Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на домашната лимонада


+ лесна рецепта за домашна лимонада


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано нещо, което се предлага в магазините за броени стотинки. Домашната лимонада е елексир, който разхлажда, тонизира, дава ни много витамини и други полезни съставки. Ако я правим и с по-малко бяла захар, тя би била и съвсем здравословна.

Лимонадата обаче не е само да изстискаш лимони и да добавиш подсладител. Малките тънкости, както при всяко друго нещо, отличават наистина хубава лимонада, която приятелите ще искат да правите всеки път, която ще създаде спомени у децата ви и ще бъде търсена в менюто на заведението ви.


Задължителни условия за вкусна лимонада:

Не правете компромис с плодовете. Винаги избирайте добре узрели, леко меки лимони. Те са издържлив плод и ако е съхраняван правилно, можете да си вземете по-значително количество и да имате за няколко пъти.

Изцеждайте лимоните с добрата стара сокоистисквачка за цитруси, ръчна или електрическа. Идеята е пулпата на лимоните да остане в лимонадата. В нея са фибрите от плода и още важни нутриенти.

Не изцеждайте лимоните до бялата кора, защото тя горчи и ще развали вкуса на лимонадата.

Подсладителите са отделна тема - можете да правите сироп от бяла захар, която е откровено вредна, затова опитайте някоя от нерафинираните като мусковадо, например. Можете сложите мед, който не бива да се загрява директно на котлона, а да се разтвори само във вода.

На лимонадата много отиват и други вкусове като пресен, ситно нарязан босилек, цели листа мента, можете да я направите и една идея по-екзотична с 1-2 лайма.

Най-полезната лимонада е прясната. Така витамин С е все още в големи количества. Съхранявайте я в стъклени шишета и диспенсъри за напитки и не повече от 1-2 дни тя ще има същия превъзходен вкус.



В лимонадата може да добавяте други плодове, билки, дори бяло вино или розе - става чудесен летен коктейл.



Класическа рецепта за домашна лимонада:

2 едри лимона
4 с. л. кафява захар
2 чаши вода
листа мента или босилек
Вода за разреждане, която може да се замени със сода

Сваряваме водата и захарта на сироп. Ако слагаме мед, необходимо е само медът да се разтвори във водата, до хладка най-много. Междувременно изцеждаме лимона, оставяме пулпата. Когато сиропът изстине, добавяме лимоновия сок и ментата. Може да сложим при сервиране колелца лайм, портокал, лед и цели листенца мента. Сладостта е въпрос на вкус, така че имайте готовност да добавяте още захарен сироп. Но не прекалявайте, лимонадата трябва да остане накиселяваща, а сладкото усилва жаждата.

Коментари
2018-10-13 #1
Supermag
Благодаря!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Как да приготвим слънчев чай?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Избягвайте тези напитки в жегите
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook