Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Маслинова паста с босилек


Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите на „Ботуша” похапват за предястие. Аз обаче обичам тази комбинация за закуска. Тя е достатъчно хранителна и същевременно лека за прекрасен старт на деня.

Съществуват безброй варианти на маслиновата паста – с различни сортове маслини, разнообразни подправки, зеленчуци, яйца, дори вино. Във Франция приготвят т. нар. тапенаде, в което задължително присъстват също каперсите и филето от аншоа. Аз ви предлагам моята любима рецепта със сушени домати и босилек. Разбира се, подобна маслинова паста можете да намерите във всеки по-голям магазин, но поне моят опит показва, че готовите продукти са или прекалено солени, или прекалено кисели (от консервантите) или съдържат обилно количество смлени костилки, които скърцат между зъбите. А всички тези недостатъци съвсем не съответстват на солидната им цена.

300 гр. обезкостени черни маслини
3 с.л. зехтин „Екстра върджин”
2-3 сушени доматчета
1 клонка пресен босилек


За предпочитане е да използвате натурални сушени доматчета, а не от консерва, тъй като те са прекалено солени. За да омекнат ги накиснете около половин час в зехтина и след това ги смелете с блендер. Добавете и маслините и отново пуснете блендера, докато всичко се превърне в паста. След това прехвърлете сместа в купичка и прибавете зехтина, в които сте киснали доматчетата. Накрая накъсайте на дребно листата босилек, тъй като нарязани с нож губят голяма част от аромата си. Разбъркайте добре пастата. Вече е готова за намазване върху препечена и полята със зехтин филийка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Сирни Заговезни
· Заговезни
· Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Бърза авокадо паста
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· С повишено внимание към морските дарове
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Веган кашкавалът на VioLife - истински вкус на разтапящ се кашкaвал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
Неделя
30
Април 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook