Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изкуствените подсладители – коварната отрова


Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова все повече хора, предпочитат продуктите с изкуствени подсладители – хем сладко, хем здравословно. Действително ли е така? Макар да е доказано, че нутрисуитът крие много повече опасности за здравето от обикновената захар, по въпросът се мълчи, защото става въпрос за огромни икономически интереси.

Пазарът на диетичните храни е истинска златна мина за хранителната индустрия. По-нискокалоричната храна е безусловно предпочитана пред традиционните продукти. Безалкохолни напитки с „нула калории” стават хит и регистрират в световен мащаб милиарди долари печалба. Затова изкуствените подсладители се влагат във все повечето продукти, предназначени не само за диабетно болните, но и за обикновеният потребител.

Най-разпространеният подсладител е аспартама. Шокиращото е, че именно на него се дължат 75% от всички наблюдавани досега странични ефекти от хранителни добавки, а върху етикетите на продуктите, които го съдържат, отсъства каквато и да е информация за възможните рискове. Единствено върху някои безалкохолни напитки срамежливо присъства надписът, „съдържа източник на фениланин”, което на обикновеният потребител не говори абсолютно нищо и служи единствено за измиване на ръцете.

Доколко са сериозни опасностите от аспартама сами преценете. Въздействието му върху организма е подобно на отравянето с метилов алкохол, разбира се в малки дози, но затова пък системно. И двете вещества в тялото се разграждат до мравчена киселина и формалалдехид – много силни токсини, които убиват нервните клетки в организма.

Последствията са загуба на зрение, нарушения в паметта, симптоми подобни на множествена склероза – мускулни спазми, гърчове, виене на свят и главоболие, безпричинно безпокойство. Това са само част от 92 странични ефекта, които са наблюдавани при употребата на аспартам. Съвсем не е случайно, че в последните 15 години се забелязва бум на неврологичните заболявания, това е времето, през което аспартамът се използва масово в хранителната индустрия.

За желаещите да свалят килограми може би всички тези опасности са без значение, щом им гарантират неограничена консумация на любимите напитки без нито една калория в повече. Да, наистина в аспартама калории няма, но въпреки това той води до затлъстяване, защото нарушава метаболизма в организма и ускорява превръщането на въглехидратите в мазнини. Ето, на това се казва диетична храна!

Въпреки научните доказателства за трайни увреждания от аспартама, той не само че не е забранен, но и продължава да се влага във все повече и повече продукти. Информационното затъмнение е най-успешният начин тези стоки да се продават. Същевременно постоянно сме облъчвани с публикации за вредите от традиционните продукти, и това с цел да ги заменим с изкуствените им еквиваленти.

Едно обаче е сигурно – до този момент не е създадена изкуствена храна, която да е по-здравословна от естествената. Затова медът и нерафинираната захар са били и ще останат най-добрите подсладители. А във всичко, на чийто етикет е написано „без захар”, бъдете сигурни, че има изкуствен подсладител, най-вероятно аспартам. Пред него дори и „бялата смърт” – рафинираната захар, е за предпочитане.
Коментари
2014-06-02 #20
Валери
Това, което мога да кажа за аспартама е, че след като пия безалкохолно с аспартам почва да ме боли глава, и може да не ми мине 1-2 дни, зависи колко съм изпил. Подобен ефект съм имал и от разтворими мултивитамини с аспартам - уж ги пих, за да съм по- добре (през зимата) , а почна едно главоболие със седмици и се чудих от къде ми идва, докато не нарочих аспартама в тях, спрях ги и след три дни се оправих.
2012-04-18 #19
Анонимна
Използвала съм голямо количество подсладители до сега и не съм осъзнавала вредата им,колко опасно е наистина.. имам въпрос и съм много притеснена относно това - дали е причинила тази постоянна употреба на подсладители трайна вреда на организма и дали е възможно да се 'пречистим' по някакъв начин? Това за усвояването на въглехидратите също е доста неприятно.. ако се спре употребата дали ще се възстанови нормалния метаболизъм? Благодаря предварително
2011-05-04 #18
Iskra
За предпочитане са естествените подсладители, например ксилитол и стевия. Повече за тях има в тази статия: http://www.hera.bg/s.php?n=745. За хора с висока кръвна захар е подходяща и фруктозата, защото се усвоява без участието на инсулин, за съжаление обаче увеличава апетита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Сряда
26
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook