Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Откриването на Америка като кулинарна революция - II


Фасулът
Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка, където местните индианци са започнали да го отглеждат за храна преди повече от 6000 години. Той е и едно от първите растения, които експедицията на Христофор Колумб пренася на Стария континент. И тъй като фасулът се оказва съвсем непретенциозна култура, а добивите от нея – големи, започва бързо да се разпространява из цяла Европа, включително и в България. Каква е обаче причината бобът да стане символ именно на нашата национална кухня, а не примерно на френската или руската остава загадка. Разковничето за нея вероятно се крие в друга бобова култура – баклата, която от векове присъствала на масата на българите. И така в средата на 16 век, когато бобът се появил, той не трябвало тепърва да си извоюва място в нашата кухня, а просто заменил в рецептите близката на вкус бакла.

Царевицата
За всички индиански цивилизации царевицата била не само храна, но и религия. Богът на царевицата бил един от най-почитаните, а кръвожадните ацтеки дори му принасяли човешки жертви, с надеждата да измолят по-добра реколта. Смята се също така, че в основата на загадъчния календар на маите стои не друго, а циклите на вегетация на царевицата.

Когато Христофор Колумб достигнал новия континент, първото, което виждал навсякъде – Мексико, Хаити, Перу, Чили, била царевицата. Затова още при втората си експедиция, той я пренесъл в Европа. Така царевицата започнала да се отглежда в Испания, Франция, Португалия и при нас на Балканите. Появил се българския качамак и румънския му еквивалент наречен „мамалига”, в някои страни започнал да се прави царевичен хляб, а млечните зърна да се използват за плънки и салати. И все пак на Стария континент царевицата никога не получила онази почит, която й била отдавана в нейната родина, а се използва предимно за фураж.

Картофът
Картофите са може би последната култура, която испанците пренесли на континента от Новия свят. И тъй като растат под земята, европейците ги приели с огромно недоверие. Смятали ги не само за нечиста, но дори за дяволска храна. По ирония на съдбата обаче именно това „пъклено” растение помогнало на християнския свят, да се избави от огромното икономическо влияние на най-големия си враг – Османската империя. По това време тя не само заплашвала Западна Европа със завоевание, но и държала монопол върху търговията със зърнени култури. Но картофът се оказал не само по-издържлива култура от пшеницата, но и също толкова хранителна. Затова в него европейските монарси съзрели шанс да се избавят от османското влияние и започнали да стимулират производството му. Въпреки това съпротивата на селяните продължавала, но скоро и за нея бил намерен „цяр” – за тези, които показвали гнус към картофа някои най-суровите владетели предвиждали смъртно наказание.

От Америка произхожда и най-популярната подправка в сладкарството - ванилията. И макар днес да я използваме в предимно в синтетичен вариант, без не я е трудно, да си представим, който и да е сладкиш. От Новия континент идва и още едно любимо лакомство - шоколадът, но това е една друга история...
Коментари
2010-03-04 #6
wildprincess
Разкажи тогава повече за ползите от пипера.И как например се отразява на настроението и фигурата?
2010-03-04 #5
Ния Стоянова
Благодаря, принцес . За съжаление статията за шоколада е вече написана и публикувана, има линк към нея. Но знам, ли темата е толкова приятна, че е възможно в най-скоро време пак да ме осени вдъхновението А от всички култури идващи от Америка, най ми е трудно, да си представя животът без пипер. Това е любимият ми зеленчук - ям го под всякаква форма, през всички сезони, топъл, студен, по няколко пъти на ден...В историята му обаче нямаше нищо интригуващо, затова съм го споменала само мимоходом.
2010-03-04 #4
wildprincess
Аз и зелен боб не обичам.Ям всички известни на света плодове и зеленчуци без зелен боб и брюкселско зеле,а и кромид в ядене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Какво да похапваме пред телевизора
· Родопска салата
· Пикантни чили догс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пататник
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Истинската и огледалната Алиса
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Магията на шоколада
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как се играе на "Котешка люлка"?
· Жана Баре - жената, която обиколи света
Вторник
11
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook