Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава Богу! Но много хора още не се решават по куп причини. Разбира се, първото условие е работната обстановка да е благоприятна - обедна почивка, хладилник, мивка, обособено място за хранене, но това далеч не е задължително. Не е задължително също всички в офиса да си носят обяд, но пък може да се случи, ако вие сте първите - да заразите останалите, нали?

За успешното носене на обяд в офиса има определена стратегия, която е добре да обмислим, за да не се откажем твърде рано и то - още при първия проблем.


Проучете средата - какви условия има за нормално хранене: може ли да съхранявате в хладилник, има ли къде да се притопля, да се сервира в чиния и тя да се измива добре.

Изчислете времето - колко дълга е обедната почивка и успявате ли да подготвите и изядете донесената от вкъщи храна.

Списание Hera.bg подкрепя здравословното хранене на учениците:

"Здравословен обяд в кутия за ученика” - 15 дневен проект на Hera.bg
"Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи" - конкретни съвети


Пости и обяд в кутия - напълно възможно!

Съобразете се с личния си начин на хранене - не е нужно да се съобразявате с това, че е модерна определна храна, която не обичате или е около вас всички хрупат салати, а вие си обичате месо.

Подгответе си подходящи съдове преди да се впуснете - за това ще стане дума по-нататък, но е важно и заради горните фактори, кутията или другите съдове да се удобни за храната, която носите.

И така, когато всички условия са налице, започваме:

Проверете настройката си, за да е устойчива мотивацията ви. Вие трябва да сте напълно убедени, че обядът от вкъщи е здравословното, питателно и практично решение за вас - прекарваме цял ден на работа и това, което ядем там е най-важното ни ядене. Още повече, че често там и закусваме. Не искате полуфабрикати, тестени закуски, понички или бисквити с много захар. Това е. Точка.

Кутиите, съдовете, както казах, са важни - изберете практични съдове, които лесно се комбинират, влизат един в друг, затварят се добре и не текат. Освен кутии, можете да ползвате буркани (кисело мляко + домашна гранола - как да си направите сами гранола), салата (дресингът отдолу, нагоре редим съставките, като най-леките, салатки, например, оставяме най-отгоре). В буркан може да слагаме крем супа, а в отделна кутия да са крутоните. Добре е и да имаме хладилна или друга подобна чанта за дискретно пренасяне.


"мокрите" съставки и дресингът са на дъното, най-леките са най-горе

Приготвяйте храната винаги от вечерта. Хем си пестите от ценното време сутрин, хем можете да се възползвате от неизядената вечеря. Ако оставите за сутринта, тя вече ще има крайно непривлекателен вид, а вечерта ще ви даде чувството, че сте пестеливи и не изхвърляте напразно храна.

Ако забравяте обяда си в хладилника, слагайте ключовете за входната врата от вечерта върху кутиите. Така със сигурност няма да ги забравяте, а след известно време навикът ще е създаден.

Подготвяйте се през уикенда. когато имаме повече време, можем да си заготвим някаква част от храната през седмицата. Може да замразим плодове за мюслито, да нарежем зеленчук за салата, която да овкусим на място. Необходимо е само да нарежем зеленчуците, да затворим в пликчета и да държим на студено в хладилника. И не трябва да овкусяваме, особено със сол.

Приготвяйте храната си атрактивно и с любов. Храна в кутия не означава безразборно нахвърляни парченца, ако през останалото време ви пука как изглежда храната и как я готвите, нищо не се променя. Времето, което се "губи", всъщност се отплаща с удоволствие от естетиката, когато отворим кутията. Възхитените погледни на колегите също са мотивация, да не забравяме.

Аксесоарите са важни - салфетки, дори покривчица, нормални прибори, вместо пластмасови за еднократна употреба. Всичко това дава усещане за нормалност, удоволствие, естетика и обноски на хранене.

Приготвяйте, в началото особено, храна за споделяне. Бисквитки или соленки, плодове като грозде. Ако има съгласие, може де са разбирате помежду си за някакви кулинарни вкусотийки, с които да разнообразявате обяда. Днес един ще донесе кекс, утре друг - домашно грозде или череши.

Храна за офиса - край на разхищението вкъщи. Ако за вечеря сте правили пиле с картофи, сложете бялото месо, което винаги остава с някакъв зеленчук или с прясна салата. Макар да не работи в името на разнообразното хранене, но така хвърлянето на храната ще намалее. Може да замразявате супа и след няколко дни да вземете бурканчето за обяд.

Мислете в движение. Може да си нарежете от вкъщи суровините за сандвичи, а пътьом да си вземете пресен хрупква хляб, вместо да носите от вкъщи и той да се спаружи. Заместете за разнообразие хляба с арабски питки/питки за бурито.

Следете някоя фейсбук група или друг вид общност, блогър за повече идеи. Невероятно е днес как хора се вдъхновяват от социалните мрежи и отва е за добро. Поощрението е важно за мотивацията, но не забравяйте, че го правите за себе си, а не за лайкове и коментари. Споделйте с цел информиране, а не с цел популярност.

Не забравяйте, че храната в кутии може да е забавна, вдъхновяваща и здравословна и не се отказвайте, а се опитвайте да бъдете гъвкави. С времето ще видите, че се храните по-добре, по-евтино и пестите време.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Как да станем незаменими на работното място?
· Мисия: "Аз обичам работата си"
· Идеи за подарък за българи, живеещи в чужбина
· Преди зимата - идеално време за разчистване
· Замърсителите, които не съобразяваме в бита
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Всички лица на надеждата
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Ползите от тренировките в студено време
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook