Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анемията и храненето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което доста хора до толкова свикват, че дори забравят, че имат такъв проблем. Съществуват различни видове анемии според първопричините за тях. Най-безобидната е желязодефицитната анемия, която сами можем да контролираме и коригираме, най-вече с приема на повече храни, съдържащи желязо. Нека започнем от кратко медицинско разяснение на това състояние.

Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или хемоглобин е по-нисък от нормалното. За нормалното образуване на тези клетки, за узряването и постъпването им в кръвта, играят роля доста фактори. Основните два са именно желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпват достатъчни количества желязо, се появява желязодефицитната анемия или хлор анемия. Твърди се, че тя е характерна основно за жени между 30 и 50-годишна възраст, но това далеч не означава, че ако сте на 20, няма вариант да я развиете. Аз, например, откакто се помня, я имам.

Това обаче по никакъв начин не е променило живота ми или не ме е накарало да се чувствам различна от останалите. Разбира се, има моменти, в които се сещам за нея и то не по приятен начин, но те са незначителни и могат да бъдат почти напълно избегнати. Симптомите на това състояние могат да бъдат напълно скрити, да ги усещате твърде рядко или да се сблъсквате ежедневно с тях. Всичко зависи от ритъма ви на живот и от начина, по който се храните. Анемия се установява единствено с изследване на кръвта и ако имаме някой от по-долу изброението симптоми, е добре да се обърнем към лекар, вместо да се самолекуваме с хранителни добавки:

Симптоми:

- лесна уморяемост
- сънливост и непълноценен сън
- бледа кожа
- главоболие
- затруднено дишане
- сърцебиене
- зрителни нарушения и склонност към световъртеж или дори колапс, особено при изправяне на тялото
- чувство на студ, несъответстващо с външната температура
- един специфичен симптом, особено неприятен за нас жените тук е косопадът, но той се проявява най-вече при много тежките форми на това „заболяване”

Помнете, че тялото ви може да се приспособи към тези симптоми до толкова, че дори да не чувства неразположение, особено, когато не извършва някаква по-тежка физическа дейност. И същевременно, ако анемията настъпи изведнъж, може да се почувствате наистина много зле, особено ако сте свикнали с по-активен начин на живот. Няма да отрека, че една от причините да не обичам преходите в планината, особено, когато трябва да се изкачвам по по-стръмни склонове, е анемията. Умората и бързото задъхване никак не са ми чужди. Но пък, ако спазвам по-умерено темпо и си почивам по-често, изобщо не се сещам за този си проблем.

Наистина, много лесно е да се поддържате в добра форма и дори напълно да забравите, че сте анемични. Достатъчно е редовно да посещавате лекар и да изследвате нивата на хемоглобина си, ако се налага веднъж или два пъти годишно да приемате допълнителни количества желязо под формата на таблетки или ампули и да се храните здравословно предвид вашето състояние- с храна, съдържаща в по-големи количества елемента желязо.

А сега нека посочим и кои са храните, които трябва да консумираме почти ежедневно, когато съжителстваме с желязодефицитната анемия:


Сурови зеленчуци – особено лятото- не пропускайте салатите- доматите, лука, червеното цвекло, магданозът и картофите трябва да са ви първи приятели. А спанакът и копривата- задължителен елемент в храната ви поне два пъти седмично.

За основно ястие предпочитайте птичето месо, рибата и морските дарове, черния дроб, бобовите растения - боб, леща, грах, нахут, както и зърнените култури като елда и киноа- те са вашият най-здравословен избор

Сурови ядки и семена - бадеми, лешници, орехи, тиквени и слънчогледови семки- винаги, когато изпитате глад и искате нещо мъничко за хапване, преди основното ядене, избирайте ядките

Сурови плодове, фрешове, сокове и смутита- ябълки (поне по 2 на ден), круши, ягоди, грозде, диня, касис, смокини и боровинки

Не забравяйте и за цитрусовите плодове- снабдяването на организма с витамин C е особено важно, когато страдате от анемия.

Вероятно малко от вас знаят за „магията” на суровите жълтъци - 1 суров жълтък на ден доставя на организма необходимата доза желязо. Може да го добавите към шепа ядки и да го разбъркате и с лъжичка мед.

Сред останалите храни, които не бива да подминавате са:

Чистото какао на прах
Сусам и сусамово масло
Сушени домати
Сушени кайсии и сушени сливи

Не забравяйте и за витамин B12 и редовно го доставяйте на организма си под каквато форма изберете. Той е задължителен в съчетание с желязото, за да поддържате добра форма, да сте бодри и заредени с енергия.

Избягвайте:

Кофеина- високото съдържание на кофеин в кафето влияе неблагоприятно върху анемията. Затова или не злоупотребявайте с дозата (до 2 кафета на ден), или просто изберете безкофеиново. Знаем, че анемията ни кара да се чувстваме сънливи и уморени и кафето понякога (особено в офиса) ни е единственият спасител, който моментално ни „вдига на крак” и все пак- придържайте се към разрешеното количество.

В съчетание с еднообразна храна, кофеинът и алкохолът могат да ви бъдат сериозни врагове в борбата с желязодефицитната анемия. Затова- бъдете внимателни и още веднъж - помнете, че колкото по-здравословно се храните (според състоянието си), толкова по-голяма е възможността изобщо да забравите, че имате такъв проблем.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook