Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вкусни десерти с тиква



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често се чудим какво да направим с нея - хем да я ползваме оптимално, хем да не ни омръзва. Ние в Hera.bg обичаме много тиква и предлагаме любимите си есенни десерти с нея:

Печената тиква е първото, за което се сещаме. Споменът за Душко и неговата скрита копнеж ни преследва от ученическите години и печената тиква е един от най-традиционните десерти за българина - евтин е, не се изисква готвене и резултатът е вкусен.

Атрактивни начини да поднесем печена тиква



Тиквата можем да гарнираме (особено тиква цигулка, чиито прекрасни кръгли резени нямат кора на долната си страна) със сладолед, сметана. Да украсим с печени ядки и мед (кленов сироп). Изобщо за печената тиква може да мислим с много повече въображение, отколкото сме свикнали.

Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна




Сладка тиква "Баба Елена"




Печена тиква с ябълки, круши и дюли




Класически тиквеник




Кекс с тиква




Бисквити с тиква




Мъфини с тиква и локум




Какаови бисквити с тиква и овесени ядки



Не забравяйте колко са полезни тиквените семки. А ако ви остане все пак повече тиква - замразете си. Настъргана или на кубчета - Коледа е близо, ще потрябва!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· "Здравословен обяд за ученика" - мъфини със сирене и таханови рулца
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Курабии за Баба Марта
· Масленки за Свети Валентин
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Любими есенни супи с тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Ползите на олиото от тиквено семе
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Козуначена пита след Великден
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Шоколадов терин с кестени
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Лакрица - бонбони като никои други
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook