Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Маслинова паста с босилек


Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите на „Ботуша” похапват за предястие. Аз обаче обичам тази комбинация за закуска. Тя е достатъчно хранителна и същевременно лека за прекрасен старт на деня.

Съществуват безброй варианти на маслиновата паста – с различни сортове маслини, разнообразни подправки, зеленчуци, яйца, дори вино. Във Франция приготвят т. нар. тапенаде, в което задължително присъстват също каперсите и филето от аншоа. Аз ви предлагам моята любима рецепта със сушени домати и босилек. Разбира се, подобна маслинова паста можете да намерите във всеки по-голям магазин, но поне моят опит показва, че готовите продукти са или прекалено солени, или прекалено кисели (от консервантите) или съдържат обилно количество смлени костилки, които скърцат между зъбите. А всички тези недостатъци съвсем не съответстват на солидната им цена.

300 гр. обезкостени черни маслини
3 с.л. зехтин „Екстра върджин”
2-3 сушени доматчета
1 клонка пресен босилек


За предпочитане е да използвате натурални сушени доматчета, а не от консерва, тъй като те са прекалено солени. За да омекнат ги накиснете около половин час в зехтина и след това ги смелете с блендер. Добавете и маслините и отново пуснете блендера, докато всичко се превърне в паста. След това прехвърлете сместа в купичка и прибавете зехтина, в които сте киснали доматчетата. Накрая накъсайте на дребно листата босилек, тъй като нарязани с нож губят голяма част от аромата си. Разбъркайте добре пастата. Вече е готова за намазване върху препечена и полята със зехтин филийка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Резене - храна, лекарство и много повече
· Брускети с домати, чесън и зехтин
· Сирни Заговезни
· Всичко за Великите пости
· Прошка
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пенне ригато със спанак и сметана
· Мини пици с лапад
· Семената от чиа - суперхрана без глутен
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Бърз обяд с аромат на лято
· Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Левурда - още една българска суперхрана
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Маринован джинджифил
· Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
· Леща с тиквички и кус кус
· Студена супа от тиквички
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Неделя
2
Август 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook