Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо харчим в ресторантите повече, отколкото сме предвидили?


Някои трикове от ресторантьорския бизнес


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато отиваме да хапнем, обикновено сме гладни или това е най-подходящото място да се срещнем с някого. И в двата случая ще похарчим пари срещу някаква храна и питие. Независимо дали имаме бюджет или сме готови да опитаме нещо ново и допълнително, ние сме клиенти, които застават пред търговци. Ресторантьорството, като всеки друг бизнес, си има своите скрити техники да ни подлъже да похарчим повече.

1. На менютата цените не се обявяват в лева - Често такъв надпис, както са задължени по закон, има в края на менюто - "Цените са в лева и са без ДДС". Трикът е цената да е някакво абстрактно понятие, което няма стойност на пари.

2. Закръглянето на цената- Отдавна цени, завършващи на .99 не са актуален трик. Борбата не е за едната стотинка. Сега можем да срещнем цени като 5.67 или 5.34. Създава се усещането, че едва ли не цената е калкулирана до три знака след запетайката, но пак старият трик със закръглянето е в сила.

3. Безкрайно (емоционално) описание на ястието - Така се внушава екслузивност, която то може и да не съдържа. Картофи, сотирани в пресни провансалски подправки, най-вероятно е задушени картофи с мащерка и риган. Но кое звучи по-апетитно?

4. "Тортата на баба", "Домашната пилешка супа на мама" и т.н. "семейни" рецепти - сантиментът е от ясен по-ясен и винаги работи. За градските хора, които изпитват носталгия по детство, прекарано на село, по училищните дни, в които мама постоянно е готвела вкусотии, такива описания отключват нещо повече от апетит.

5. Болярското гювече, шопското сирене, родопския пататник - когато географията продава. Особено силни аларми за туристите. Странно е в една малка страна да има толкова силно изразени регионални традиционни рецепти, но факт - ако сте във Велико Търново, ще искате да опитате болярското гювече, нищо, че съседни заведения съставките ще се различават.

6. Работата на менюто - акценти, шрифтове и картинки - Менюто ни среща понякога още от улицата. Туристите спират, оглеждат и решават дали да влязат. Ако искаш да хапнеш един бърз таратор, но видиш изкусителните картофки по селски, които намигат в компанията и на чаша изпотена бира, ами кой би устоял? Цяло изкуство е съставянето на менюто и работи, защото визуалният стимул е най-силният.

7. Скъпи съставки, евтини съставки - В салата например пише, че има пармиджано реджано, но се оказва, че то е съвсем малко, особено на фона на краставиците, които в сезон - ами доста евтини са. Но наличието на скъпото сирене оскъпява допълнително цялото ястие.

8. Две малки порции не правят една голяма - може грамажите да са математически издържани, но цените на две малки не правят една голяма. По-удобно е сам човек да изяде малка салата, но ако цената на голямата е по-изгодна, сме склонни да си вземем голяма и приятел да ни помогне. Какъвто е и планът.

9. Комбо менюта, специални оферти и оферта на деня - Не е лошо понякога. Обедно меню с вкусна супа, каквато ни се хапва в зимен ден, но към супата плащаме десерт и основно, което иначе не бихме поръчали. Комбо менюта - кафе и сок, кафе и торта. Плащаш по-ниска цена, ако бяха отделно, но ако не искаш торта или сок?

За някои трикове сме се досещали, някои са съвсем прозрачни и сме ги виждали в други области, но отново, както във всеки друг бизнес, и при ресторантьорството с парите си не купуваме само стока, в случая храна. За парите си ние получаваме обстановка, обслужване, отношение. Нещо повече - ние си купуваме преживяване. Ако то си струва, тогава не само ще си затворим очите и ще похарчим повече, отколкото сме планирали, но ще оставим и бакшиш. И най-вече - ще се върнем пак.
Виж още статии за:   Любопитно ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-добрите снимки, заснети с дрон през 2017 г.
· СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
· Забравените илюстрации на Салвадор Дали към "Алиса в страната на чудесата"
Виж още статии за:   Любопитно ·
Понеделник
22
Януари 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Танцът на живота
Едва ли има човек, които да не е изпитвал непреодолимото желание да се движи под ритъма на музиката –...
Наброски преди отпуската
Мислили ли сте си, давали ли сте си сметка, че всяко пътуване и желана дестинация е, разбира се, приключение,...
Брюксел извън европейските институции
Като кажем Брюксел, първо си мислим за Европейския парламент и другите евроинституции, та дори за щабквартирата...
Който те обича...
Онзи, който те обича, сам ще дойде при тебе. Той няма да те чака да го търсиш....
Искам да ти кажа: "Безотказно, без колебание, безусловно е до нас. Баба ми "
"Жената, която ми е помагала най-много, е баба ми Олга - една българка родом от Босилеград. През 1942-1943...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
И една усмивка - Пол Елюар
Нощта не трае никога безкрай А има – щом като го казвам. И щом като го потвърждавам. В завършека на...
Нито една усмивка не е излишна
От думите можем да спестим, но нито една усмивка не е излишна...
Възможностите са изпускани от много хора, защото...
Възможностите са изпускани от много хора, защото са облечени в обикновени дрехи и изглеждат като раб...
Неостаряващото любовно писмо
Представете си времена, когато да погледнеш мъж в очите е било неприлично. Когато всяко докосване, всяка...
На тази дата: Роден е Гео Милев
Сред тези сиви отчаяния Сред тези сиви отчаяния, които кърмят мойта плът с горчиви горестни познания и...
И замириса на планина - I
Лято = море. Това уравнение е запечатано в главите ни. Щом дойде юни, юли прегрее главите в офиса, а...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Електронната или класическата книга
Безспорно най-яркият белег за прогреса на едно общество е четенето на книги, защото то води до по-големите...
Къде живее Бог
- Дали Бог живее тъкмо в тези красиви планини наоколо? - Бог живее там, където му позволят да влезе...
Най-гледаното в Youtube за 2014 година
След като Google ни показа как ще запомни годината според това, както сме търсили, време е и YouTube...
Изгубеното време
Времето, прекарано в мисли за изгубеното време, е изгубено време!...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Рангел Вълчанов: "За къде бързате?"
"Макар и прегърбен, успях сериозно да се отдалеча от рождената си дата и няма как, съдбата ме затрупа...
Вижте какво се случва, когато детските рисунки се превърнат в реалност
Какво се случва, когато таткото на шест годишен хлапак, който обича да рисува, пресъздаде творенията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook