Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват до него, поради специфичния му аромат и вкус. Трети го употребяват твърде често, без да знаят, че той е там - в сушени колбаси или...готвено зеле, например. А някои дори го бъркат с черния пипер.

Бахарът (англ. Allspice, лат. Pimenta dioica) е подправка с богато минало, много характерна за карибската кухня, освен това и много полезна - един от онези позабравени „овкусители“ в кухнята, който си заслужава да познаваме по-добре. Той може да придаде невероятен изтънчен вкус на прости ястия като печено зеле или яхния, гювеч - неотличим от общия, но незаменим, веднага, щом усетим липсата му.

В миналото тази подправка е била много по-употребявана. Христофор Колумб я открива на Карибите, смятайки я за пипер. В последствие в Испания му дават името пимиента, което в превод си е именно пипер. Наименованието бахар пък всъщност е турската дума за подправка. Със своята сложна и специфична миризма, наподобяваща нещо средно между канела, карамфил и индийско орехче, бахарът се нарежда в графа специфични подправки, с които обаче, стига да знаем как, можем да превърнем ястието в шедьовър. Малко хора знаят, че по скалата на Сковил за лютивина, бахарът получава между 100 и 5000 единици, което не е никак малко.

Голяма част от тази подправка се добива в Ямайка, но сред основните му производители се нареждат и Мексико, Хондурас и Гватемала. Бахарът представлява малко храстообразно дръвче, обичащо топлината. Самите му зрънца всъщност са сушените плодове на растението Pimenta dioica. Тези плодчета се берат, докато са все още зелени и се сушат. Когато изсъхнат, те са кафяви и добре знаете, че приличат на големи кафяви зърна пипер. Пресните листа също се използват. Те наподобяват дафинов лист и се поставят в ястието по време на готвене. За разлика от дафиновия лист обаче, те губят много от аромата и вкуса си, когато се изсушат. Една от най-хубавите черти на това растение е, че лесно се приспособява към отглеждане в саксия у дома или в парник.

В кулинарията

Бахарът се слага в някои готови колбаси и в туршии. Отличен е за подправка на телешко месо и риба. В ориз, сосове и маринати - перфектен е за придаване на специфичен мирис и вкус. Освен това ще ви донесе някои здравословни ползи, особено за хранисмилането. "Олекотява" вкуса на по-мазните ястия.

Съдържание: Мастни вещества, етерични масла- евгенол, цинеол и др., танин, захари, смоли

Лечебно действие

• Повишава апетита
• Подобрява храносмилането
• Успокоява нервната система
• Подобрява съня
• Действа благоприятно при бронхит и астма
• Помага при болки в червата
• Има газогонно действие
• За облекчаване на болки в мускулите
• За успокояване на зъбобол

Приложение, дозировка и противопоказания

Едва цели 3-4 зрънца в ястието са ви напълно достатъчни - не си позволявайте по собствено усмотрение да надвишавате дозата. Може да стриете зърна или да приемате бахар под формата на етерично масло.

Най-често срещаната рецепта е:

Заливате една чаена лъжица счукани зърна с 250мл вряща вода. Похлупвате за 10 минути и пиете три пъти дневно след ядене и задължително след консултация със специалист.

Бахарът е противопоказен при дразнимо черво, язва, колит, хора с чернодробни и бъбречни проблеми. Възможно е да предизвика алергична кожна реакция. Също така трябва да се избягва от бременни и кърмачки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Вторник
21
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook