Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анемията и храненето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което доста хора до толкова свикват, че дори забравят, че имат такъв проблем. Съществуват различни видове анемии според първопричините за тях. Най-безобидната е желязодефицитната анемия, която сами можем да контролираме и коригираме, най-вече с приема на повече храни, съдържащи желязо. Нека започнем от кратко медицинско разяснение на това състояние.

Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или хемоглобин е по-нисък от нормалното. За нормалното образуване на тези клетки, за узряването и постъпването им в кръвта, играят роля доста фактори. Основните два са именно желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпват достатъчни количества желязо, се появява желязодефицитната анемия или хлор анемия. Твърди се, че тя е характерна основно за жени между 30 и 50-годишна възраст, но това далеч не означава, че ако сте на 20, няма вариант да я развиете. Аз, например, откакто се помня, я имам.

Това обаче по никакъв начин не е променило живота ми или не ме е накарало да се чувствам различна от останалите. Разбира се, има моменти, в които се сещам за нея и то не по приятен начин, но те са незначителни и могат да бъдат почти напълно избегнати. Симптомите на това състояние могат да бъдат напълно скрити, да ги усещате твърде рядко или да се сблъсквате ежедневно с тях. Всичко зависи от ритъма ви на живот и от начина, по който се храните. Анемия се установява единствено с изследване на кръвта и ако имаме някой от по-долу изброението симптоми, е добре да се обърнем към лекар, вместо да се самолекуваме с хранителни добавки:

Симптоми:

- лесна уморяемост
- сънливост и непълноценен сън
- бледа кожа
- главоболие
- затруднено дишане
- сърцебиене
- зрителни нарушения и склонност към световъртеж или дори колапс, особено при изправяне на тялото
- чувство на студ, несъответстващо с външната температура
- един специфичен симптом, особено неприятен за нас жените тук е косопадът, но той се проявява най-вече при много тежките форми на това „заболяване”

Помнете, че тялото ви може да се приспособи към тези симптоми до толкова, че дори да не чувства неразположение, особено, когато не извършва някаква по-тежка физическа дейност. И същевременно, ако анемията настъпи изведнъж, може да се почувствате наистина много зле, особено ако сте свикнали с по-активен начин на живот. Няма да отрека, че една от причините да не обичам преходите в планината, особено, когато трябва да се изкачвам по по-стръмни склонове, е анемията. Умората и бързото задъхване никак не са ми чужди. Но пък, ако спазвам по-умерено темпо и си почивам по-често, изобщо не се сещам за този си проблем.

Наистина, много лесно е да се поддържате в добра форма и дори напълно да забравите, че сте анемични. Достатъчно е редовно да посещавате лекар и да изследвате нивата на хемоглобина си, ако се налага веднъж или два пъти годишно да приемате допълнителни количества желязо под формата на таблетки или ампули и да се храните здравословно предвид вашето състояние- с храна, съдържаща в по-големи количества елемента желязо.

А сега нека посочим и кои са храните, които трябва да консумираме почти ежедневно, когато съжителстваме с желязодефицитната анемия:


Сурови зеленчуци – особено лятото- не пропускайте салатите- доматите, лука, червеното цвекло, магданозът и картофите трябва да са ви първи приятели. А спанакът и копривата- задължителен елемент в храната ви поне два пъти седмично.

За основно ястие предпочитайте птичето месо, рибата и морските дарове, черния дроб, бобовите растения - боб, леща, грах, нахут, както и зърнените култури като елда и киноа- те са вашият най-здравословен избор

Сурови ядки и семена - бадеми, лешници, орехи, тиквени и слънчогледови семки- винаги, когато изпитате глад и искате нещо мъничко за хапване, преди основното ядене, избирайте ядките

Сурови плодове, фрешове, сокове и смутита- ябълки (поне по 2 на ден), круши, ягоди, грозде, диня, касис, смокини и боровинки

Не забравяйте и за цитрусовите плодове- снабдяването на организма с витамин C е особено важно, когато страдате от анемия.

Вероятно малко от вас знаят за „магията” на суровите жълтъци - 1 суров жълтък на ден доставя на организма необходимата доза желязо. Може да го добавите към шепа ядки и да го разбъркате и с лъжичка мед.

Сред останалите храни, които не бива да подминавате са:

Чистото какао на прах
Сусам и сусамово масло
Сушени домати
Сушени кайсии и сушени сливи

Не забравяйте и за витамин B12 и редовно го доставяйте на организма си под каквато форма изберете. Той е задължителен в съчетание с желязото, за да поддържате добра форма, да сте бодри и заредени с енергия.

Избягвайте:

Кофеина- високото съдържание на кофеин в кафето влияе неблагоприятно върху анемията. Затова или не злоупотребявайте с дозата (до 2 кафета на ден), или просто изберете безкофеиново. Знаем, че анемията ни кара да се чувстваме сънливи и уморени и кафето понякога (особено в офиса) ни е единственият спасител, който моментално ни „вдига на крак” и все пак- придържайте се към разрешеното количество.

В съчетание с еднообразна храна, кофеинът и алкохолът могат да ви бъдат сериозни врагове в борбата с желязодефицитната анемия. Затова- бъдете внимателни и още веднъж - помнете, че колкото по-здравословно се храните (според състоянието си), толкова по-голяма е възможността изобщо да забравите, че имате такъв проблем.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Хипотерапия - как лекува общуването с конете
Конят е животно, към което множество народи имат култ. Неговият образ присъства в религията, обредите...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook