Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Неочаквани, но здравословни комбинации от храни


които взаимно подсилват полезното си действие


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни, съдържащи различни подкрепящи организма минерали, фибри и витамини. Диетолози и специалисти в областта на здравословното хранене дават съвети за най-добрите комбинации между отделните храни, които помагат за абсорбиране на хранителните вещества, които те съдържат, още по-ефективно. Ако се научим да комбинираме храните по най-добрия начин, можем да се радваме на реални резултати за намаляване на тегло, повече енергия и цялостно презареждане на организма.


Ето и кои са някои от най-препоръчителните хранителни комбинации:

Ябълки и черен шоколад – тази комбинация не може да се нарече традиционна, но определено си струва да се опита. Ензимът катехин (съдържащ се в ябълките) и антиоксидантът кверцетин могат да направят чудеса заедно. От друга страна, черният шоколад намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, увеличава еластичността на кръвоносните съдове, влияе положително на мозъка и здравето на нервната система и помага за предотвратяване на диабет и други заболявания, свързани с възпаления. Проучвания показват, че когато се консумират заедно (ябълка и черен шоколад), действието на антиоксидантите се засилва и ползите за здравето са наистина впечатляващи.

Овесена каша и прясно изцеден сок от портокал – те са отличен източник на феноли. Това означава, че в комбинация, те подобряват храносмилателната система и спомагат за изчистване на организма от отпадъчни продукти и токсини.

Свинско месо и брюкселско зеле – свинското е твърде мазно, за да се яде на дневна база, но въпреки това, то съдържа селен, който инхибира растежа на раковите клетки. Консумирайте свински ястия с брюкселско зеле - тo съдържа сулфорафан (органично вещество, което повишава ефективността на селен 13 пъти).

Домати и черен дроб - липсата на желязо в организма може да доведе до физическо неразположение, хронична умора, забавен метаболизъм, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това, желязото, съдържащо се в черния дроб не може да се абсорбира добре, без витамин С. В комбинация с домати, ползите за здравето са повече от добри, тъй като те съдържат аскорбинова киселина.

Домати и зехтин - трябва да се отбележи, че жителите на Италия, които ежедневно консумират домати със зехтин, рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и това се дължи на факта, че ликопен (един от най-мощните антиоксиданти), съдържащ се в доматите, подобрява сърцето и кръвоносните съдове. Освен това предотвратява атеросклероза и образуването на злокачествени тумори. Когато се консумира заедно с мазнини, ликопенът има по-голям шанс да бъде абсорбиран от тялото.

Магданоз и лимон - магданозът върви чудесно с цитрусови плодове. Желязото, съдържащо се в зеленолистните растения, подобрява усвояването на витамин С в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за укрепване на имунната система и подобряване на метаболизма.

Авокадо и спанак - тази двойка е любима на много диетолози. Спанакът съдържа витамин A и лутеин, но тези съставки ще имат значително въздействие върху нашето здраве, когато се комбинират със съдържащите се в авокадото полезните растителни мазнини. Комбинирането на спанак и авокадо гарантирано дава резултати - храносмилателната система ще се подобри драстично.

Зелен чай и лимон - пиенето на зелен чай с лимон е прекрасен начин за утоляване на жаждата и зареждане с енергия. Зеленият чай съдържа катехини, които са отговорни за дълголетие и силна имунна система. Ако се добави и лимон, витамин С ще увеличи ефекта на чая с няколко пъти.

Див ориз и чесън – тялото ни ще абсорбира повече желязо и цинк от дивия ориз, ако в приготвянето му се добави и чесън.

Тофу и камби – камбите съдържат повече витамин С от портокалите и подобряват абсорбцията на не-хем желязо (съдържа се в животински и растителни храни). Добавянето на камби към ястия с тофу ще спомогне значително за по-лесното абсорбиране на желязото от тялото ни.

Зеле и сьомга – комбинацията от витамин D и мазна риба (сьомга, сардиня, пъстърва) спомага за по-доброто абсорбиране на този важен витамин.

Банани и фъстъчено масло – комбинацията от протеини и въглехидрати помага за възстановяване на тялото и за изграждане на мускулна тъкан след тренировки.

Опитайте различните комбинации, експериментирайте и открийте новото си любимо ястие, което ще ви носи и здравословни ползи. Можете да разнообразите и обогатите менюто си с някое от полезните предложения на диетолозите с гарантирани положителни ефекти за организма. Полезната и вкусна храна може да бъде и напълно достъпна, стига да знаем как да я съчетаем правилно.
Коментари
2020-04-07 #1
мая Коева
здравейте
искам да споделя с вас нещо което мисля че би било полезно за всички който четат тази добре написана статия.тъй като аз боледувах доста често през годините и се обърках към моя лекар с питане ,какво да правя ада не се разболявам толкова често. Той ми сподели също за този разнообразен и богат на витамини режим на хранен ,но мипрепоръча и на една немска фирма инфлустоп артоспира водораслите. каза ми да започна да си правя профилакти ка с тях няколко месеца годишно. Откакто се храня правилно спортувам и в комбинация с водорслите не съм боледува .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Хипотерапия - как лекува общуването с конете
Конят е животно, към което множество народи имат култ. Неговият образ присъства в религията, обредите...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook