Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

3 идеи с праскови за захранване на бебето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили 8 месеца. До този момент, според вашия план на захранване, може да ги предлагате под формата на плодово пюре, домашно или готово, т.е. преминали топлинна обработка.

Прасковите са сладки, сочни, ароматни и бебетата ги обичат по много начини. Те са богати на витамин А и С, богати на фибри, минерали като калий, калций и магнезий. За детските стомахчета прасковите имат лек диуретичен ефект и могат да раздвижат перисталтиката при запек и лениви черва, затова я избягвайте при наличието на разстройство.

Ако захранвате бебето си "педагогически" или "водено от самото него" (Захранване, водено от бебето), може да предложите след 10-тия месец обелена праскова, нарязана на кубчета или резени. Тя се пързаля, но, ако сте приели този начин на захранване, знаете колко упорити са малките, ако една храна им се услади.

При никнещи зъбки - резени замразени праскови може да се слагат в мрежестите контейнерчета за плодове и зелечуци. През мрежата плодът се пасира, а леденият вкус успокоява болката във венците. Не се безпокойте - бебето не може да се разболее от подобен начин на хранене.

Ако бебето ви е твърде малко за праскови, но искате да запазите праскови в сезона им - замразете пресни обелени парчета и напишете датата (3 месеца е макс, срок), а може и да приготвите няколко на пара, да ги пасирате, да ги насипете във формички за лед и така да ги замразите.

Предлагаме ви три идеи да включите прасковите в менюто на бебето си.

Подготовка на прасковите:

Винаги избирайте добре узрели плодове.
Ако има наранено по плода, което не го прави некачествен - прасковата има нежно месо и буквално за часове може да се разваля, просто го изрежете внимателно.
Приготвяйте прасковата с кората, а после я отстранявайте.
Прасковите се дават винаги обелени.
Не е нужно да се подслаждат, сготвени са по-вкусни
Най-добре е да ги приготвяте на пара в кошничка - нужни са 5 минути тя да е готова.



Праскови с ориз

1 кафена чашка бял ориз
1 праскова
щипка канела, ако вече давате на бебето

Ако не искате бял ориз, ползвайте брашно от кафяв ориз. Люспите на целите зърна кафяв и на друг пълнозърнест ориз не се смилат добре от стомахчето, а може да го подразнят. Готовите брашна са много фино смлени и не съществува такава опасност. Може да замените ориза с просо, киноа, елда.

Сварете ориза в малко вода в обичайното съотношение 1 части ориз: 3 части вода (или направете обикновена брашнена каша с оризово брашно). Пригответе прасковата на пара, пасирайте я и я прибавете при ориза. Пасирайте, ако детето не е свикнало с нееднородна консистенция.

Праскови с извара

При захранено с млечни бебе

4-5 с. л. препълнени извара (безсолна, от доверен източник)
1 праскова.

Разбийте изварата с пасатор или с блендер. Тя става по-пухкава и лесна за преглъщане. Добавете приготвената на пара и пасирана праскова - пасирайте отново, ако се налага, за да стане еднородна консистенция.


Праскови с грис

180 мл вода
3 с. л. царевичен грис
1 праскова

В малък съд задушете 6-7 с.л. царевичен грис - на тих огън и постоянно разбърквайте. Тук има три варианта - да добавите настъргана прясна праскова и да досготвите с нея гриса, да добавите сготвена и пасирана вече праскова или при готов грис да настържете прясна праскова. В ястия с грис може да добавяте и малко мазнина - зехтин, а при захранено с млечни бебе - масло или гхи.



Рецептите са споделени от майки, авторката няма претенции да е нутриционист или специалист по детско хранене. Винаги обсъждайте с педиатър храната на бебето си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Свежа лятна напитка с праскови и босилек
· Еко съвети в очакване на бебето
· Имате тийнейджър и се чувствате самотни? Има причина за това
· Исторически снимки, в които кърменето на открито е напълно нормално
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Петък
15
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook