Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава Богу! Но много хора още не се решават по куп причини. Разбира се, първото условие е работната обстановка да е благоприятна - обедна почивка, хладилник, мивка, обособено място за хранене, но това далеч не е задължително. Не е задължително също всички в офиса да си носят обяд, но пък може да се случи, ако вие сте първите - да заразите останалите, нали?

За успешното носене на обяд в офиса има определена стратегия, която е добре да обмислим, за да не се откажем твърде рано и то - още при първия проблем.


Проучете средата - какви условия има за нормално хранене: може ли да съхранявате в хладилник, има ли къде да се притопля, да се сервира в чиния и тя да се измива добре.

Изчислете времето - колко дълга е обедната почивка и успявате ли да подготвите и изядете донесената от вкъщи храна.

Списание Hera.bg подкрепя здравословното хранене на учениците:

"Здравословен обяд в кутия за ученика” - 15 дневен проект на Hera.bg
"Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи" - конкретни съвети


Пости и обяд в кутия - напълно възможно!

Съобразете се с личния си начин на хранене - не е нужно да се съобразявате с това, че е модерна определна храна, която не обичате или е около вас всички хрупат салати, а вие си обичате месо.

Подгответе си подходящи съдове преди да се впуснете - за това ще стане дума по-нататък, но е важно и заради горните фактори, кутията или другите съдове да се удобни за храната, която носите.

И така, когато всички условия са налице, започваме:

Проверете настройката си, за да е устойчива мотивацията ви. Вие трябва да сте напълно убедени, че обядът от вкъщи е здравословното, питателно и практично решение за вас - прекарваме цял ден на работа и това, което ядем там е най-важното ни ядене. Още повече, че често там и закусваме. Не искате полуфабрикати, тестени закуски, понички или бисквити с много захар. Това е. Точка.

Кутиите, съдовете, както казах, са важни - изберете практични съдове, които лесно се комбинират, влизат един в друг, затварят се добре и не текат. Освен кутии, можете да ползвате буркани (кисело мляко + домашна гранола - как да си направите сами гранола), салата (дресингът отдолу, нагоре редим съставките, като най-леките, салатки, например, оставяме най-отгоре). В буркан може да слагаме крем супа, а в отделна кутия да са крутоните. Добре е и да имаме хладилна или друга подобна чанта за дискретно пренасяне.


"мокрите" съставки и дресингът са на дъното, най-леките са най-горе

Приготвяйте храната винаги от вечерта. Хем си пестите от ценното време сутрин, хем можете да се възползвате от неизядената вечеря. Ако оставите за сутринта, тя вече ще има крайно непривлекателен вид, а вечерта ще ви даде чувството, че сте пестеливи и не изхвърляте напразно храна.

Ако забравяте обяда си в хладилника, слагайте ключовете за входната врата от вечерта върху кутиите. Така със сигурност няма да ги забравяте, а след известно време навикът ще е създаден.

Подготвяйте се през уикенда. когато имаме повече време, можем да си заготвим някаква част от храната през седмицата. Може да замразим плодове за мюслито, да нарежем зеленчук за салата, която да овкусим на място. Необходимо е само да нарежем зеленчуците, да затворим в пликчета и да държим на студено в хладилника. И не трябва да овкусяваме, особено със сол.

Приготвяйте храната си атрактивно и с любов. Храна в кутия не означава безразборно нахвърляни парченца, ако през останалото време ви пука как изглежда храната и как я готвите, нищо не се променя. Времето, което се "губи", всъщност се отплаща с удоволствие от естетиката, когато отворим кутията. Възхитените погледни на колегите също са мотивация, да не забравяме.

Аксесоарите са важни - салфетки, дори покривчица, нормални прибори, вместо пластмасови за еднократна употреба. Всичко това дава усещане за нормалност, удоволствие, естетика и обноски на хранене.

Приготвяйте, в началото особено, храна за споделяне. Бисквитки или соленки, плодове като грозде. Ако има съгласие, може де са разбирате помежду си за някакви кулинарни вкусотийки, с които да разнообразявате обяда. Днес един ще донесе кекс, утре друг - домашно грозде или череши.

Храна за офиса - край на разхищението вкъщи. Ако за вечеря сте правили пиле с картофи, сложете бялото месо, което винаги остава с някакъв зеленчук или с прясна салата. Макар да не работи в името на разнообразното хранене, но така хвърлянето на храната ще намалее. Може да замразявате супа и след няколко дни да вземете бурканчето за обяд.

Мислете в движение. Може да си нарежете от вкъщи суровините за сандвичи, а пътьом да си вземете пресен хрупква хляб, вместо да носите от вкъщи и той да се спаружи. Заместете за разнообразие хляба с арабски питки/питки за бурито.

Следете някоя фейсбук група или друг вид общност, блогър за повече идеи. Невероятно е днес как хора се вдъхновяват от социалните мрежи и отва е за добро. Поощрението е важно за мотивацията, но не забравяйте, че го правите за себе си, а не за лайкове и коментари. Споделйте с цел информиране, а не с цел популярност.

Не забравяйте, че храната в кутии може да е забавна, вдъхновяваща и здравословна и не се отказвайте, а се опитвайте да бъдете гъвкави. С времето ще видите, че се храните по-добре, по-евтино и пестите време.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Как да станем незаменими на работното място?
· Мисия: "Аз обичам работата си"
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Понеделник
18
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Мечтаеш ли да се наспиш?
Не всеки си мисли за секс, когато види прекрасно обзаведена спалня. Повечето хора асоциират тази стая...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook