Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на домашната лимонада


+ лесна рецепта за домашна лимонада


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано нещо, което се предлага в магазините за броени стотинки. Домашната лимонада е елексир, който разхлажда, тонизира, дава ни много витамини и други полезни съставки. Ако я правим и с по-малко бяла захар, тя би била и съвсем здравословна.

Лимонадата обаче не е само да изстискаш лимони и да добавиш подсладител. Малките тънкости, както при всяко друго нещо, отличават наистина хубава лимонада, която приятелите ще искат да правите всеки път, която ще създаде спомени у децата ви и ще бъде търсена в менюто на заведението ви.


Задължителни условия за вкусна лимонада:

Не правете компромис с плодовете. Винаги избирайте добре узрели, леко меки лимони. Те са издържлив плод и ако е съхраняван правилно, можете да си вземете по-значително количество и да имате за няколко пъти.

Изцеждайте лимоните с добрата стара сокоистисквачка за цитруси, ръчна или електрическа. Идеята е пулпата на лимоните да остане в лимонадата. В нея са фибрите от плода и още важни нутриенти.

Не изцеждайте лимоните до бялата кора, защото тя горчи и ще развали вкуса на лимонадата.

Подсладителите са отделна тема - можете да правите сироп от бяла захар, която е откровено вредна, затова опитайте някоя от нерафинираните като мусковадо, например. Можете сложите мед, който не бива да се загрява директно на котлона, а да се разтвори само във вода.

На лимонадата много отиват и други вкусове като пресен, ситно нарязан босилек, цели листа мента, можете да я направите и една идея по-екзотична с 1-2 лайма.

Най-полезната лимонада е прясната. Така витамин С е все още в големи количества. Съхранявайте я в стъклени шишета и диспенсъри за напитки и не повече от 1-2 дни тя ще има същия превъзходен вкус.



В лимонадата може да добавяте други плодове, билки, дори бяло вино или розе - става чудесен летен коктейл.



Класическа рецепта за домашна лимонада:

2 едри лимона
4 с. л. кафява захар
2 чаши вода
листа мента или босилек
Вода за разреждане, която може да се замени със сода

Сваряваме водата и захарта на сироп. Ако слагаме мед, необходимо е само медът да се разтвори във водата, до хладка най-много. Междувременно изцеждаме лимона, оставяме пулпата. Когато сиропът изстине, добавяме лимоновия сок и ментата. Може да сложим при сервиране колелца лайм, портокал, лед и цели листенца мента. Сладостта е въпрос на вкус, така че имайте готовност да добавяте още захарен сироп. Но не прекалявайте, лимонадата трябва да остане накиселяваща, а сладкото усилва жаждата.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Избягвайте тези напитки в жегите
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Магданозени кюфтенца
· Необикновената обикновена леска
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?
· Лятната семейна почивка с богата културна програма - как всички да са доволни?
· Етеричното масло от мащерка
· Селъри - хрупайте за здраве
· Орлови нокти
· Да преодолеем стреса с творчество
· Хиперактивни деца - говорим ли за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност?
· Как да се справим с фрустрацията?
Сряда
18
Юли 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook