Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Правила на модерния (и не само) етикет



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува? Това донякъде е така, поне не съвсем етикетът от ерата преди технологиите, глобализацията и бързите връзки и раздели. Но ако си дадем сметка, етикетът е това общо разбиране за приемливо и неприемливо, което улеснява общуването и прави гладки и приятни дори най-беглите контакти с другите. Затова има нещо малко трогателно дори, когато това наше разнопосочно общество, реално и вуртуално, успее да се обединява около някои общи правила за добро възпитание и поведение.

Кои правила винаги ще важат:

Обаждаме се винаги, ако ще закъснеем повече от приличните 5 и на границата - 10 минути. Обаждаме се, преди да посетим някого - не на чат или в SMS, а по телефона. Звъним само в "работното" време. Обаждания твърде рано и след 7 часа са неприемливи.

Когато каним някого на вечеря или дори кафе, значи, че поемаме сметката. Незвисимо дали е жена, мъж, по-възрастен или по-млад човек. Ако се стигне до среща по взаимна инициатива, всеки поема сметката си. За любовните срещи е индивидуално, но не е приемливо очакването, че мъжът плаща, както и категоричният отказ жената да бъде почерпена.

В "малкия разговор" са забранени темите: политика, религия, секс/любовни връзки, пари, здравни проблеми. Не се обсъждат отсъстващи хора, когато става дума за слухове. Подходящи теми: образование, месторабота, актуални събития, спорт/шоубизнес/изкуство, приятелски коментари за външния вид, очевидни наблюдения за обкръжаващите обстоятелства и да...времето.

Първи поздравяват по-младите, мъжете и тези с по-ниска йерархия. Зависи кое е с по-голямо значение в конкретния случай. Представямв един на друг хората, като първо се заговарят жените: "Госпожо ..., нека Ви представя". Недопустимо е да кажем: "Запознайте се" и до там. Любезно би било да подхвърлим дума, която да сближи току-що представените хора и да им даде тема за "малък разговор". Ако той потръгне, ние може да се оттеглим.

Дамска чанта, куфарче стоят на пода или на указан стол. Палтата и шапките са на закачалка, мокрите чадъри - на предвидено за това място. Ако не сте сигурни - попитайте. На масата са ръкавици, малка дамска чанта, очила. Мъжът иска разрешение да запали, ако има дама-непушач на масата. Недопустимо е фамилиарчене от негова страна, както докосване, без значение от пола.

Модерните времена са усложнили етикета:

Телефон или каквото и да е смарт устройство не стои на масата. Изключение би било, ако се извините предварително, че чакате разговор, детето е болно или има друг тип спешен случай. Недопустимо е ровене в социалните мрежи и коментари, показване на дисплея с нещо интересно помежду ни.

Би било добре да попитате дали има някой против да направите снимка и преди да я публикувате, да я покажете дали другите я харесват. Дали искат да ги тагвате и да пишете къде се намирате.

Когато пускате покана за приятелство, е добре да се представите от къде познавате човека. Да се държите приятелски и с уважение. Опцията да ви откаже е нормална.

Слагайки слушалките, демонстрирате откъснатост и отправяте послание да не ви закачат, но това не значи, че физически изчезвате. Следете дали не пречите на някого, дали не навлизате в пространството му и дали всички са съгласни, вие да сте така изолирани. Иначе просто си тръгнете.

Ако заявите присъствие на фейсбук събитие, което не е обществено организирано, а лично от някого, отидете на него. Ако се окаже, че не можете, пишете в събитието, а ако организаторите са близки - обадете се и се извинете. Ако само искате да следите какво се случва около това събитие, изберете опцията "интересувам се". Понякога тези цъквания са съвсем сериозни за организаторите и тази заявена бройка е определяща за консумация, брой места и т.н.

Ако по етични, здравословни или някакви други убеждения имате специален режим на хранене, веган, вегетарианец, постещ сте, не го правете на голяма драма, ако сте поканени на вечеря или събиране. Диксретно се осведомете за менюто и дайте причината. Ако домакините могат да се съобразят, те ще го направят, ако не - осигурете си нещо за хапване и питайте, дали е добре за тях, как могат да го вместят в кетъринга.Това не интересува всички, а само домакините.

Не е любезно да снимате непознати без тяхното разрешение. Може да е вдъхновяващо, може да е красиво, но ние нямаме такива права. Особено що се касае за деца или някакви опозоряващи сцени. Нека въпреки устройствата, запазим личното пространство на хората, особено на децата. Не всичко трябва да е публично.

И на последно място, въпреки и точно заради времето, в което живеем, не бива да забравяме, че най-добрият етикет е "Извинете", "Благодаря", "Заповядайте", "Ако обичате". Честното ръкостискане, гледането в очите и искрената усмивка.
Виж още статии за:   Общуване · Нашият Дом · Етикет ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Къде са ни чиниите?
· Какво да не поръчваме за ядене на първа среща
· Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
· Хюга – урок за щастие и уют от Дания
· За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
· Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
· Истините, които ни приземяват
· В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Виж още статии за:   Общуване · Нашият Дом · Етикет ·
Неделя
19
Ноември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
Актуални опаковки за подаръци
Опаковането на подаръци никога не е било така просто и в същото време - големият избор да го прави така...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
История на коледната картичка
Всяка година преди Коледа и Нова Година си разменяме милиони, по-скоро милиарди картички с пожелание...
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Св. Стелиан Пафлагонийски - Детепазител
На 26 ноември Православната църква чества Свети Стелиан Пафлагонийски - Детепазител. Той е покровител,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Секънд хенд – опасно или полезно
Дрехи Полезно Тръпката при пазаруването на дрехи second hand идва от невероятно ниските цени,...
Любов към домашната градина
От какво се нуждае един дом? Не са достатъчно само 4 стени и покрив, за да е подходящ за обитаване. Необходими...
Една сигурност, моля!
Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Коледни пости - седмица 5
На 20 декември - Игнажден, отново започват строгите пости, които ще пазим до Бъдни вечер. Ден 29:...
Табло за стената: Народните будители за деца и родители
За Деня на народните будители предлагаме на родители, ученици и учители един проект за ръчен труд, който...
За здрав и здравословен сън - променете спалнята си
Спалнята е едно от най-важните помещенията в дома, защото на практика там прекарваме най-много време,...
Гергьовден - 6 май
На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Петльовден, Сретение Господне
Сретение Господне е един от 12 те големи християнски празника и един от четирите посветени на божията...
Кукерите - силата да прогоним злите сили
Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. В Банско идват на Нова година,...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Подаръци без касова бележка
Преди години обявих война на лудите покупки преди Коледа. Спрях да обикалям магазините в търсене на това...
Подари мартеничка, от която растат пролетни цветя
Тази оригинална, "жива" мартеница ще направи традицията на Баба Марта специална. Избери мартенички с...
Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
Харесах тази идея за боядисване на великденски яйца, защото техниката с восък не е нова за нас, а тук...
Цитруси в саксия – описание и грижи
По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но тяхната нетрайна красота бързо умира....
Света Екатерина
На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина,...
Идеи за подарък: Сладко с шапчица
Понякога ни се иска да направим някакъв подарък, в който да "вградим" нещо от себе си. Тези дарове носят...
Петседмична система за чистене - I
Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е много трудно да ходите след всеки и постоянно да разтребвате....
Цитруси в саксия – размножаване и добив на плодове
Размножаване Можете да се сдобиете с цитрусово дръвче по два начина. Първият и по-удачният е вкореняването...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook