Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти се крият зад малко познатия досега сорт пшеница и дали той не е поредният здравословен мит?

Камут не е името на зърнената култура. Камут е марката, която е запазена от Kamut International да предлага на пазара т.нар. Корасанска пшеница (Khorasan wheat - Triticum turgidum, по името на областта Корасан в Египет, от където се смята, че тя произхожда). Случаят е аналогичен за Pampers и пелените за еднократна употреба. Популярността на бранда е толкова голяма, някои говорят и за монопол, че вече се свърза изцяло с продукта. Ние ще наричаме този сорт корасан за по-лесно и кратко изписване.

И така, корасанът е сорт пшеница, за който се смята, че не е генномодифициран, какъвто е случаят с добре познатата ни пшеница, тъй като той е запазил ДНК структурата си. Тук говорим, разбира се, за стотици години хибридизация и подбор, през които е ставала промяната на днешната пшеница, а не за тайни опити в лаборатории. Затова корасанът е по-едър от житото, с различен качествен състав и според почитателите му - просто по-вкусен.

Ползи и употреба

От корасана може да може да се прави брашно, но не се ползва самостоятелно, а се комбинира с други видове брашна. Пълнозърнестото брашно, приготвено по този начин, се използва за направата на хляб, бисквити, печива, паста и др.

Полезно съдържание на корасана за 100 гр.:

Калории: 146
Въглехидрати: 30 гр.
Протеини: 6 гр.
Тиамин - 0.2 мг 14%
Рибогфлавин 0.1 мг - 3%
Ниацин 4.7 мг. - 24%
Витамин B6 - 0.1 мг - 7%
Фолати 20.6 мкг. - 5%
източник: www.nutritiondata.self.com



Твърдата пшеница е по-дребна от корасана

Ако искате да го изпробвате у дома, трябва да го потърсите в специализиран магазин. Цената му не е малка, което поставя някои въпроси около етичното пазаруване - защо е необходимо да се дават толкова пари за пшеница, отглеждана на другия край на света и какво коства този глобализъм на околната среда?

И все пак, ако сте решили да го опитате, препоръчително е да го накиснете за една нощ преди кулинарна обработка. Сварява се в съотношение поне 1:4 - зърно:вода и според готовност, но бъдете подготвени, че зрънцето си остава леко твърдо. Сварен и охладен, камутът чудесно пасва като допълнение в различни салати. В супи и зеленчукови ястия също може да го добавяте, както и да закусите с него - в комбинация с масло и сирене, замества идеално зърнената ви закуска. Камутът е подходящ за покълване.

Като всяка зърнена култура, корасанът съдържа глутен (15.5% сух глутен, за сравнение: твърдата пшеница има 12,5% сух глутен) е масова заблуда, че той е подходящ за хора с непоносимост към него. Има обаче селен и желязо в повече, в сравнение с другите пшенични сортове.


Истината за тази култура е някъде там, вероятно където е истината за всеки един здравословен продукт, а именно - че не бива да му се предоверяваме и трябва да правим разумен избор, когато решаваме да пробваме нещо ново и обявено за здравословно. В случая става дума за храна, която сама по себе си е полезна и би разнообразила менюто ви, което е плюс в здравословното хранене. Затова - опитайте! При непоносимост към глутен обаче, по-добре не пробвайте без необходимата консултация.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Житото - в самите корени на живота
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
· Нещастието, което сами си навличаме
· Имате тийнейджър и се чувствате самотни? Има причина за това
Събота
20
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook