Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво знаем реално за тях? Можем ли да прекалим и да постигнем обратен ефект?

Оказва се, че тези влакънца играят доста по-голяма роля за здравето ни, отколкото можем да си представим. Изследване показва, че хората, които консумират от препоръчителното количество фибри на ден, се чувстват много по-сити, като същевременно с това и губят повече тегло в сравнение с останалите, които не обръщат внимание на фибрите в менюто си.

Нека започнем от тук - какво представляват?

Фибрите са „влакнини", неразтворими въглехидрати", които присъстват в определени количества в ежедневния ни хранителен режим под формата на различни растителни продукти. Те се намират в обвивките, корите и ципите на плодовете, зеленчуците, зърнените и бобовите култури. Фибри не може да откриете в продуктите от животински произход като месо, мляко, яйца, риба, в които има мазнини.

Съществуват два вида фибри - разтворими (предимно пектин) и неразтворими (целулоза, лигнин), но на практика те са неразделни и имат сходна функция. Разтворимите обаче подлежат на ферментация, което помага за поддържане на чревната флора, а неразтворимите остават непроменени в храносмилателния процес в стомаха. Интересно става в червата. Там едните ферментират, другите набъбват. При храносмилането на червата с тях си отиват токсини и остатъци от храносмилането, мастни отлагания. Една от водещите тенденции днес е, че именно от здравето на дебелото черво зависи общото здраве на човека. Така че фибрите са особено важни



Кога, защо, колко често и какво количество да консумираме?

Важно е да знаем, че трябва и двата вида фибри да присъстват в менюто ни и е най-подходящо да започнем още от закуската, когато стомахът е празен. Няма смисъл да знаем съотношението. В един плод или зеленчук с кората и цялото месо, вместо обелен или само на сок, в пълнозърнестите от всякакъв вид, в бобовите с люспите се намира идеалният баланс.

Средното количество фибри за жени е 25 гр. на ден, за мъже - 30-25 гр. Децата ще получат своята дажба дори от филия пълнозърнест, вместо бял, хляб, от цяла ябълка, вместо обелена, от цял портокал, вместо на фреш. И това е един от най-хубавите здравословни навици за тях.


За какво ще ни помогнат фибрите?

Предотвратяват преяждането, защото създават усещане за ситост. Задължителни при диетични режими
Помагат при метаболитен синдром.
Намаляват риска от стомашно-чревни заболявания, паразити и хемороиди
Помагат при запек, при неередовен стомах, подуване
Регулират нивата на кръвната захар, което ги прави много полезни за хора с диабет
Явяват се като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания заради понижаването на холестерола

Как да си ги набавим?

Отговорът е лесен - като наблегнем на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения и ядките. Абсолютно нищо повече от това. Количествата, необходими за деня, идват с пълноценната и разнообразна храна, не с някакви добавки и специални храни. Втренчването във фибрите като панацея е толкова вредно, колкото ограничаването им. Ако решим, че минаваме на храни, богати на фибри, защото необяснимо защо, не сме досега консумирали такива, е добре това да става постепенно.

Повишеният прием на фибри води до обратен ефект - подуване, гниене в червата на храна, запек, затруднено храносмилане. Задължително е да приемаме винаги и повече течности. Ако закусваме, например, овесени ядки с кисело мляко, ядки/сушени плодове и/или пресен плод - осигуряваме си достатъчно количество вода.


И най-накрая - ето го и списъкът на храните, богати на фибри:

Пълнозърнести храни: най-добрият източник на неразтворими фибри. Това са всякакви пълнозърнести брашна. респ хляб и печива от тях, пълнозърнеста паста, оризови вафли. Филия ръжен хляб съдържа около 7 гр. фибри. Подчертано внимание заслужава пълнозърнестият ориз, който е единственият полезен ориз. Интересно допълнение са домашните пуканки.

Боб, грах и леща и други варива/бобови с ципата (предварително накиснати) - чаша готвен боб ще ви достави около 2 гр. фибри, докато при граха за същото количество фибрите са над 5 гр.

Ядки - ако накисваме, което е полезното решение, е добре да запазим и ципата после.

От зеленчуците броколито и карфиолът са първенци, но и пресните картофи с ципата също са много полезни. Още домати, краставици, моркови, тиквички. Кореноплодни като сладкия картоф и цвеклото.

Изненадващо - листните салати, всякакъв сорт

Смяташе се, че от плодовете ябълката има най-много фибри (4 гр.), авокадото има 7 гр., крушата - 6 гр., боровинки (5 гр.), киви- 5 гр. за средно голям плод, боровинки имат на 100 гр. 5 гр.

Сушени сливи, кайсии и смокини. При смокините цифрата е доста впечатляваща - за 100 гр. влакнините са около 12 гр..
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook