Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хлябът – насъщната храна


Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание можем да кажем, че историята му е толкова стара, колкото и тази на човешката цивилизация. В началото насъщният представлявал проста смес от стрити на дребно зърна и вода, но технологията му постепенно се усложнявала. Такъв, какъвто го ядем и днес, започнал да се приготвя преди 5 хиляди години от египтяните. Те забелязали, че добавянето на дрожди към хляба, го прави по-вкусен, пухкав и хранителен – с една дума открили технологията на втасването. По-късно гърците покорили Египет и отнесли рецептата за хляба на Стария континент. След това обаче те на свой ред били завладени от римляните, които започнали да разпространяват хляба из всичките си европейски провинции.

Същият този хляб, ценен и почитан в миналото, днес е обвиняван в тежко престъпление – затлъстяването. Но сякаш забравяме, че той е бил на трапезата ни от близо 10 хилядолетия, а проблемите с наднорменото тегло съществуват от има-няма 50 г. Какво се е променило през този последен век? Вместо от цялото пшенично зърно, хлябът започва масово да се произвежда от рафинирано брашно.

Пълноценното брашно съдържа идеалното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. От него можете да си набавите едни от най-важните витамини – повечето представители на група В (В1, В2, В3, В6, PP, фолиева и пантетонова киселини), вит. Е и много минерали - калий (250 мг), калций (150 мг), магнезий (80 мг), фосфор (200 мг) и желязо (4 мг). Какво се случва с всичките тези вещества при рафинирането. Витамините от група В, фибрите и минералите се отстраняват заедно с най-външният слой на зърното. Рафинираното брашно е лишено и от вит. Е, тъй като той се съдържа в пшеничния зародиш, които също се премахва. По време на преработката се губят и голяма част от белтъчините (от 14% в цялото зърно остават около 6-7%). За производството на бяло брашно (тип 500) се използва само централната част на зърното, която съдържа предимно скорбяла. Така хлябът произведен от него е истинска въглехидратна бомба – почти без характерен вкус и без повечето полезни вещества.

На практика пълнозърнестият хляб съдържа повече протеини от кренвиршите, пастетите и някои малотрайни колбаси. Но не всички тъмни на цвят хлябове могат да се нарекат пълнозърнести. Дори и в тях обикновено се премахва пшеничният зародиш, за да се постигне по-голяма трайност на брашното. Там където го има, тази ценна част на зърното се добавя допълнително преди изпичането на хляба. Т.н. типов хляб пък не съдържа външната обвивка на пшеницата, която е богата на фибри, подобряващи метаболизма и работата на сърцето.

Не по-малко здравословен е и ръженият хляб. Той е по-беден на белтъчини, но това е както недостатък, така и предимство, защото съдържа по-малко глутен. А както знаем все повече хора развиват непоносимост към тази аминокиселина. На всичкото отгоре съдържа по-малко калории – около 190 ккал за 100 гр. За справка пълнозърнестият пшеничен съдържа 200-220 ккал, а белият до 300 ккал.

Затова по-важното е не колко, а какъв хляб ядем. Не случайно зърнените храни са в основата на хранителната пирамида - те трябва да присъстват всеки ден на трапезата, защото са едни от най-балансираните храни.





Коментари
2010-09-22 #20
Антон Керчев
В хляба има един много важен микроелемент.Селен.Той играе основна роля при обмяната на веществата.Когато сме на диета много от нас спират хляба създавайки принудителен дефицит.Когато диетата свърши килограмите се връщат светкавично с няколко свои приятелчета отгоре.Това се нарича ЙоЙо ефект.Затова хляб трябва да се консумира задължително.Препоръчвам ако си купувате черен хляб да пуснете едно парченце в чаша вода.Ако водата се оцвети значи са ви продали боядисан бял хляб в който няма нищо полезно!Това се прави с цел максимална печалба разбира се.
2010-03-13 #19
Цвети
Много обичам козунаци, но за мен е пълна магия как стават...не се осмелявам , ама никак...Баба ми правеше така: разделяше тестото на три, разстила ги в правоъгълна форма и ги мажеше вътре със сладко и орехи, завиваше всеки поотделно и ги плетеше на плитка - отгоре, с жълтък и орехи на ситно. Домашните козунаци не са така пухкави, но са на светлинни години по-плътни и вкусни...Няма набухватели, предполагам...Много ще се радвам да излязат вашите резепти с козунаци и боядисване на яйца
2010-03-12 #18
Iskra
Принцес, Великден не е далеч, сподели рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Вторник
14
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
Ако сте привърженици на кардио тренировките, вероятно липсата на фитнес зала ви се отразява сериозно....
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook