Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава Богу! Но много хора още не се решават по куп причини. Разбира се, първото условие е работната обстановка да е благоприятна - обедна почивка, хладилник, мивка, обособено място за хранене, но това далеч не е задължително. Не е задължително също всички в офиса да си носят обяд, но пък може да се случи, ако вие сте първите - да заразите останалите, нали?

За успешното носене на обяд в офиса има определена стратегия, която е добре да обмислим, за да не се откажем твърде рано и то - още при първия проблем.


Проучете средата - какви условия има за нормално хранене: може ли да съхранявате в хладилник, има ли къде да се притопля, да се сервира в чиния и тя да се измива добре.

Изчислете времето - колко дълга е обедната почивка и успявате ли да подготвите и изядете донесената от вкъщи храна.

Списание Hera.bg подкрепя здравословното хранене на учениците:

"Здравословен обяд в кутия за ученика” - 15 дневен проект на Hera.bg
"Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи" - конкретни съвети


Пости и обяд в кутия - напълно възможно!

Съобразете се с личния си начин на хранене - не е нужно да се съобразявате с това, че е модерна определна храна, която не обичате или е около вас всички хрупат салати, а вие си обичате месо.

Подгответе си подходящи съдове преди да се впуснете - за това ще стане дума по-нататък, но е важно и заради горните фактори, кутията или другите съдове да се удобни за храната, която носите.

И така, когато всички условия са налице, започваме:

Проверете настройката си, за да е устойчива мотивацията ви. Вие трябва да сте напълно убедени, че обядът от вкъщи е здравословното, питателно и практично решение за вас - прекарваме цял ден на работа и това, което ядем там е най-важното ни ядене. Още повече, че често там и закусваме. Не искате полуфабрикати, тестени закуски, понички или бисквити с много захар. Това е. Точка.

Кутиите, съдовете, както казах, са важни - изберете практични съдове, които лесно се комбинират, влизат един в друг, затварят се добре и не текат. Освен кутии, можете да ползвате буркани (кисело мляко + домашна гранола - как да си направите сами гранола), салата (дресингът отдолу, нагоре редим съставките, като най-леките, салатки, например, оставяме най-отгоре). В буркан може да слагаме крем супа, а в отделна кутия да са крутоните. Добре е и да имаме хладилна или друга подобна чанта за дискретно пренасяне.


"мокрите" съставки и дресингът са на дъното, най-леките са най-горе

Приготвяйте храната винаги от вечерта. Хем си пестите от ценното време сутрин, хем можете да се възползвате от неизядената вечеря. Ако оставите за сутринта, тя вече ще има крайно непривлекателен вид, а вечерта ще ви даде чувството, че сте пестеливи и не изхвърляте напразно храна.

Ако забравяте обяда си в хладилника, слагайте ключовете за входната врата от вечерта върху кутиите. Така със сигурност няма да ги забравяте, а след известно време навикът ще е създаден.

Подготвяйте се през уикенда. когато имаме повече време, можем да си заготвим някаква част от храната през седмицата. Може да замразим плодове за мюслито, да нарежем зеленчук за салата, която да овкусим на място. Необходимо е само да нарежем зеленчуците, да затворим в пликчета и да държим на студено в хладилника. И не трябва да овкусяваме, особено със сол.

Приготвяйте храната си атрактивно и с любов. Храна в кутия не означава безразборно нахвърляни парченца, ако през останалото време ви пука как изглежда храната и как я готвите, нищо не се променя. Времето, което се "губи", всъщност се отплаща с удоволствие от естетиката, когато отворим кутията. Възхитените погледни на колегите също са мотивация, да не забравяме.

Аксесоарите са важни - салфетки, дори покривчица, нормални прибори, вместо пластмасови за еднократна употреба. Всичко това дава усещане за нормалност, удоволствие, естетика и обноски на хранене.

Приготвяйте, в началото особено, храна за споделяне. Бисквитки или соленки, плодове като грозде. Ако има съгласие, може де са разбирате помежду си за някакви кулинарни вкусотийки, с които да разнообразявате обяда. Днес един ще донесе кекс, утре друг - домашно грозде или череши.

Храна за офиса - край на разхищението вкъщи. Ако за вечеря сте правили пиле с картофи, сложете бялото месо, което винаги остава с някакъв зеленчук или с прясна салата. Макар да не работи в името на разнообразното хранене, но така хвърлянето на храната ще намалее. Може да замразявате супа и след няколко дни да вземете бурканчето за обяд.

Мислете в движение. Може да си нарежете от вкъщи суровините за сандвичи, а пътьом да си вземете пресен хрупква хляб, вместо да носите от вкъщи и той да се спаружи. Заместете за разнообразие хляба с арабски питки/питки за бурито.

Следете някоя фейсбук група или друг вид общност, блогър за повече идеи. Невероятно е днес как хора се вдъхновяват от социалните мрежи и отва е за добро. Поощрението е важно за мотивацията, но не забравяйте, че го правите за себе си, а не за лайкове и коментари. Споделйте с цел информиране, а не с цел популярност.

Не забравяйте, че храната в кутии може да е забавна, вдъхновяваща и здравословна и не се отказвайте, а се опитвайте да бъдете гъвкави. С времето ще видите, че се храните по-добре, по-евтино и пестите време.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
· Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
· Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - разтребването
· В търсене на смислена работа
· Време ли е да напуснете работата си?
· Защо емоционалната интелигентност е важна за бизнеса?
· Есента в градината
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Как да научим детето на търпение?
· За какво помага мечото грозде?
· Как да ограничим нуждата от сладко?
Неделя
24
Септември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Физическата активност по време на бременността
Често на бъдещите майки им се втълпява убеждението, че са едва ли не болници – трябва само да си почиват,...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook