Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти се крият зад малко познатия досега сорт пшеница и дали той не е поредният здравословен мит?

Камут не е името на зърнената култура. Камут е марката, която е запазена от Kamut International да предлага на пазара т.нар. Корасанска пшеница (Khorasan wheat - Triticum turgidum, по името на областта Корасан в Египет, от където се смята, че тя произхожда). Случаят е аналогичен за Pampers и пелените за еднократна употреба. Популярността на бранда е толкова голяма, някои говорят и за монопол, че вече се свърза изцяло с продукта. Ние ще наричаме този сорт корасан за по-лесно и кратко изписване.

И така, корасанът е сорт пшеница, за който се смята, че не е генномодифициран, какъвто е случаят с добре познатата ни пшеница, тъй като той е запазил ДНК структурата си. Тук говорим, разбира се, за стотици години хибридизация и подбор, през които е ставала промяната на днешната пшеница, а не за тайни опити в лаборатории. Затова корасанът е по-едър от житото, с различен качествен състав и според почитателите му - просто по-вкусен.

Ползи и употреба

От корасана може да може да се прави брашно, но не се ползва самостоятелно, а се комбинира с други видове брашна. Пълнозърнестото брашно, приготвено по този начин, се използва за направата на хляб, бисквити, печива, паста и др.

Полезно съдържание на корасана за 100 гр.:

Калории: 146
Въглехидрати: 30 гр.
Протеини: 6 гр.
Тиамин - 0.2 мг 14%
Рибогфлавин 0.1 мг - 3%
Ниацин 4.7 мг. - 24%
Витамин B6 - 0.1 мг - 7%
Фолати 20.6 мкг. - 5%
източник: www.nutritiondata.self.com



Твърдата пшеница е по-дребна от корасана

Ако искате да го изпробвате у дома, трябва да го потърсите в специализиран магазин. Цената му не е малка, което поставя някои въпроси около етичното пазаруване - защо е необходимо да се дават толкова пари за пшеница, отглеждана на другия край на света и какво коства този глобализъм на околната среда?

И все пак, ако сте решили да го опитате, препоръчително е да го накиснете за една нощ преди кулинарна обработка. Сварява се в съотношение поне 1:4 - зърно:вода и според готовност, но бъдете подготвени, че зрънцето си остава леко твърдо. Сварен и охладен, камутът чудесно пасва като допълнение в различни салати. В супи и зеленчукови ястия също може да го добавяте, както и да закусите с него - в комбинация с масло и сирене, замества идеално зърнената ви закуска. Камутът е подходящ за покълване.

Като всяка зърнена култура, корасанът съдържа глутен (15.5% сух глутен, за сравнение: твърдата пшеница има 12,5% сух глутен) е масова заблуда, че той е подходящ за хора с непоносимост към него. Има обаче селен и желязо в повече, в сравнение с другите пшенични сортове.


Истината за тази култура е някъде там, вероятно където е истината за всеки един здравословен продукт, а именно - че не бива да му се предоверяваме и трябва да правим разумен избор, когато решаваме да пробваме нещо ново и обявено за здравословно. В случая става дума за храна, която сама по себе си е полезна и би разнообразила менюто ви, което е плюс в здравословното хранене. Затова - опитайте! При непоносимост към глутен обаче, по-добре не пробвайте без необходимата консултация.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Житото - в самите корени на живота
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Вторник
19
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook