Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват до него, поради специфичния му аромат и вкус. Трети го употребяват твърде често, без да знаят, че той е там - в сушени колбаси или...готвено зеле, например. А някои дори го бъркат с черния пипер.

Бахарът (англ. Allspice, лат. Pimenta dioica) е подправка с богато минало, много характерна за карибската кухня, освен това и много полезна - един от онези позабравени „овкусители“ в кухнята, който си заслужава да познаваме по-добре. Той може да придаде невероятен изтънчен вкус на прости ястия като печено зеле или яхния, гювеч - неотличим от общия, но незаменим, веднага, щом усетим липсата му.

В миналото тази подправка е била много по-употребявана. Христофор Колумб я открива на Карибите, смятайки я за пипер. В последствие в Испания му дават името пимиента, което в превод си е именно пипер. Наименованието бахар пък всъщност е турската дума за подправка. Със своята сложна и специфична миризма, наподобяваща нещо средно между канела, карамфил и индийско орехче, бахарът се нарежда в графа специфични подправки, с които обаче, стига да знаем как, можем да превърнем ястието в шедьовър. Малко хора знаят, че по скалата на Сковил за лютивина, бахарът получава между 100 и 5000 единици, което не е никак малко.

Голяма част от тази подправка се добива в Ямайка, но сред основните му производители се нареждат и Мексико, Хондурас и Гватемала. Бахарът представлява малко храстообразно дръвче, обичащо топлината. Самите му зрънца всъщност са сушените плодове на растението Pimenta dioica. Тези плодчета се берат, докато са все още зелени и се сушат. Когато изсъхнат, те са кафяви и добре знаете, че приличат на големи кафяви зърна пипер. Пресните листа също се използват. Те наподобяват дафинов лист и се поставят в ястието по време на готвене. За разлика от дафиновия лист обаче, те губят много от аромата и вкуса си, когато се изсушат. Една от най-хубавите черти на това растение е, че лесно се приспособява към отглеждане в саксия у дома или в парник.

В кулинарията

Бахарът се слага в някои готови колбаси и в туршии. Отличен е за подправка на телешко месо и риба. В ориз, сосове и маринати - перфектен е за придаване на специфичен мирис и вкус. Освен това ще ви донесе някои здравословни ползи, особено за хранисмилането. "Олекотява" вкуса на по-мазните ястия.

Съдържание: Мастни вещества, етерични масла- евгенол, цинеол и др., танин, захари, смоли

Лечебно действие

• Повишава апетита
• Подобрява храносмилането
• Успокоява нервната система
• Подобрява съня
• Действа благоприятно при бронхит и астма
• Помага при болки в червата
• Има газогонно действие
• За облекчаване на болки в мускулите
• За успокояване на зъбобол

Приложение, дозировка и противопоказания

Едва цели 3-4 зрънца в ястието са ви напълно достатъчни - не си позволявайте по собствено усмотрение да надвишавате дозата. Може да стриете зърна или да приемате бахар под формата на етерично масло.

Най-често срещаната рецепта е:

Заливате една чаена лъжица счукани зърна с 250мл вряща вода. Похлупвате за 10 минути и пиете три пъти дневно след ядене и задължително след консултация със специалист.

Бахарът е противопоказен при дразнимо черво, язва, колит, хора с чернодробни и бъбречни проблеми. Възможно е да предизвика алергична кожна реакция. Също така трябва да се избягва от бременни и кърмачки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Сряда
8
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook