Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кефир за здрави черва и имунитет


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко по-трудна- заслужава си. Кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава специфичен вкус на млякото, тя го прави и наистина здравословно.

Според някои доклади, кефирената гъба е известна на хората от преди хиляди години. Произходът на тази млечна напитка е от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Най-популярна е в Русия. Тя се получава посредством коагулация на краве, овче или козе мляко, с помощта на т.нар. кефирна (или тибетска) гъба, която наричат още гъба на дълголетниците. Ще я срещнете още и като „зърно на Аллах“ и „млечен ориз”. В нейните кефирени зърна има незаменима комбинация от дрожди, захари, липиди, полезни бактерии и др. Преди да поставите зърната в млякото, те са малки, меки и нежни топчета, приличащи на мини съцветия от карфиол. Не са никак претенциозни и са лесни за отглеждане в домашни условия. В процеса на ферментация в млякото тези кефирените зърна се размножават и уголемяват повече от двойно. Цветът им е бял или кремав. Най-малките са колкото оризови зърна, а най-големите- колкото орех.

Как да си набавим кефирени зърна?

Попитайте познат или влезте в някой форум. По принцип кефирената гъба не се продава, а се подарява за здраве. Вярва се, че тогава има най-силен благотворен ефект. Може да си закупите и готова кефирена напитка от интернет, както и закваска за домашно приготвяне на кефир, но най-добрият вариант е вие сами да си я направите. Купешката няма онази газировка.



Как да го приготвим?

Когато се сдобиете с кефирени зърна, ги поставяте в буркан и го пълните почти догоре със студено прясно мляко. (Има кефир, който се поставя и във вода, затова непременно разберете вие от кой вид сте взели.) Затваряте буркана плътно и го оставяте на скрито от пряка слънчева светлина място при температура 18-28 градуса. След 24 часа съдържанието на буркана се прецежда през груба, не метална цедка. Може и да не прецеждате, а само да извадите гъбата с пластмасова или дървена лъжица, да я измиете, изсушите и реактивирате. Готовата напитка най-добре да престои ден-два в хладилника, преди прием. Помнете, че при приготвянето на кефир задължително трябва да използвате студено прясно мляко, за да не повредите кефирените зърна и да ги миете само със студена вода. Получената напитка приемате 20 дни, след което почивате 10 дни. В периода на лечение не е препоръчително да се консумира алкохол.

Състав

Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Лечебни ползи

Казват, че тибетската гъба освобождава силите на тялото да се самолекува. Тя ще ви е от полза за:
Ззасилване на имунитета
Отстранява токсините, натрупани в тялото
След прием на антибиотици, тибетската гъба ускорява отстраняването на отпадъците от организма и предпазва чревната флора от измирането на полезните бактерии
Има успокоителен ефект- помага при безсъние и нервност
Нормализира дейността на стомашно-чревния тракт
Помага при киселини , подуване, газове и нередовен стомах
Действа благотворно върху черния дроб и бъбреците
Регулира кръвното налягане
Лекува кожни заболявания- различни видове рани и екземи
Помага при косопад и пърхот

Кефирът е не само полезен, но и вкусен. Подходящ е за всяка възраст. Може да го овкусявате с различни плодове, да му добавяте мед, канела и ванилия. Смята се, че най-здравословно е да го пиете преди хранене или преди сън. За да усетите ефекта му, единственото условие е да спазвате начина на приготвяне, в никакъв случай да не използвате метални прибори и да го приемате достатъчно дълго време. Резултат ще има, ако сте редовни и упорити. А дори при вас да няма такъв (което е малко вероятно), вреда няма да има също. Не забравяйте, обаче да почивате между отделните приеми, защото злоупотребата с каквото и да е, не води до нищо хубаво.

Съхранение

След като сте приключили с курса на лечение и ако вече ви е омръзнало да се грижите за тибетската гъба, направете следното- измийте (с преварена хладка вода) и оставете кефирените зърна върху марля да изсъхнат. След това ги поставете в найлоново пликче и ги посипете със сухо мляко. Така може да ги съхранявате в хладилник или шкаф повече от година. Най-добре просто ги подарете на следващия желаещ.
Коментари
2021-04-07 #2
Иван
Подарявам кефирена гъба.0899797699
2019-10-15 #1
Sashka
Много ми хареса статията за тибетската гъба
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември - Международния ден на ООН за борба...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook