Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Невероятни приложения на сока от киселите краставички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време на годината, защото участват в толкова много рецепти. Ако бъдат приготвени правилно, естествено ферментирали, те могат да бъдат дори полезни, освен вкусни. Сокът на марината им може да бъде използван, и то по много оригинални и вкусни начини.

За дресинги на салати. Ако искате да овкусите и подкиселите салатата си, сложете 2-3 с. л. сок от краставички към обичайния дресинг - мазнина, киселина, сол, подправки. Гаранция, че никой няма да познае тайната съставка (ако не прекалите с нея, разбира се) и тя може да стане ваша запазена рецепта за дресинг.

За мариноване на месо. Сокът на киселите краставички е достатъчно пикантен и кисел, за да послужи за марина на месото, особено пилешкото. То омеква и става още по-крехко. Смесете с обичайните подправки, с малко мазнина, скилидки чесън, клонки розмарин, които да отстраните после и оставете месото да покисне добре.

За овкусяване на риба. Вместо лимонов сок - сок от кисели краставички. Отива отлично на по-мазни риби. Изненадайте гостите си и само установете как добре пасва този по-различен и все пак възкисел вкус на по-тежките риби. За бяла рижа е добре да разредите сока или да го смесите с лимонов, защото има вероятност да оцвети и да затъмни белия цвят на рибата.

За коктейли. Експериментирайте към Блъди мери - сок от кисели краставички и малки парченца на стреличка към коктейла. сокът отива и на коктейли с текила. А ето и рецепта за коктейл Pickletini (от англ. ез.: pickle - кисела краставичка), аналогичен на доброто старо мартини.

Коктейл Пикълтини

5 части водка
1 част вермут
1 част сок от кисели краставички
парченца кисели краставички в ролята на маслинката

Разбиваме в шейкър съставките с лед и сервираме в чаша за мартини. Краставичката може да е на търкалца, нанизани на стреличка, може и да е ефектно нарязана в единия си край на лентички и да се остави цяла в чашата.

А сега съвсем сериозно - сокът от краставички е полезен, ако е приготвен по принципа на естествената ферментация. От тук следват също няколко приложения:


"Рециклирана" туршия. След като изядете краставичките, нарежете зелени доматчета, по-едри парчета зеле, морков, карфиол и ги накиснете добре в буркана. Затворете и оставете в хладилника. Постепенно те ще започнат също да ферментират. Няма да е точно вкус на туршия, но ще е интересен и една идея - полезен.

Напитка за спортуващи. В сока от кисели краставички има минерали и електролити, няма захари и калории, леко солен е, което позволява задържането на солите в тялото. Ето защо този сок, разреден с вода, е идеален за спортуващи в зала или на открито. Натурален вкус, никакви химии и добавки.

За подкиселяване на супа. Моята прабаба затваряше в буркан зелени джанки и правеше успа от тях. Сокът слагаше на мазни супи като овнешка. Ако си падате по този тип вкусово съчетание, не изхвърляйте сока и смело слагайте 2-3 с. л. към гъсти и мазни супи.

И така, не бързайте да изхвърляте сока от празния буркан, а го използвайте. Нищо не губите, но може да усвоите нова кулинарна тайна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Сладко от боровинки
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
Събота
30
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Стъклени" коледни сладки
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали...
Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът,...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
Mалките жилища
За да се поддържа една голяма къща се изисква голямо количество топлинна енергия и електричество. А в...
12 декември - Св. Спиридон, покровител на занаятите и занаятчиите
Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Коледата на една жена
Казват, че Март е най-женският месец от всички в годината. Аз по-скоро вярвам, че това е декември. Също...
Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
На 26 октомври църквата почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви, родил се през III век в град...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
За първите крачки – Прощъпулник
Прощъпулникът е един от любимите празници за всяко семейство с малко дете. Прави се в чест на прохождането...
Какво ви „казва” домашният любимец?
Схващането, че животинките не могат да говорят не е съвсем вярно. Те, също както нас – хората, използват...
Идеи за по-икономични пътувания през лятото
Светът неимоверно се е "смалил" и можем да пътуваме на големи разстояния за кратко време, да нощуваме...
Елха от филц
Една лесна за изпълнение идея за коледна декорация с филц. Оформете конус от хартия. Това може да стане...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Как да се вместим практично и красиво в съвременните тесни пространства
За никого не е тайна, че с напредване на технологиите, всичко става все по-малко и все по-миниатюрно....
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Професия добър съсед
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител под наем. Задълженията да води домовата...
На последния етаж
Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като...
Коледни пости - седмица 4
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Коледна м/Истерия
Да спрем коледната Истерия, за да се появи отново коледната Мистерия. Кой и защо превръща празника в...
Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
Да си направим мартеница-бижу
Дойде ли време за мартениците, някакво радостно вълнение обхваща сърцето ми.. Не за друго, а защото свързвам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook