Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изкуствените подсладители – коварната отрова


Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова все повече хора, предпочитат продуктите с изкуствени подсладители – хем сладко, хем здравословно. Действително ли е така? Макар да е доказано, че нутрисуитът крие много повече опасности за здравето от обикновената захар, по въпросът се мълчи, защото става въпрос за огромни икономически интереси.

Пазарът на диетичните храни е истинска златна мина за хранителната индустрия. По-нискокалоричната храна е безусловно предпочитана пред традиционните продукти. Безалкохолни напитки с „нула калории” стават хит и регистрират в световен мащаб милиарди долари печалба. Затова изкуствените подсладители се влагат във все повечето продукти, предназначени не само за диабетно болните, но и за обикновеният потребител.

Най-разпространеният подсладител е аспартама. Шокиращото е, че именно на него се дължат 75% от всички наблюдавани досега странични ефекти от хранителни добавки, а върху етикетите на продуктите, които го съдържат, отсъства каквато и да е информация за възможните рискове. Единствено върху някои безалкохолни напитки срамежливо присъства надписът, „съдържа източник на фениланин”, което на обикновеният потребител не говори абсолютно нищо и служи единствено за измиване на ръцете.

Доколко са сериозни опасностите от аспартама сами преценете. Въздействието му върху организма е подобно на отравянето с метилов алкохол, разбира се в малки дози, но затова пък системно. И двете вещества в тялото се разграждат до мравчена киселина и формалалдехид – много силни токсини, които убиват нервните клетки в организма.

Последствията са загуба на зрение, нарушения в паметта, симптоми подобни на множествена склероза – мускулни спазми, гърчове, виене на свят и главоболие, безпричинно безпокойство. Това са само част от 92 странични ефекта, които са наблюдавани при употребата на аспартам. Съвсем не е случайно, че в последните 15 години се забелязва бум на неврологичните заболявания, това е времето, през което аспартамът се използва масово в хранителната индустрия.

За желаещите да свалят килограми може би всички тези опасности са без значение, щом им гарантират неограничена консумация на любимите напитки без нито една калория в повече. Да, наистина в аспартама калории няма, но въпреки това той води до затлъстяване, защото нарушава метаболизма в организма и ускорява превръщането на въглехидратите в мазнини. Ето, на това се казва диетична храна!

Въпреки научните доказателства за трайни увреждания от аспартама, той не само че не е забранен, но и продължава да се влага във все повече и повече продукти. Информационното затъмнение е най-успешният начин тези стоки да се продават. Същевременно постоянно сме облъчвани с публикации за вредите от традиционните продукти, и това с цел да ги заменим с изкуствените им еквиваленти.

Едно обаче е сигурно – до този момент не е създадена изкуствена храна, която да е по-здравословна от естествената. Затова медът и нерафинираната захар са били и ще останат най-добрите подсладители. А във всичко, на чийто етикет е написано „без захар”, бъдете сигурни, че има изкуствен подсладител, най-вероятно аспартам. Пред него дори и „бялата смърт” – рафинираната захар, е за предпочитане.
Коментари
2014-06-02 #20
Валери
Това, което мога да кажа за аспартама е, че след като пия безалкохолно с аспартам почва да ме боли глава, и може да не ми мине 1-2 дни, зависи колко съм изпил. Подобен ефект съм имал и от разтворими мултивитамини с аспартам - уж ги пих, за да съм по- добре (през зимата) , а почна едно главоболие със седмици и се чудих от къде ми идва, докато не нарочих аспартама в тях, спрях ги и след три дни се оправих.
2012-04-18 #19
Анонимна
Използвала съм голямо количество подсладители до сега и не съм осъзнавала вредата им,колко опасно е наистина.. имам въпрос и съм много притеснена относно това - дали е причинила тази постоянна употреба на подсладители трайна вреда на организма и дали е възможно да се 'пречистим' по някакъв начин? Това за усвояването на въглехидратите също е доста неприятно.. ако се спре употребата дали ще се възстанови нормалния метаболизъм? Благодаря предварително
2011-05-04 #18
Iskra
За предпочитане са естествените подсладители, например ксилитол и стевия. Повече за тях има в тази статия: http://www.hera.bg/s.php?n=745. За хора с висока кръвна захар е подходяща и фруктозата, защото се усвоява без участието на инсулин, за съжаление обаче увеличава апетита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook