Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да направим с кисело мляко през лятото?


Няколко бързи и лесни идеи без готвене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно и полезно хапване с кисело мляко са търсени и обичани. Някои са доста традиционни - като таратора или подлучените тиквички с кисело мляко. Леденият айрян с малко сол е класика за горещите дни. Но можем да опитаме и други начини да включим киселото мляко в менюто на цялото семейство.

Опитай още: За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати

Защо кисело мляко през лятото?

Киселото мляко е млечен продукт, но ферментирал. Това го прави далеч по-лека храна от прясното мляко. И не толкова рискова като него в жегите.

Съдържа изключително полезни бактерии, които се отразяват благорпиятно на чревната флора. Особено важно през лятото, когато ентеровирусите ни дебнат навсякъде.

Киселото мляко съдържа витамини (Б12 и Б2 ), минерали (калций и магнезий, селен, калий), вода, мазнини (зависи от маслеността на прясното мляко). Като всеки животински продукт, киселото мляко съдържа и протеин.

Айрянът (тараторът също), ако е приготвен със сол, способства за хидратиране на тялото, но и за задържане на течностите в тялото.

Киселото мляко е лека за понасяне храна, която, с подходящо допълнение, може да ни засити напълно и да е полезна в същото време.

Да квасим или да купуваме кисело мляко? Ако имате добър източник на прясно мляко и успеете да вместите процеса в ежедневието си - разбира, се, че е по-добре да квасите домашно мляко. Ако купувате, нека е със средно висока масленост. За съжаление, никой не може да ви гарантира, че млякото е "истинско".



Основен сос с кисело мляко и чесън:
Намачкайте и нарежете на ситно скилидки чесън (Може и копър) по ваш вкус, посолете ги и изсипете върху тях киселото мляко. Разбъркайте добре и ако желаете, за по-кремообразна консистенция, можете да добавите 1-2 лъжици майонеза. Този сос е подходящ за тиквички, патладжани и други зеленчуци, също като заливка в салати.

Сос с кисело мляко и портокалов сок:
Смесете сока от половин портокал с кофичка кисело мляко с по-висока масленост, добавете ситно нарязан копър и 1 с. л. мед. Разбъркайте енергично всичко. Този сос е подходящ за картофи, риба и пилешки гърди.

Кисело мляко в напитка с плодове
Пасирайте или блендирайте кофичка кисело мляко с обичани от вас сезонни плодове, добавете мед и канела. Ако искате да направите напитката по-полезна, можете да добавите накиснати предварително семена чия, фини овесени ядки. Не забравяйте леда и дебелите сламки.



Кисело мляко в домашен сладолед
Просто трябва да смесите киселото мляко с кондензирано, да блендирате с плодове и да замразите във формички или в по-голям съд.



Вижте класическа рецепта за сладолед с кисело мляко: Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Може да ви е интересно: Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



Цедено кисело мляко с мед и орехи
Класически десерт, предлаган най-често по курортите на чужденците, но защо да не си го похапваме и у дома. Поднесен атрактивно, изстуден, той е дори по-полезният десерт от сладоледа. Вместо мед и орехи, може да сложите боровинково сладко или от горски ягоди.


Студена торта с бишкоти и кисело мляко
Най-лесната торта на света е тази - вижте я от заглавната снимка. Трябва ви подходящ съд, пакет бишкоти за тирамису, по-маслено кисело мляко и това е. Редите бишкоти, мляко, а отгоре дори може да се декорира интересно - бялата основа предполага творчество, особено ако поводът за тортата е детски рожден ден. Можете също да сложите сладко или пресен плод като банан или ягоди, например.

Споделете в коментари любимата си лятна рецепта с кисело мляко, квасите ли си домашното. Нека опитаме и ние идея от вас :)
Коментари
2018-09-20 #1
Supermag
Благодаря за рецептите!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
· Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Лято, детство, магия...в черно-белите снимки на Ален Лабоал
· Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
· За една по-спокойна почивка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Козуначена пита след Великден
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Понеделник
22
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook