Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кефир за здрави черва и имунитет


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко по-трудна- заслужава си. Кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава специфичен вкус на млякото, тя го прави и наистина здравословно.

Според някои доклади, кефирената гъба е известна на хората от преди хиляди години. Произходът на тази млечна напитка е от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Най-популярна е в Русия. Тя се получава посредством коагулация на краве, овче или козе мляко, с помощта на т.нар. кефирна (или тибетска) гъба, която наричат още гъба на дълголетниците. Ще я срещнете още и като „зърно на Аллах“ и „млечен ориз”. В нейните кефирени зърна има незаменима комбинация от дрожди, захари, липиди, полезни бактерии и др. Преди да поставите зърната в млякото, те са малки, меки и нежни топчета, приличащи на мини съцветия от карфиол. Не са никак претенциозни и са лесни за отглеждане в домашни условия. В процеса на ферментация в млякото тези кефирените зърна се размножават и уголемяват повече от двойно. Цветът им е бял или кремав. Най-малките са колкото оризови зърна, а най-големите- колкото орех.

Как да си набавим кефирени зърна?

Попитайте познат или влезте в някой форум. По принцип кефирената гъба не се продава, а се подарява за здраве. Вярва се, че тогава има най-силен благотворен ефект. Може да си закупите и готова кефирена напитка от интернет, както и закваска за домашно приготвяне на кефир, но най-добрият вариант е вие сами да си я направите. Купешката няма онази газировка.



Как да го приготвим?

Когато се сдобиете с кефирени зърна, ги поставяте в буркан и го пълните почти догоре със студено прясно мляко. (Има кефир, който се поставя и във вода, затова непременно разберете вие от кой вид сте взели.) Затваряте буркана плътно и го оставяте на скрито от пряка слънчева светлина място при температура 18-28 градуса. След 24 часа съдържанието на буркана се прецежда през груба, не метална цедка. Може и да не прецеждате, а само да извадите гъбата с пластмасова или дървена лъжица, да я измиете, изсушите и реактивирате. Готовата напитка най-добре да престои ден-два в хладилника, преди прием. Помнете, че при приготвянето на кефир задължително трябва да използвате студено прясно мляко, за да не повредите кефирените зърна и да ги миете само със студена вода. Получената напитка приемате 20 дни, след което почивате 10 дни. В периода на лечение не е препоръчително да се консумира алкохол.

Състав

Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Лечебни ползи

Казват, че тибетската гъба освобождава силите на тялото да се самолекува. Тя ще ви е от полза за:
Ззасилване на имунитета
Отстранява токсините, натрупани в тялото
След прием на антибиотици, тибетската гъба ускорява отстраняването на отпадъците от организма и предпазва чревната флора от измирането на полезните бактерии
Има успокоителен ефект- помага при безсъние и нервност
Нормализира дейността на стомашно-чревния тракт
Помага при киселини , подуване, газове и нередовен стомах
Действа благотворно върху черния дроб и бъбреците
Регулира кръвното налягане
Лекува кожни заболявания- различни видове рани и екземи
Помага при косопад и пърхот

Кефирът е не само полезен, но и вкусен. Подходящ е за всяка възраст. Може да го овкусявате с различни плодове, да му добавяте мед, канела и ванилия. Смята се, че най-здравословно е да го пиете преди хранене или преди сън. За да усетите ефекта му, единственото условие е да спазвате начина на приготвяне, в никакъв случай да не използвате метални прибори и да го приемате достатъчно дълго време. Резултат ще има, ако сте редовни и упорити. А дори при вас да няма такъв (което е малко вероятно), вреда няма да има също. Не забравяйте, обаче да почивате между отделните приеми, защото злоупотребата с каквото и да е, не води до нищо хубаво.

Съхранение

След като сте приключили с курса на лечение и ако вече ви е омръзнало да се грижите за тибетската гъба, направете следното- измийте (с преварена хладка вода) и оставете кефирените зърна върху марля да изсъхнат. След това ги поставете в найлоново пликче и ги посипете със сухо мляко. Така може да ги съхранявате в хладилник или шкаф повече от година. Най-добре просто ги подарете на следващия желаещ.
Коментари
2019-10-15 #1
Sashka
Много ми хареса статията за тибетската гъба
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· Даването и получаването като големи житейски уроци
Събота
22
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Алтернативни терапии за успокоение
Ако не сте си открили специален финансов фонд „При нужда психолог”, то когато имате спешна нужда от успокояване...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook