Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да направим с кисело мляко през лятото?


Няколко бързи и лесни идеи без готвене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно и полезно хапване с кисело мляко са търсени и обичани. Някои са доста традиционни - като таратора или подлучените тиквички с кисело мляко. Леденият айрян с малко сол е класика за горещите дни. Но можем да опитаме и други начини да включим киселото мляко в менюто на цялото семейство.

Опитай още: За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати

Защо кисело мляко през лятото?

Киселото мляко е млечен продукт, но ферментирал. Това го прави далеч по-лека храна от прясното мляко. И не толкова рискова като него в жегите.

Съдържа изключително полезни бактерии, които се отразяват благорпиятно на чревната флора. Особено важно през лятото, когато ентеровирусите ни дебнат навсякъде.

Киселото мляко съдържа витамини (Б12 и Б2 ), минерали (калций и магнезий, селен, калий), вода, мазнини (зависи от маслеността на прясното мляко). Като всеки животински продукт, киселото мляко съдържа и протеин.

Айрянът (тараторът също), ако е приготвен със сол, способства за хидратиране на тялото, но и за задържане на течностите в тялото.

Киселото мляко е лека за понасяне храна, която, с подходящо допълнение, може да ни засити напълно и да е полезна в същото време.

Да квасим или да купуваме кисело мляко? Ако имате добър източник на прясно мляко и успеете да вместите процеса в ежедневието си - разбира, се, че е по-добре да квасите домашно мляко. Ако купувате, нека е със средно висока масленост. За съжаление, никой не може да ви гарантира, че млякото е "истинско".



Основен сос с кисело мляко и чесън:
Намачкайте и нарежете на ситно скилидки чесън (Може и копър) по ваш вкус, посолете ги и изсипете върху тях киселото мляко. Разбъркайте добре и ако желаете, за по-кремообразна консистенция, можете да добавите 1-2 лъжици майонеза. Този сос е подходящ за тиквички, патладжани и други зеленчуци, също като заливка в салати.

Сос с кисело мляко и портокалов сок:
Смесете сока от половин портокал с кофичка кисело мляко с по-висока масленост, добавете ситно нарязан копър и 1 с. л. мед. Разбъркайте енергично всичко. Този сос е подходящ за картофи, риба и пилешки гърди.

Кисело мляко в напитка с плодове
Пасирайте или блендирайте кофичка кисело мляко с обичани от вас сезонни плодове, добавете мед и канела. Ако искате да направите напитката по-полезна, можете да добавите накиснати предварително семена чия, фини овесени ядки. Не забравяйте леда и дебелите сламки.



Кисело мляко в домашен сладолед
Просто трябва да смесите киселото мляко с кондензирано, да блендирате с плодове и да замразите във формички или в по-голям съд.



Вижте класическа рецепта за сладолед с кисело мляко: Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Може да ви е интересно: Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



Цедено кисело мляко с мед и орехи
Класически десерт, предлаган най-често по курортите на чужденците, но защо да не си го похапваме и у дома. Поднесен атрактивно, изстуден, той е дори по-полезният десерт от сладоледа. Вместо мед и орехи, може да сложите боровинково сладко или от горски ягоди.


Студена торта с бишкоти и кисело мляко
Най-лесната торта на света е тази - вижте я от заглавната снимка. Трябва ви подходящ съд, пакет бишкоти за тирамису, по-маслено кисело мляко и това е. Редите бишкоти, мляко, а отгоре дори може да се декорира интересно - бялата основа предполага творчество, особено ако поводът за тортата е детски рожден ден. Можете също да сложите сладко или пресен плод като банан или ягоди, например.

Споделете в коментари любимата си лятна рецепта с кисело мляко, квасите ли си домашното. Нека опитаме и ние идея от вас :)
Коментари
2018-09-20 #1
Supermag
Благодаря за рецептите!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· "Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Как да приготвим слънчев чай?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
· Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Тайните на домашната лимонада
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Козуначена пита след Великден
Петък
20
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook