Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна мазнина. В Hera.bg сме писали пространно за ползите му в козметиката, в кулинарията и за здравето. Наскоро обаче американски учени и лекари от Американската здравна асоциация поставиха под съмнение именно полезността му за здравето. И ние се почувствахме длъжни да представим и тази гледна точка.

Единодушни са учени и лекари, когато твърдят, че наситените мастни киселини повишават "лошия" LDL холестерол. Той се наслагва по стените на кръвоносните съдове, затруднява кръвообращението, което генерално има ефект върху сърцето - сърдечният инфаркт е най-смъртоносната болест днес.

По състав, въпреки растителния си произход, кокосовото масло спада към наситените мазнини - на 100 гр., 82 гр са наситени, а останалите ненаситени. Това го извежда в челните редици на храните, източници на наситени мазнини, изпреварвайки мазнините от животински произход: кравето масло (63 гр.), телешката мазнина (50 гр.), свинската мазнина (39 гр.). По този показател обаче до него се нарежда едно от най-разпространените масла в хранително-вкусовата промишленост - маслото от ядките на маслодайни палми, т. нар "палмово масло". То също има високите стойности от 82 гр. (източник - виж PDF файла)

Ключов факт в изследването е съотношението на мастните наситени киселини - лауринова, миристинова, палмитинова, стеаринова. Досега се смяташе, че лауриновата киселина всъщност намалява "лошия" холестерол, но според изследването, тя не е достатъчна като съотношение да неутрализира действието на другите киселини.

Хранителна стойност на 100 гр. кокосово масло

Общо мазнини: 100% - 154% от дневния прием
от тях:
Наситени: 86.5 гр. - 432%
Мононенаситени: 5.8 гр.
Полиненаситени - 1.8 гр.
Омега-3 - няма
Омега-6 1800 мг.

(Източникът nutritiondata.com дава дори по-високи стойности за наситените мазнини в кокосовото масло)

С най-ниско съдържание на наситени мазнини остават зехтинът (14 гр.), слънчогледовото олио (10 гр.), рапичното олио (7 гр.), сафлоровото олио (6-8 гр.).


Според екипа, провел изследването, контролирането на мазнините има също толкова значение за сърдечното здраве, колкото е приемът на лекарства. Само че едното е превенция, а другото - регулиране на вече нанесени щети. Д-р Франк Сакс, ръководител на изследването, споделя, че коректно проведеното научно изследване само подкрепя ограничаването на наситените мазнини в храненето с цел превенция на болестите на сърцето и кръвносносните съдове.

Ние в Hera.bg винаги сме поддържали тезата, че здравето се крие в баланса и във вслушването на сигналите, които тялото изпраща. Защитаваме тезата, че най-добрата и здравословна храна е тази, която се консумира в сезона си, която е традиционна и позната от поколения. Не е пътувала от далеч, не е престояла в опаковки и складове и има прости, познати съставки. Можем да опитваме нови храни и вкусове, но в рамките на любопитството и стремежа към разнообразие. Крайностите в каквото и да е вредят на здравето повече, отколкото традиционното, дори и смятано за консервативно хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Български учени направиха бира без глутен
· Мария Кюри - животът й в 7 бързи факта
· За какво е служел Механизмът от Антикитера?
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
· Раздадоха наградите на Българската филмова академия
· През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
· Знам защо пее птица в клетка
· Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
· Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
· Върбинка против умора, изтощение и стрес
· Тайните на домашната лимонада
· Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
· Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
Вторник
22
Август 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook