Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да направим с кисело мляко през лятото?


Няколко бързи и лесни идеи без готвене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно и полезно хапване с кисело мляко са търсени и обичани. Някои са доста традиционни - като таратора или подлучените тиквички с кисело мляко. Леденият айрян с малко сол е класика за горещите дни. Но можем да опитаме и други начини да включим киселото мляко в менюто на цялото семейство.

Опитай още: За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати

Защо кисело мляко през лятото?

Киселото мляко е млечен продукт, но ферментирал. Това го прави далеч по-лека храна от прясното мляко. И не толкова рискова като него в жегите.

Съдържа изключително полезни бактерии, които се отразяват благорпиятно на чревната флора. Особено важно през лятото, когато ентеровирусите ни дебнат навсякъде.

Киселото мляко съдържа витамини (Б12 и Б2 ), минерали (калций и магнезий, селен, калий), вода, мазнини (зависи от маслеността на прясното мляко). Като всеки животински продукт, киселото мляко съдържа и протеин.

Айрянът (тараторът също), ако е приготвен със сол, способства за хидратиране на тялото, но и за задържане на течностите в тялото.

Киселото мляко е лека за понасяне храна, която, с подходящо допълнение, може да ни засити напълно и да е полезна в същото време.

Да квасим или да купуваме кисело мляко? Ако имате добър източник на прясно мляко и успеете да вместите процеса в ежедневието си - разбира, се, че е по-добре да квасите домашно мляко. Ако купувате, нека е със средно висока масленост. За съжаление, никой не може да ви гарантира, че млякото е "истинско".



Основен сос с кисело мляко и чесън:
Намачкайте и нарежете на ситно скилидки чесън (Може и копър) по ваш вкус, посолете ги и изсипете върху тях киселото мляко. Разбъркайте добре и ако желаете, за по-кремообразна консистенция, можете да добавите 1-2 лъжици майонеза. Този сос е подходящ за тиквички, патладжани и други зеленчуци, също като заливка в салати.

Сос с кисело мляко и портокалов сок:
Смесете сока от половин портокал с кофичка кисело мляко с по-висока масленост, добавете ситно нарязан копър и 1 с. л. мед. Разбъркайте енергично всичко. Този сос е подходящ за картофи, риба и пилешки гърди.

Кисело мляко в напитка с плодове
Пасирайте или блендирайте кофичка кисело мляко с обичани от вас сезонни плодове, добавете мед и канела. Ако искате да направите напитката по-полезна, можете да добавите накиснати предварително семена чия, фини овесени ядки. Не забравяйте леда и дебелите сламки.



Кисело мляко в домашен сладолед
Просто трябва да смесите киселото мляко с кондензирано, да блендирате с плодове и да замразите във формички или в по-голям съд.



Вижте класическа рецепта за сладолед с кисело мляко: Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Може да ви е интересно: Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



Цедено кисело мляко с мед и орехи
Класически десерт, предлаган най-често по курортите на чужденците, но защо да не си го похапваме и у дома. Поднесен атрактивно, изстуден, той е дори по-полезният десерт от сладоледа. Вместо мед и орехи, може да сложите боровинково сладко или от горски ягоди.


Студена торта с бишкоти и кисело мляко
Най-лесната торта на света е тази - вижте я от заглавната снимка. Трябва ви подходящ съд, пакет бишкоти за тирамису, по-маслено кисело мляко и това е. Редите бишкоти, мляко, а отгоре дори може да се декорира интересно - бялата основа предполага творчество, особено ако поводът за тортата е детски рожден ден. Можете също да сложите сладко или пресен плод като банан или ягоди, например.

Споделете в коментари любимата си лятна рецепта с кисело мляко, квасите ли си домашното. Нека опитаме и ние идея от вас :)
Коментари
2018-09-20 #1
Supermag
Благодаря за рецептите!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
· Майки от всички страни - обединявайте...рецепти
· Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Когато отпуската не включва пътуване
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Козуначена пита след Великден
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook