Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава Богу! Но много хора още не се решават по куп причини. Разбира се, първото условие е работната обстановка да е благоприятна - обедна почивка, хладилник, мивка, обособено място за хранене, но това далеч не е задължително. Не е задължително също всички в офиса да си носят обяд, но пък може да се случи, ако вие сте първите - да заразите останалите, нали?

За успешното носене на обяд в офиса има определена стратегия, която е добре да обмислим, за да не се откажем твърде рано и то - още при първия проблем.


Проучете средата - какви условия има за нормално хранене: може ли да съхранявате в хладилник, има ли къде да се притопля, да се сервира в чиния и тя да се измива добре.

Изчислете времето - колко дълга е обедната почивка и успявате ли да подготвите и изядете донесената от вкъщи храна.

Списание Hera.bg подкрепя здравословното хранене на учениците:

"Здравословен обяд в кутия за ученика” - 15 дневен проект на Hera.bg
"Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи" - конкретни съвети


Пости и обяд в кутия - напълно възможно!

Съобразете се с личния си начин на хранене - не е нужно да се съобразявате с това, че е модерна определна храна, която не обичате или е около вас всички хрупат салати, а вие си обичате месо.

Подгответе си подходящи съдове преди да се впуснете - за това ще стане дума по-нататък, но е важно и заради горните фактори, кутията или другите съдове да се удобни за храната, която носите.

И така, когато всички условия са налице, започваме:

Проверете настройката си, за да е устойчива мотивацията ви. Вие трябва да сте напълно убедени, че обядът от вкъщи е здравословното, питателно и практично решение за вас - прекарваме цял ден на работа и това, което ядем там е най-важното ни ядене. Още повече, че често там и закусваме. Не искате полуфабрикати, тестени закуски, понички или бисквити с много захар. Това е. Точка.

Кутиите, съдовете, както казах, са важни - изберете практични съдове, които лесно се комбинират, влизат един в друг, затварят се добре и не текат. Освен кутии, можете да ползвате буркани (кисело мляко + домашна гранола - как да си направите сами гранола), салата (дресингът отдолу, нагоре редим съставките, като най-леките, салатки, например, оставяме най-отгоре). В буркан може да слагаме крем супа, а в отделна кутия да са крутоните. Добре е и да имаме хладилна или друга подобна чанта за дискретно пренасяне.


"мокрите" съставки и дресингът са на дъното, най-леките са най-горе

Приготвяйте храната винаги от вечерта. Хем си пестите от ценното време сутрин, хем можете да се възползвате от неизядената вечеря. Ако оставите за сутринта, тя вече ще има крайно непривлекателен вид, а вечерта ще ви даде чувството, че сте пестеливи и не изхвърляте напразно храна.

Ако забравяте обяда си в хладилника, слагайте ключовете за входната врата от вечерта върху кутиите. Така със сигурност няма да ги забравяте, а след известно време навикът ще е създаден.

Подготвяйте се през уикенда. когато имаме повече време, можем да си заготвим някаква част от храната през седмицата. Може да замразим плодове за мюслито, да нарежем зеленчук за салата, която да овкусим на място. Необходимо е само да нарежем зеленчуците, да затворим в пликчета и да държим на студено в хладилника. И не трябва да овкусяваме, особено със сол.

Приготвяйте храната си атрактивно и с любов. Храна в кутия не означава безразборно нахвърляни парченца, ако през останалото време ви пука как изглежда храната и как я готвите, нищо не се променя. Времето, което се "губи", всъщност се отплаща с удоволствие от естетиката, когато отворим кутията. Възхитените погледни на колегите също са мотивация, да не забравяме.

Аксесоарите са важни - салфетки, дори покривчица, нормални прибори, вместо пластмасови за еднократна употреба. Всичко това дава усещане за нормалност, удоволствие, естетика и обноски на хранене.

Приготвяйте, в началото особено, храна за споделяне. Бисквитки или соленки, плодове като грозде. Ако има съгласие, може де са разбирате помежду си за някакви кулинарни вкусотийки, с които да разнообразявате обяда. Днес един ще донесе кекс, утре друг - домашно грозде или череши.

Храна за офиса - край на разхищението вкъщи. Ако за вечеря сте правили пиле с картофи, сложете бялото месо, което винаги остава с някакъв зеленчук или с прясна салата. Макар да не работи в името на разнообразното хранене, но така хвърлянето на храната ще намалее. Може да замразявате супа и след няколко дни да вземете бурканчето за обяд.

Мислете в движение. Може да си нарежете от вкъщи суровините за сандвичи, а пътьом да си вземете пресен хрупква хляб, вместо да носите от вкъщи и той да се спаружи. Заместете за разнообразие хляба с арабски питки/питки за бурито.

Следете някоя фейсбук група или друг вид общност, блогър за повече идеи. Невероятно е днес как хора се вдъхновяват от социалните мрежи и отва е за добро. Поощрението е важно за мотивацията, но не забравяйте, че го правите за себе си, а не за лайкове и коментари. Споделйте с цел информиране, а не с цел популярност.

Не забравяйте, че храната в кутии може да е забавна, вдъхновяваща и здравословна и не се отказвайте, а се опитвайте да бъдете гъвкави. С времето ще видите, че се храните по-добре, по-евтино и пестите време.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кефир за здрави черва и имунитет
· За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
· Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Как да станем незаменими на работното място?
· Мисия: "Аз обичам работата си"
· Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
· Коледничето - непретенциозна красота по празниците
· Есента в градината
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Понеделник
22
Януари 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
"Мъничко, червеничко Цар от път отбива Що е то?" Толкова малък плод, а така наситен с незабравим...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook