Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват до него, поради специфичния му аромат и вкус. Трети го употребяват твърде често, без да знаят, че той е там - в сушени колбаси или...готвено зеле, например. А някои дори го бъркат с черния пипер.

Бахарът (англ. Allspice, лат. Pimenta dioica) е подправка с богато минало, много характерна за карибската кухня, освен това и много полезна - един от онези позабравени „овкусители“ в кухнята, който си заслужава да познаваме по-добре. Той може да придаде невероятен изтънчен вкус на прости ястия като печено зеле или яхния, гювеч - неотличим от общия, но незаменим, веднага, щом усетим липсата му.

В миналото тази подправка е била много по-употребявана. Христофор Колумб я открива на Карибите, смятайки я за пипер. В последствие в Испания му дават името пимиента, което в превод си е именно пипер. Наименованието бахар пък всъщност е турската дума за подправка. Със своята сложна и специфична миризма, наподобяваща нещо средно между канела, карамфил и индийско орехче, бахарът се нарежда в графа специфични подправки, с които обаче, стига да знаем как, можем да превърнем ястието в шедьовър. Малко хора знаят, че по скалата на Сковил за лютивина, бахарът получава между 100 и 5000 единици, което не е никак малко.

Голяма част от тази подправка се добива в Ямайка, но сред основните му производители се нареждат и Мексико, Хондурас и Гватемала. Бахарът представлява малко храстообразно дръвче, обичащо топлината. Самите му зрънца всъщност са сушените плодове на растението Pimenta dioica. Тези плодчета се берат, докато са все още зелени и се сушат. Когато изсъхнат, те са кафяви и добре знаете, че приличат на големи кафяви зърна пипер. Пресните листа също се използват. Те наподобяват дафинов лист и се поставят в ястието по време на готвене. За разлика от дафиновия лист обаче, те губят много от аромата и вкуса си, когато се изсушат. Една от най-хубавите черти на това растение е, че лесно се приспособява към отглеждане в саксия у дома или в парник.

В кулинарията

Бахарът се слага в някои готови колбаси и в туршии. Отличен е за подправка на телешко месо и риба. В ориз, сосове и маринати - перфектен е за придаване на специфичен мирис и вкус. Освен това ще ви донесе някои здравословни ползи, особено за хранисмилането. "Олекотява" вкуса на по-мазните ястия.

Съдържание: Мастни вещества, етерични масла- евгенол, цинеол и др., танин, захари, смоли

Лечебно действие

• Повишава апетита
• Подобрява храносмилането
• Успокоява нервната система
• Подобрява съня
• Действа благоприятно при бронхит и астма
• Помага при болки в червата
• Има газогонно действие
• За облекчаване на болки в мускулите
• За успокояване на зъбобол

Приложение, дозировка и противопоказания

Едва цели 3-4 зрънца в ястието са ви напълно достатъчни - не си позволявайте по собствено усмотрение да надвишавате дозата. Може да стриете зърна или да приемате бахар под формата на етерично масло.

Най-често срещаната рецепта е:

Заливате една чаена лъжица счукани зърна с 250мл вряща вода. Похлупвате за 10 минути и пиете три пъти дневно след ядене и задължително след консултация със специалист.

Бахарът е противопоказен при дразнимо черво, язва, колит, хора с чернодробни и бъбречни проблеми. Възможно е да предизвика алергична кожна реакция. Също така трябва да се избягва от бременни и кърмачки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Понеделник
9
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Живот под контрола на хормоните - II
Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на здрав и продължителен сън. Това...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook