Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Български учени направиха бира без глутен


Проф. д-р Габриела Маринова и доц. Силвия Милева представиха разработката на безглутеновата бира


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова бира, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки. Това са особен вид здравословни напитки, които имат свойствата да повлияват позитивно върху определен аспект на здравето и здравната профилактика.

Прочети още: Здравословни алтернативи за компания на бирата

Разработката беше представена на наскоро проведената VIII Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД). Акцент в конференцията беше именно бирата и иновациите в пивоварните технологии, като безглутеновата бира беше част от по-широката тема за въздействието на умерената консумация на бира върху здравето.

"Пивото е произведено от безглутенови суровини като елда, просо, ориз и други. Ние заменихме част от пшеничения малц, който е основна част от производството на бира, с 24% безглутенови суровини", обясни създателката на иновативната алкохолна напитка проф. Грабриела Маринова, цитирана от Bulgaria ON AIR. Така се покриват критериите на Codex Alimentarius (CODEX STAN 118 – 1979) и изискванията за етикетиране на нискоглутеновите и безглутеновите храни и напитки.


Проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ, и зам.-директорът - доц. Силвия Милева, са водещите автори на два доклада върху изследванията на Института за производство на пиво от безглутенови суровини. Темата за глутеновата непоносимост (цьолиакия) или чувствителност към глутен става все по-популярна в диетиката, нутриологията и науката. Бирата е една от най-популярните напитки и разработването на бира, която не съдържа обичайния глутен, може да облекчи състоянието и генерално да направи живота на засегнатите по-приятен.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Алкохолът и кулинарията – брак по любов
· Жените и бирата
· "Защо да уча математика?"
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Избягвайте тези напитки в жегите
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
· Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
· Учени установиха: Депресията променя мозъка
· Най-добрите снимки за 2019 г. според сп. "Нешънъл Джиографик"
· Вече знаем кой е цветът на 2019 г.
· "Оксфорд" обяви думата на 2018 г.
Вторник
11
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook