Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хлябът – насъщната храна


Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание можем да кажем, че историята му е толкова стара, колкото и тази на човешката цивилизация. В началото насъщният представлявал проста смес от стрити на дребно зърна и вода, но технологията му постепенно се усложнявала. Такъв, какъвто го ядем и днес, започнал да се приготвя преди 5 хиляди години от египтяните. Те забелязали, че добавянето на дрожди към хляба, го прави по-вкусен, пухкав и хранителен – с една дума открили технологията на втасването. По-късно гърците покорили Египет и отнесли рецептата за хляба на Стария континент. След това обаче те на свой ред били завладени от римляните, които започнали да разпространяват хляба из всичките си европейски провинции.

Същият този хляб, ценен и почитан в миналото, днес е обвиняван в тежко престъпление – затлъстяването. Но сякаш забравяме, че той е бил на трапезата ни от близо 10 хилядолетия, а проблемите с наднорменото тегло съществуват от има-няма 50 г. Какво се е променило през този последен век? Вместо от цялото пшенично зърно, хлябът започва масово да се произвежда от рафинирано брашно.

Пълноценното брашно съдържа идеалното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. От него можете да си набавите едни от най-важните витамини – повечето представители на група В (В1, В2, В3, В6, PP, фолиева и пантетонова киселини), вит. Е и много минерали - калий (250 мг), калций (150 мг), магнезий (80 мг), фосфор (200 мг) и желязо (4 мг). Какво се случва с всичките тези вещества при рафинирането. Витамините от група В, фибрите и минералите се отстраняват заедно с най-външният слой на зърното. Рафинираното брашно е лишено и от вит. Е, тъй като той се съдържа в пшеничния зародиш, които също се премахва. По време на преработката се губят и голяма част от белтъчините (от 14% в цялото зърно остават около 6-7%). За производството на бяло брашно (тип 500) се използва само централната част на зърното, която съдържа предимно скорбяла. Така хлябът произведен от него е истинска въглехидратна бомба – почти без характерен вкус и без повечето полезни вещества.

На практика пълнозърнестият хляб съдържа повече протеини от кренвиршите, пастетите и някои малотрайни колбаси. Но не всички тъмни на цвят хлябове могат да се нарекат пълнозърнести. Дори и в тях обикновено се премахва пшеничният зародиш, за да се постигне по-голяма трайност на брашното. Там където го има, тази ценна част на зърното се добавя допълнително преди изпичането на хляба. Т.н. типов хляб пък не съдържа външната обвивка на пшеницата, която е богата на фибри, подобряващи метаболизма и работата на сърцето.

Не по-малко здравословен е и ръженият хляб. Той е по-беден на белтъчини, но това е както недостатък, така и предимство, защото съдържа по-малко глутен. А както знаем все повече хора развиват непоносимост към тази аминокиселина. На всичкото отгоре съдържа по-малко калории – около 190 ккал за 100 гр. За справка пълнозърнестият пшеничен съдържа 200-220 ккал, а белият до 300 ккал.

Затова по-важното е не колко, а какъв хляб ядем. Не случайно зърнените храни са в основата на хранителната пирамида - те трябва да присъстват всеки ден на трапезата, защото са едни от най-балансираните храни.





Коментари
2010-09-22 #20
Антон Керчев
В хляба има един много важен микроелемент.Селен.Той играе основна роля при обмяната на веществата.Когато сме на диета много от нас спират хляба създавайки принудителен дефицит.Когато диетата свърши килограмите се връщат светкавично с няколко свои приятелчета отгоре.Това се нарича ЙоЙо ефект.Затова хляб трябва да се консумира задължително.Препоръчвам ако си купувате черен хляб да пуснете едно парченце в чаша вода.Ако водата се оцвети значи са ви продали боядисан бял хляб в който няма нищо полезно!Това се прави с цел максимална печалба разбира се.
2010-03-13 #19
Цвети
Много обичам козунаци, но за мен е пълна магия как стават...не се осмелявам , ама никак...Баба ми правеше така: разделяше тестото на три, разстила ги в правоъгълна форма и ги мажеше вътре със сладко и орехи, завиваше всеки поотделно и ги плетеше на плитка - отгоре, с жълтък и орехи на ситно. Домашните козунаци не са така пухкави, но са на светлинни години по-плътни и вкусни...Няма набухватели, предполагам...Много ще се радвам да излязат вашите резепти с козунаци и боядисване на яйца
2010-03-12 #18
Iskra
Принцес, Великден не е далеч, сподели рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook