Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти се крият зад малко познатия досега сорт пшеница и дали той не е поредният здравословен мит?

Камут не е името на зърнената култура. Камут е марката, която е запазена от Kamut International да предлага на пазара т.нар. Корасанска пшеница (Khorasan wheat - Triticum turgidum, по името на областта Корасан в Египет, от където се смята, че тя произхожда). Случаят е аналогичен за Pampers и пелените за еднократна употреба. Популярността на бранда е толкова голяма, някои говорят и за монопол, че вече се свърза изцяло с продукта. Ние ще наричаме този сорт корасан за по-лесно и кратко изписване.

И така, корасанът е сорт пшеница, за който се смята, че не е генномодифициран, какъвто е случаят с добре познатата ни пшеница, тъй като той е запазил ДНК структурата си. Тук говорим, разбира се, за стотици години хибридизация и подбор, през които е ставала промяната на днешната пшеница, а не за тайни опити в лаборатории. Затова корасанът е по-едър от житото, с различен качествен състав и според почитателите му - просто по-вкусен.

Ползи и употреба

От корасана може да може да се прави брашно, но не се ползва самостоятелно, а се комбинира с други видове брашна. Пълнозърнестото брашно, приготвено по този начин, се използва за направата на хляб, бисквити, печива, паста и др.

Полезно съдържание на корасана за 100 гр.:

Калории: 146
Въглехидрати: 30 гр.
Протеини: 6 гр.
Тиамин - 0.2 мг 14%
Рибогфлавин 0.1 мг - 3%
Ниацин 4.7 мг. - 24%
Витамин B6 - 0.1 мг - 7%
Фолати 20.6 мкг. - 5%
източник: www.nutritiondata.self.com



Твърдата пшеница е по-дребна от корасана

Ако искате да го изпробвате у дома, трябва да го потърсите в специализиран магазин. Цената му не е малка, което поставя някои въпроси около етичното пазаруване - защо е необходимо да се дават толкова пари за пшеница, отглеждана на другия край на света и какво коства този глобализъм на околната среда?

И все пак, ако сте решили да го опитате, препоръчително е да го накиснете за една нощ преди кулинарна обработка. Сварява се в съотношение поне 1:4 - зърно:вода и според готовност, но бъдете подготвени, че зрънцето си остава леко твърдо. Сварен и охладен, камутът чудесно пасва като допълнение в различни салати. В супи и зеленчукови ястия също може да го добавяте, както и да закусите с него - в комбинация с масло и сирене, замества идеално зърнената ви закуска. Камутът е подходящ за покълване.

Като всяка зърнена култура, корасанът съдържа глутен (15.5% сух глутен, за сравнение: твърдата пшеница има 12,5% сух глутен) е масова заблуда, че той е подходящ за хора с непоносимост към него. Има обаче селен и желязо в повече, в сравнение с другите пшенични сортове.


Истината за тази култура е някъде там, вероятно където е истината за всеки един здравословен продукт, а именно - че не бива да му се предоверяваме и трябва да правим разумен избор, когато решаваме да пробваме нещо ново и обявено за здравословно. В случая става дума за храна, която сама по себе си е полезна и би разнообразила менюто ви, което е плюс в здравословното хранене. Затова - опитайте! При непоносимост към глутен обаче, по-добре не пробвайте без необходимата консултация.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Житото - в самите корени на живота
· Бахар подправката за здрав стомах и храносмилане
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Исоп против кашлица и възпаления
· Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
· Здравни рискове от пушенето на наргиле
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Интровертните родители и предизвикателствата на модерното възпитание
· В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
· Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Четвъртък
14
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook