Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на домашната лимонада


+ лесна рецепта за домашна лимонада


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано нещо, което се предлага в магазините за броени стотинки. Домашната лимонада е елексир, който разхлажда, тонизира, дава ни много витамини и други полезни съставки. Ако я правим и с по-малко бяла захар, тя би била и съвсем здравословна.

Лимонадата обаче не е само да изстискаш лимони и да добавиш подсладител. Малките тънкости, както при всяко друго нещо, отличават наистина хубава лимонада, която приятелите ще искат да правите всеки път, която ще създаде спомени у децата ви и ще бъде търсена в менюто на заведението ви.


Задължителни условия за вкусна лимонада:

Не правете компромис с плодовете. Винаги избирайте добре узрели, леко меки лимони. Те са издържлив плод и ако е съхраняван правилно, можете да си вземете по-значително количество и да имате за няколко пъти.

Изцеждайте лимоните с добрата стара сокоистисквачка за цитруси, ръчна или електрическа. Идеята е пулпата на лимоните да остане в лимонадата. В нея са фибрите от плода и още важни нутриенти.

Не изцеждайте лимоните до бялата кора, защото тя горчи и ще развали вкуса на лимонадата.

Подсладителите са отделна тема - можете да правите сироп от бяла захар, която е откровено вредна, затова опитайте някоя от нерафинираните като мусковадо, например. Можете сложите мед, който не бива да се загрява директно на котлона, а да се разтвори само във вода.

На лимонадата много отиват и други вкусове като пресен, ситно нарязан босилек, цели листа мента, можете да я направите и една идея по-екзотична с 1-2 лайма.

Най-полезната лимонада е прясната. Така витамин С е все още в големи количества. Съхранявайте я в стъклени шишета и диспенсъри за напитки и не повече от 1-2 дни тя ще има същия превъзходен вкус.



В лимонадата може да добавяте други плодове, билки, дори бяло вино или розе - става чудесен летен коктейл.



Класическа рецепта за домашна лимонада:

2 едри лимона
4 с. л. кафява захар
2 чаши вода
листа мента или босилек
Вода за разреждане, която може да се замени със сода

Сваряваме водата и захарта на сироп. Ако слагаме мед, необходимо е само медът да се разтвори във водата, до хладка най-много. Междувременно изцеждаме лимона, оставяме пулпата. Когато сиропът изстине, добавяме лимоновия сок и ментата. Може да сложим при сервиране колелца лайм, портокал, лед и цели листенца мента. Сладостта е въпрос на вкус, така че имайте готовност да добавяте още захарен сироп. Но не прекалявайте, лимонадата трябва да остане накиселяваща, а сладкото усилва жаждата.

Коментари
2018-10-13 #1
Supermag
Благодаря!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Избягвайте тези напитки в жегите
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Магданозени кюфтенца
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Когато отпуската не включва пътуване
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Когато душата е уморена
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Вторник
20
Ноември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook