева - Често такъв надпис, както са задължени по закон, има в края на менюто - "Цените са в лева и са без ДДС". Трикът е цената да е някакво абстрактно понятие, което няма стойност на пари.

2. Закръглянето на цената- Отдавна цени, завършващи на .99 не са актуален трик. Борбата не е за едната стотинка. Сега можем да срещнем цени като 5.67 или 5.34. Създава се усещането, че едва ли не цената е калкулирана до три знака след запетайката, но пак старият трик със закръглянето е в сила.

3. Безкрайно (емоционално) описание на ястието - Така се внушава екслузивност, която то може и да не съдържа. Картофи, сотирани в пресни провансалски подправки, най-вероятно е задушени картофи с мащерка и риган. Но кое звучи по-апетитно?

4. "Тортата на баба", "Домашната пилешка супа на мама" и т.н. "семейни" рецепти - сантиментът е от ясен по-ясен и винаги работи. За градските хора, които изпитват носталгия по детство, прекарано на село, по училищните дни, в които мама постоянно е готвела вкусотии, такива описания отключват нещо повече от апетит.

5. Болярското гювече, шопското сирене, родопския пататник - когато географията продава. Особено силни аларми за туристите. Странно е в една малка страна да има толкова силно изразени регионални традиционни рецепти, но факт - ако сте във Велико Търново, ще искате да опитате болярското гювече, нищо, че съседни заведения съставките ще се различават.

6. Работата на менюто - акценти, шрифтове и картинки - Менюто ни среща понякога още от улицата. Туристите спират, оглеждат и решават дали да влязат. Ако искаш да хапнеш един бърз таратор, но видиш изкусителните картофки по селски, които намигат в компанията и на чаша изпотена бира, ами кой би устоял? Цяло изкуство е съставянето на менюто и работи, защото визуалният стимул е най-силният.

7. Скъпи съставки, евтини съставки - В салата например пише, че има пармиджано реджано, но се оказва, че то е съвсем малко, особено на фона на краставиците, които в сезон - ами доста евтини са. Но наличието на скъпото сирене оскъпява допълнително цялото ястие.

8. Две малки порции не правят една голяма - може грамажите да са математически издържани, но цените на две малки не правят една голяма. По-удобно е сам човек да изяде малка салата, но ако цената на голямата е по-изгодна, сме склонни да си вземем голяма и приятел да ни помогне. Какъвто е и планът.

9. Комбо менюта, специални оферти и оферта на деня - Не е лошо понякога. Обедно меню с вкусна супа, каквато ни се хапва в зимен ден, но към супата плащаме десерт и основно, което иначе не бихме поръчали. Комбо менюта - кафе и сок, кафе и торта. Плащаш по-ниска цена, ако бяха отделно, но ако не искаш торта или сок?

За някои трикове сме се досещали, някои са съвсем прозрачни и сме ги виждали в други области, но отново, както във всеки друг бизнес, и при ресторантьорството с парите си не купуваме само стока, в случая храна. За парите си ние получаваме обстановка, обслужване, отношение. Нещо повече - ние си купуваме преживяване. Ако то си струва, тогава не само ще си затворим очите и ще похарчим повече, отколкото сме планирали, но ще оставим и бакшиш. И най-вече - ще се върнем пак.
Виж още статии за:   Любопитно ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Служебни кучета-първолаци ще разтопят сърцата ви
· 200-годишната традиция за първия учебен ден на немските Schultuete*
· Магията на българското хоро
Виж още статии за:   Любопитно ·
Неделя
24
Септември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Дарете зрънце любов на птичка в нужда
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията „Зрънце любов” за подхранване на...
Носталгично за киното под лятно небе
Лятното кино, уви, е нещо непознато за младото поколение. А може би в някои градове и за средното – кой...
Любовта е гора
Любовта е гора. Във всичко, което е приютила в сенките и светлината на същината си. Шум на тънки скършени...
Какво мислят майките за себе си?
"Определено има дни, в които се съмнявам в моите способности на майка" "Иска ми се да съм по- уверена...
Притча за факирът и кобрата
Живял някога в Индия един факир, който прекарал трийсет години в неподвижно състояние и медитация, с...
Малката кибритопродавачка
Беше толкова студено, че чак болеше от студ. Валеше сняг и мръкваше. Последната вечер на годината, новогодишната...
На тази дата: 145 години от рождението на Сергей Дягилев
Когато говорим не само за балет, а за изкуство изобщо, името Сергей Дягилев се откроява със свой, забележителен...
Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни!
„Времето отмива всичко, независимо дали го искаш или не. Времето отмива всичко, времето отнема всичко...
Волята за живот, която не се спира пред нищо
Понякога инстинктът за живот е по-силен от всичко. Той е в състояние да преодолее всяка преграда, да...
Виена - разказ с полезности за пътешественици - I
Много хора свързват Виена с Виенското колело, Виенската опера, Виенския валс или бал, с името на великите...
Големите нехристиянски празници по света
Свикнали сме с Коледа, тя е като част от нас. Когато завали първият сняг, няма нищо по- естествено от...
"Потъването на Созопол" - меланхолично пътуване към миналото в търсене на отговори
"Потъването на Созопол" на режисьора Костадин Бонев е един от малкото нови български филми, който получи...
Винаги ще има още една възможност
"Лудост е, да мразиш всички рози, защото си се убол на една от тях, да изоставиш всички мечти, защото...
Любопитство в бяло
Религия, философска система или секта, окултизъм или езотерична трактовка на християнството, Бялото братство...
Любовта побеждава всичко. Или за коледното примирие на 1914 г.
На Коледа се случват чудеса. Едва ли има по-голямо клише от това, но ето още едно – любовта побеждава...
11 факта за Валентина Терешкова - първата жена, летяла в Космоса
1. Официалната причина да бъде пусната жена в космоса била да се проучи как влияят условията на женското...
Уилям Бътлър Йейтс: „Мисли като мъдрец, но общувай с езика на хората.”
„Единствената работа на главата в този свят е постоянно да се покланя на поривите на сърцето.” „Образованието...
Всичко за щастливата домакиня
Признавам, не съм най-щастливата домакиня на света :) ...
Най-хубавите цитати от Димитър Талев
“Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!” “Човек не бива и не може да живее само за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook