Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна мазнина. В Hera.bg сме писали пространно за ползите му в козметиката, в кулинарията и за здравето. Наскоро обаче американски учени и лекари от Американската здравна асоциация поставиха под съмнение именно полезността му за здравето. И ние се почувствахме длъжни да представим и тази гледна точка.

Единодушни са учени и лекари, когато твърдят, че наситените мастни киселини повишават "лошия" LDL холестерол. Той се наслагва по стените на кръвоносните съдове, затруднява кръвообращението, което генерално има ефект върху сърцето - сърдечният инфаркт е най-смъртоносната болест днес.

По състав, въпреки растителния си произход, кокосовото масло спада към наситените мазнини - на 100 гр., 82 гр са наситени, а останалите ненаситени. Това го извежда в челните редици на храните, източници на наситени мазнини, изпреварвайки мазнините от животински произход: кравето масло (63 гр.), телешката мазнина (50 гр.), свинската мазнина (39 гр.). По този показател обаче до него се нарежда едно от най-разпространените масла в хранително-вкусовата промишленост - маслото от ядките на маслодайни палми, т. нар "палмово масло". То също има високите стойности от 82 гр. (източник - виж PDF файла)

Ключов факт в изследването е съотношението на мастните наситени киселини - лауринова, миристинова, палмитинова, стеаринова. Досега се смяташе, че лауриновата киселина всъщност намалява "лошия" холестерол, но според изследването, тя не е достатъчна като съотношение да неутрализира действието на другите киселини.

Хранителна стойност на 100 гр. кокосово масло

Общо мазнини: 100% - 154% от дневния прием
от тях:
Наситени: 86.5 гр. - 432%
Мононенаситени: 5.8 гр.
Полиненаситени - 1.8 гр.
Омега-3 - няма
Омега-6 1800 мг.

(Източникът nutritiondata.com дава дори по-високи стойности за наситените мазнини в кокосовото масло)

С най-ниско съдържание на наситени мазнини остават зехтинът (14 гр.), слънчогледовото олио (10 гр.), рапичното олио (7 гр.), сафлоровото олио (6-8 гр.).


Според екипа, провел изследването, контролирането на мазнините има също толкова значение за сърдечното здраве, колкото е приемът на лекарства. Само че едното е превенция, а другото - регулиране на вече нанесени щети. Д-р Франк Сакс, ръководител на изследването, споделя, че коректно проведеното научно изследване само подкрепя ограничаването на наситените мазнини в храненето с цел превенция на болестите на сърцето и кръвносносните съдове.

Ние в Hera.bg винаги сме поддържали тезата, че здравето се крие в баланса и във вслушването на сигналите, които тялото изпраща. Защитаваме тезата, че най-добрата и здравословна храна е тази, която се консумира в сезона си, която е традиционна и позната от поколения. Не е пътувала от далеч, не е престояла в опаковки и складове и има прости, познати съставки. Можем да опитваме нови храни и вкусове, но в рамките на любопитството и стремежа към разнообразие. Крайностите в каквото и да е вредят на здравето повече, отколкото традиционното, дори и смятано за консервативно хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Завещанието на Алфред Нобел: Началото на Нобеловите награди
· 30 октомври - рождената дата на 7 Нобелови лауреата
· Български учени направиха бира без глутен
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· 6-12 ноември - Седмица на бащата
· Изследване на български марки масло показа тревожни резултати
· Бахар подправката за здрав стомах и храносмилане
· Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
· Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
· Интровертните родители и предизвикателствата на модерното възпитание
· В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
· Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Четвъртък
14
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook