Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Правила на модерния (и не само) етикет



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува? Това донякъде е така, поне не съвсем етикетът от ерата преди технологиите, глобализацията и бързите връзки и раздели. Но ако си дадем сметка, етикетът е това общо разбиране за приемливо и неприемливо, което улеснява общуването и прави гладки и приятни дори най-беглите контакти с другите. Затова има нещо малко трогателно дори, когато това наше разнопосочно общество, реално и вуртуално, успее да се обединява около някои общи правила за добро възпитание и поведение.

Кои правила винаги ще важат:

Обаждаме се винаги, ако ще закъснеем повече от приличните 5 и на границата - 10 минути. Обаждаме се, преди да посетим някого - не на чат или в SMS, а по телефона. Звъним само в "работното" време. Обаждания твърде рано и след 7 часа са неприемливи.

Когато каним някого на вечеря или дори кафе, значи, че поемаме сметката. Незвисимо дали е жена, мъж, по-възрастен или по-млад човек. Ако се стигне до среща по взаимна инициатива, всеки поема сметката си. За любовните срещи е индивидуално, но не е приемливо очакването, че мъжът плаща, както и категоричният отказ жената да бъде почерпена.

В "малкия разговор" са забранени темите: политика, религия, секс/любовни връзки, пари, здравни проблеми. Не се обсъждат отсъстващи хора, когато става дума за слухове. Подходящи теми: образование, месторабота, актуални събития, спорт/шоубизнес/изкуство, приятелски коментари за външния вид, очевидни наблюдения за обкръжаващите обстоятелства и да...времето.

Първи поздравяват по-младите, мъжете и тези с по-ниска йерархия. Зависи кое е с по-голямо значение в конкретния случай. Представямв един на друг хората, като първо се заговарят жените: "Госпожо ..., нека Ви представя". Недопустимо е да кажем: "Запознайте се" и до там. Любезно би било да подхвърлим дума, която да сближи току-що представените хора и да им даде тема за "малък разговор". Ако той потръгне, ние може да се оттеглим.

Дамска чанта, куфарче стоят на пода или на указан стол. Палтата и шапките са на закачалка, мокрите чадъри - на предвидено за това място. Ако не сте сигурни - попитайте. На масата са ръкавици, малка дамска чанта, очила. Мъжът иска разрешение да запали, ако има дама-непушач на масата. Недопустимо е фамилиарчене от негова страна, както докосване, без значение от пола.

Модерните времена са усложнили етикета:

Телефон или каквото и да е смарт устройство не стои на масата. Изключение би било, ако се извините предварително, че чакате разговор, детето е болно или има друг тип спешен случай. Недопустимо е ровене в социалните мрежи и коментари, показване на дисплея с нещо интересно помежду ни.

Би било добре да попитате дали има някой против да направите снимка и преди да я публикувате, да я покажете дали другите я харесват. Дали искат да ги тагвате и да пишете къде се намирате.

Когато пускате покана за приятелство, е добре да се представите от къде познавате човека. Да се държите приятелски и с уважение. Опцията да ви откаже е нормална.

Слагайки слушалките, демонстрирате откъснатост и отправяте послание да не ви закачат, но това не значи, че физически изчезвате. Следете дали не пречите на някого, дали не навлизате в пространството му и дали всички са съгласни, вие да сте така изолирани. Иначе просто си тръгнете.

Ако заявите присъствие на фейсбук събитие, което не е обществено организирано, а лично от някого, отидете на него. Ако се окаже, че не можете, пишете в събитието, а ако организаторите са близки - обадете се и се извинете. Ако само искате да следите какво се случва около това събитие, изберете опцията "интересувам се". Понякога тези цъквания са съвсем сериозни за организаторите и тази заявена бройка е определяща за консумация, брой места и т.н.

Ако по етични, здравословни или някакви други убеждения имате специален режим на хранене, веган, вегетарианец, постещ сте, не го правете на голяма драма, ако сте поканени на вечеря или събиране. Диксретно се осведомете за менюто и дайте причината. Ако домакините могат да се съобразят, те ще го направят, ако не - осигурете си нещо за хапване и питайте, дали е добре за тях, как могат да го вместят в кетъринга.Това не интересува всички, а само домакините.

Не е любезно да снимате непознати без тяхното разрешение. Може да е вдъхновяващо, може да е красиво, но ние нямаме такива права. Особено що се касае за деца или някакви опозоряващи сцени. Нека въпреки устройствата, запазим личното пространство на хората, особено на децата. Не всичко трябва да е публично.

И на последно място, въпреки и точно заради времето, в което живеем, не бива да забравяме, че най-добрият етикет е "Извинете", "Благодаря", "Заповядайте", "Ако обичате". Честното ръкостискане, гледането в очите и искрената усмивка.
Виж още статии за:   Общуване · Нашият Дом · Етикет ·
Коментари
2018-10-04 #1
Вяра Иванова
Масово не се зачита етикета в днешно време...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· С какво още да поднесем виното?
· Къде са ни чиниите?
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Модерно и просторно излъчване за вашия хол и дневна
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Най-добрите игри за вечер с приятели
· Къде се крие истинският смисъл на любовта?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Виж още статии за:   Общуване · Нашият Дом · Етикет ·
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Чай с любов
Сладникав ли е подобен жест? Да. :) Но ако е вдъхновено от истински чувства, какво значение има вкусът....
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Двуетажното легло в детската стая
Да има собствено жилище е мечтата на всяко семейство. Тенденция в последните месеци ( 2014 г. ) е търсенето...
Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
Ебру е вековна традиция, предавана от поколение на поколение, която улавя момента, в който рисуващият...
Цитруси в саксия – описание и грижи
По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но тяхната нетрайна красота бързо умира....
Светът през чисти стъкла
Какво повдига настроението ви, когато се събудите сутрин? Вероятно слънчевите лъчи, които струят през...
Как да си направим бюджет
Представете си добре управляваните семейни средства като добре подреден гардероб - винаги знаеш откъде...
2 май - св. равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител на българите
На 2 май българската Църква чества паметта на цар Борис-Михаил – покръстителя на българския народ. Той...
По опаковките ще ги познаете
Ако по дрехите посрещат, а по ума изпращат, то блясъкът в очите, когато получаваме подарък, се определя...
Оригинални и свежи късметчета за новогодишната баница
Когато наближат Коледа и Нова година, ние слагаме (буквално) всички традиции на масата. А традицията...
Топло вълнено одеялце за студените дни
Когато навън дърво и камък се пука от студ, а у дома отоплителните уреди едвам насмогват, няма по-голямо...
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Параванът - загадъчност и практичност
Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава да пази източната си загадъчност. Той...
Форми за сладкиши – какви да изберем
Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен...
Празнично сгъване на салфетки за всеки повод
Коледната и новогодишна трапеза е това, около което всъщност се събираме. Да се погледнем в очите на...
Боядисване на яйца - техника щампа с листенце
Здравейте, пак съм Людмила от Хасково. Бих искала да участвам и с още една идея - за шарени великденски...
Архангелова задушница
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,...
Идеи за празничната трапеза
Празничната трапеза на Коледа и Нова година не може да е като всяка вечер. Дори и да сме семейството...
Истинска храна за нашата котка
Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква храна за котки. Гранулирани, в консерва, с вкус...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
10 март - св. мчк. Галина
На 10 март Църквата почита паметта на света мъченица Галина. Тя живяла при управлението на император...
Петдесетница - Раждането на Църквата
Православната църква отбелязва Петдесетница като един от най-големите празници в календара си. Той се...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook