Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Маслинова паста с босилек


Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите на „Ботуша” похапват за предястие. Аз обаче обичам тази комбинация за закуска. Тя е достатъчно хранителна и същевременно лека за прекрасен старт на деня.

Съществуват безброй варианти на маслиновата паста – с различни сортове маслини, разнообразни подправки, зеленчуци, яйца, дори вино. Във Франция приготвят т. нар. тапенаде, в което задължително присъстват също каперсите и филето от аншоа. Аз ви предлагам моята любима рецепта със сушени домати и босилек. Разбира се, подобна маслинова паста можете да намерите във всеки по-голям магазин, но поне моят опит показва, че готовите продукти са или прекалено солени, или прекалено кисели (от консервантите) или съдържат обилно количество смлени костилки, които скърцат между зъбите. А всички тези недостатъци съвсем не съответстват на солидната им цена.

300 гр. обезкостени черни маслини
3 с.л. зехтин „Екстра върджин”
2-3 сушени доматчета
1 клонка пресен босилек


За предпочитане е да използвате натурални сушени доматчета, а не от консерва, тъй като те са прекалено солени. За да омекнат ги накиснете около половин час в зехтина и след това ги смелете с блендер. Добавете и маслините и отново пуснете блендера, докато всичко се превърне в паста. След това прехвърлете сместа в купичка и прибавете зехтина, в които сте киснали доматчетата. Накрая накъсайте на дребно листата босилек, тъй като нарязани с нож губят голяма част от аромата си. Разбъркайте добре пастата. Вече е готова за намазване върху препечена и полята със зехтин филийка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Резене - храна, лекарство и много повече
· Брускети с домати, чесън и зехтин
· Сирни Заговезни
· Всичко за Великите пости
· Прошка
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пенне ригато със спанак и сметана
· Мини пици с лапад
· Семената от чиа - суперхрана без глутен
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· Винен кебап от гъби кладница
· Панирани пиперки с доматен сос
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Сладкиш с праскови и диви къпини
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Маринован джинджифил
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Постни арменски сармички
· Постен сладкиш с ябълки и грис
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Събота
28
Март 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Как да си захванем квас
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook