Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от боб


Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба в тенджерата под налягане, и когато я отворихме вътре бяха останали 2-3 цели зърна.

Салата стана ясно, че няма да ядем и започнахме да се тюкхаме, че сега ще изхвърлим боба. Хрумна ни да приготвим крем супа с него, нещо което не бях хапвала досега, но се получи чудесно. От нищо - нещо както се казва. Рецептата е подходяща за постите, но ако не постите можете да добавите и 300 мл прясно мляко.
250 г зрял боб
2 моркова
1 глава лук
олио
1-2 с.л брашно
магданоз
целина
чубрица
черен пипер млян
сол


Бобът сваряваме до омекване заедно с нарязаните моркови (или сте се снабдили с преварен като нашия).

Лукът наситняваме и задушаваме в малко мазнина. Добавяме боба, шипка-две магданоз и целина, чубрица, черен пипер, сол. Всичко пасираме и бъркаме постоянно до завиране. (Ако нямате пасатор - процедурата се извършва с по-едра цедка като се притрива продукта в нея и полива с гореща вода).

В малко олио (може и краве масло) запържваме брашно, добавяме от пасираната супа до получаване на еднородна смес, след което връщаме в бобената крем-супа.

Сервираме с крутони .

Коментари
2015-09-28 #3
Вик
Запържване, задушаване... Куп излишни и вредни мероприятия. Бобът се вари и толкова!
2010-08-26 #2
Инна Георгиева
Tео ако те разяжда точно тая манджа, бая си глaден. Закуси
2010-08-26 #1
Teo
Звучи много вкусно, май не съм закусвал днес
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook