Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Правила на модерния (и не само) етикет



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува? Това донякъде е така, поне не съвсем етикетът от ерата преди технологиите, глобализацията и бързите връзки и раздели. Но ако си дадем сметка, етикетът е това общо разбиране за приемливо и неприемливо, което улеснява общуването и прави гладки и приятни дори най-беглите контакти с другите. Затова има нещо малко трогателно дори, когато това наше разнопосочно общество, реално и вуртуално, успее да се обединява около някои общи правила за добро възпитание и поведение.

Кои правила винаги ще важат:

Обаждаме се винаги, ако ще закъснеем повече от приличните 5 и на границата - 10 минути. Обаждаме се, преди да посетим някого - не на чат или в SMS, а по телефона. Звъним само в "работното" време. Обаждания твърде рано и след 7 часа са неприемливи.

Когато каним някого на вечеря или дори кафе, значи, че поемаме сметката. Незвисимо дали е жена, мъж, по-възрастен или по-млад човек. Ако се стигне до среща по взаимна инициатива, всеки поема сметката си. За любовните срещи е индивидуално, но не е приемливо очакването, че мъжът плаща, както и категоричният отказ жената да бъде почерпена.

В "малкия разговор" са забранени темите: политика, религия, секс/любовни връзки, пари, здравни проблеми. Не се обсъждат отсъстващи хора, когато става дума за слухове. Подходящи теми: образование, месторабота, актуални събития, спорт/шоубизнес/изкуство, приятелски коментари за външния вид, очевидни наблюдения за обкръжаващите обстоятелства и да...времето.

Първи поздравяват по-младите, мъжете и тези с по-ниска йерархия. Зависи кое е с по-голямо значение в конкретния случай. Представямв един на друг хората, като първо се заговарят жените: "Госпожо ..., нека Ви представя". Недопустимо е да кажем: "Запознайте се" и до там. Любезно би било да подхвърлим дума, която да сближи току-що представените хора и да им даде тема за "малък разговор". Ако той потръгне, ние може да се оттеглим.

Дамска чанта, куфарче стоят на пода или на указан стол. Палтата и шапките са на закачалка, мокрите чадъри - на предвидено за това място. Ако не сте сигурни - попитайте. На масата са ръкавици, малка дамска чанта, очила. Мъжът иска разрешение да запали, ако има дама-непушач на масата. Недопустимо е фамилиарчене от негова страна, както докосване, без значение от пола.

Модерните времена са усложнили етикета:

Телефон или каквото и да е смарт устройство не стои на масата. Изключение би било, ако се извините предварително, че чакате разговор, детето е болно или има друг тип спешен случай. Недопустимо е ровене в социалните мрежи и коментари, показване на дисплея с нещо интересно помежду ни.

Би било добре да попитате дали има някой против да направите снимка и преди да я публикувате, да я покажете дали другите я харесват. Дали искат да ги тагвате и да пишете къде се намирате.

Когато пускате покана за приятелство, е добре да се представите от къде познавате човека. Да се държите приятелски и с уважение. Опцията да ви откаже е нормална.

Слагайки слушалките, демонстрирате откъснатост и отправяте послание да не ви закачат, но това не значи, че физически изчезвате. Следете дали не пречите на някого, дали не навлизате в пространството му и дали всички са съгласни, вие да сте така изолирани. Иначе просто си тръгнете.

Ако заявите присъствие на фейсбук събитие, което не е обществено организирано, а лично от някого, отидете на него. Ако се окаже, че не можете, пишете в събитието, а ако организаторите са близки - обадете се и се извинете. Ако само искате да следите какво се случва около това събитие, изберете опцията "интересувам се". Понякога тези цъквания са съвсем сериозни за организаторите и тази заявена бройка е определяща за консумация, брой места и т.н.

Ако по етични, здравословни или някакви други убеждения имате специален режим на хранене, веган, вегетарианец, постещ сте, не го правете на голяма драма, ако сте поканени на вечеря или събиране. Диксретно се осведомете за менюто и дайте причината. Ако домакините могат да се съобразят, те ще го направят, ако не - осигурете си нещо за хапване и питайте, дали е добре за тях, как могат да го вместят в кетъринга.Това не интересува всички, а само домакините.

Не е любезно да снимате непознати без тяхното разрешение. Може да е вдъхновяващо, може да е красиво, но ние нямаме такива права. Особено що се касае за деца или някакви опозоряващи сцени. Нека въпреки устройствата, запазим личното пространство на хората, особено на децата. Не всичко трябва да е публично.

И на последно място, въпреки и точно заради времето, в което живеем, не бива да забравяме, че най-добрият етикет е "Извинете", "Благодаря", "Заповядайте", "Ако обичате". Честното ръкостискане, гледането в очите и искрената усмивка.
Виж още статии за:   Общуване · Нашият Дом · Етикет ·
Коментари
2018-10-04 #1
Вяра Иванова
Масово не се зачита етикета в днешно време...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Къде са ни чиниите?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· За обидата и обидчивостта
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
Виж още статии за:   Общуване · Нашият Дом · Етикет ·
Неделя
12
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кактусите - бодливите красавци
Кактусите са голямо семейство покритосеменни растения, което произхожда от Северна и Южна Америка. Само...
Как да представим Коледа на децата така, че те да схванат смисъла й?
Коледа е празник на любов, единност, надежда, топлина. Коледа е и празник на безкрайно пазаруване, следене...
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
Многократно срещу еднократно
В моето детство вещите бяха за продължителна употреба, по възможност за цял живот. И това важеше за абсолютно...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Хартията в интериора
Хартията е забележителен материал. Освен, че има хилядолетна история, дори и днес, в цялото разнообразие...
Европейският съюз забранява мощните прахосмукачки
От днес във всички страни членки на Европейския съюз се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
15 юли - св. княз Владимир Велики
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той...
Съхранение и сервиране на виното
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме...
Пролетно вдъхновение за декорация на дома
Привет, артистични хора от Хера! Реших да вдъхновя участниците в конкурса "Пролет с Hera.bg" и да ви...
Защо и как да пестим храната?
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Когато мъжът не е романтичен
Наближава Св. Валентин и вие сте от тези, които имат с кого да споделят празника. Вечеря, подарък, страстна...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Перем ли правилно?
Едно от най-неприятните домакински задължения, които наистина нямат край, е прането. Когато имаш съпруг...
Днес празнуваме Деня на бащата
Десетки страни по света отбелязват в третата неделя от юни Деня на бащата. Това е изцяло светски празник,...
Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Когато разбрах за "правилото на едната минута", установих, че майка ми постоянно го прилага. За сравнение...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
История на коледната картичка
Всяка година преди Коледа и Нова Година си разменяме милиони, по-скоро милиарди картички с пожелание...
Полезни съвети, ако сте с куче на път
Лято е – време за пътувания и летни приключения, за туристически открития и споделени моменти с любимите...
Втори живот на вещите - рециклиране за устойчиво развитие
Устойчивото развитие стимулиращо естественото природно равновесие в епохата на индустриален подем, се...
25 ноември - св. Климент Охридски
На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски - учен, автор, един от последователите на св....
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Живата елхичка - покупка и грижи
Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената й е по-висока, но целта е идеална – няма...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Добро утро, юли!
Джулай морнинг е своеобразна традиция, характерна само за България, вече почти 30 десетилетия. Песента...
Рустикален шик от еко мебели - палетите в нашия дом
Няма начин да не сте забелязали една нова, но пък доста актуална тенденция в интериора – тази на палетите...
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook