Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото мляко



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци, дали защото имат някакви съмнения в полезните му качества. Аз няма нито да изтъквам предимствата на млечните продукти, нито обратното, а само да предложа още една алтернатива на всички онези, които ги избягват – кокосовото мляко.

Кокосовото мляко може да се получи по два начина – от още незрелите плодове или когато ядката вече се е оформила. Първия се използва най-вече в страните на Южна Америка, а вторият в Югоизточна Азия – откъдето са и продуктите, които могат да се намерят в българските магазини. Самата технология е изключително проста – кокосовата ядка се пресова, първо само механично, а след това още два-три пъти след загряване в топла вода. Получава се по-гъста и по-рядка ароматна течност, която обикновено се смесва и накрая се разрежда с вода, докато достигне консистенцията на мляко. Вкусът също е почти идентичен, но по-сладък и с характерния аромат на кокос.

Ароматната напитка съдържа много минерали – манган, желязо, магнезий, фосфор, калий и селен, а от витамините преобладават фолиевата киселина и вит. С. Най-ценната съставка на кокосовото мляко е монолаурина. Това е ненаситената мастна киселина, която разрушава множество бактерии, гъбички и вируси, например тези на грипа, херпеса, дребната шарка и рубеолата. Освен кокоса, единственият й друг източник е майчиното мляко. Затова само една чаша от напитката дневно е достатъчна, за да се предпазим от различни заболявания.

Въпреки привидната си лекота, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%. Въпреки това от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, ако го включите в диетичното си меню.

Можете да използвате кокосовото мляко като напитка или за приготвянето на различни десерти – кремове, сладкиши, сладолед, мляко с ориз. В тайландската и индонезийската кухня то е основен продукт и се използва в много основни ястия и почти всички супи и сосове. Затова ако сте почитатели на екзотиката, не пропускайте да изпробвате някои от най-популярните рецепти от Далечния Изток.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Неделя
17
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook