Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да направим с кисело мляко през лятото?


Няколко бързи и лесни идеи без готвене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно и полезно хапване с кисело мляко са търсени и обичани. Някои са доста традиционни - като таратора или подлучените тиквички с кисело мляко. Леденият айрян с малко сол е класика за горещите дни. Но можем да опитаме и други начини да включим киселото мляко в менюто на цялото семейство.

Опитай още: За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати

Защо кисело мляко през лятото?

Киселото мляко е млечен продукт, но ферментирал. Това го прави далеч по-лека храна от прясното мляко. И не толкова рискова като него в жегите.

Съдържа изключително полезни бактерии, които се отразяват благорпиятно на чревната флора. Особено важно през лятото, когато ентеровирусите ни дебнат навсякъде.

Киселото мляко съдържа витамини (Б12 и Б2 ), минерали (калций и магнезий, селен, калий), вода, мазнини (зависи от маслеността на прясното мляко). Като всеки животински продукт, киселото мляко съдържа и протеин.

Айрянът (тараторът също), ако е приготвен със сол, способства за хидратиране на тялото, но и за задържане на течностите в тялото.

Киселото мляко е лека за понасяне храна, която, с подходящо допълнение, може да ни засити напълно и да е полезна в същото време.

Да квасим или да купуваме кисело мляко? Ако имате добър източник на прясно мляко и успеете да вместите процеса в ежедневието си - разбира, се, че е по-добре да квасите домашно мляко. Ако купувате, нека е със средно висока масленост. За съжаление, никой не може да ви гарантира, че млякото е "истинско".



Основен сос с кисело мляко и чесън:
Намачкайте и нарежете на ситно скилидки чесън (Може и копър) по ваш вкус, посолете ги и изсипете върху тях киселото мляко. Разбъркайте добре и ако желаете, за по-кремообразна консистенция, можете да добавите 1-2 лъжици майонеза. Този сос е подходящ за тиквички, патладжани и други зеленчуци, също като заливка в салати.

Сос с кисело мляко и портокалов сок:
Смесете сока от половин портокал с кофичка кисело мляко с по-висока масленост, добавете ситно нарязан копър и 1 с. л. мед. Разбъркайте енергично всичко. Този сос е подходящ за картофи, риба и пилешки гърди.

Кисело мляко в напитка с плодове
Пасирайте или блендирайте кофичка кисело мляко с обичани от вас сезонни плодове, добавете мед и канела. Ако искате да направите напитката по-полезна, можете да добавите накиснати предварително семена чия, фини овесени ядки. Не забравяйте леда и дебелите сламки.



Кисело мляко в домашен сладолед
Просто трябва да смесите киселото мляко с кондензирано, да блендирате с плодове и да замразите във формички или в по-голям съд.



Вижте класическа рецепта за сладолед с кисело мляко: Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Може да ви е интересно: Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



Цедено кисело мляко с мед и орехи
Класически десерт, предлаган най-често по курортите на чужденците, но защо да не си го похапваме и у дома. Поднесен атрактивно, изстуден, той е дори по-полезният десерт от сладоледа. Вместо мед и орехи, може да сложите боровинково сладко или от горски ягоди.


Студена торта с бишкоти и кисело мляко
Най-лесната торта на света е тази - вижте я от заглавната снимка. Трябва ви подходящ съд, пакет бишкоти за тирамису, по-маслено кисело мляко и това е. Редите бишкоти, мляко, а отгоре дори може да се декорира интересно - бялата основа предполага творчество, особено ако поводът за тортата е детски рожден ден. Можете също да сложите сладко или пресен плод като банан или ягоди, например.

Споделете в коментари любимата си лятна рецепта с кисело мляко, квасите ли си домашното. Нека опитаме и ние идея от вас :)
Коментари
2018-09-20 #1
Supermag
Благодаря за рецептите!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· "Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Как да приготвим слънчев чай?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Тайните на домашната лимонада
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
Вторник
7
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook