Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от боб


Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба в тенджерата под налягане, и когато я отворихме вътре бяха останали 2-3 цели зърна.

Салата стана ясно, че няма да ядем и започнахме да се тюкхаме, че сега ще изхвърлим боба. Хрумна ни да приготвим крем супа с него, нещо което не бях хапвала досега, но се получи чудесно. От нищо - нещо както се казва. Рецептата е подходяща за постите, но ако не постите можете да добавите и 300 мл прясно мляко.
250 г зрял боб
2 моркова
1 глава лук
олио
1-2 с.л брашно
магданоз
целина
чубрица
черен пипер млян
сол


Бобът сваряваме до омекване заедно с нарязаните моркови (или сте се снабдили с преварен като нашия).

Лукът наситняваме и задушаваме в малко мазнина. Добавяме боба, шипка-две магданоз и целина, чубрица, черен пипер, сол. Всичко пасираме и бъркаме постоянно до завиране. (Ако нямате пасатор - процедурата се извършва с по-едра цедка като се притрива продукта в нея и полива с гореща вода).

В малко олио (може и краве масло) запържваме брашно, добавяме от пасираната супа до получаване на еднородна смес, след което връщаме в бобената крем-супа.

Сервираме с крутони .

Коментари
2015-09-28 #3
Вик
Запържване, задушаване... Куп излишни и вредни мероприятия. Бобът се вари и толкова!
2010-08-26 #2
Инна Георгиева
Tео ако те разяжда точно тая манджа, бая си глaден. Закуси
2010-08-26 #1
Teo
Звучи много вкусно, май не съм закусвал днес
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пикантни чили догс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Четвъртък
13
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook