Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С какво още да поднесем виното?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи мезета. За всеки сорт вино си има подходящо сирене, това ясно и всички знаем нагънатото прошуто по грубите дървени дъски. Но какво става, когато гостите ни или самите ние не обичаме миризливи сирена, алергични сме или сме вегани/вегетарианци? Как можем още да поднесем виното?

Правилото, че белите вина си отиват с леки ястия, а червените - с по-тежки важи при всички случаи, ако уважавате питие като виното - искате то да извади отличния си вкус и храната да не го "затисне",а напротив - да го подчертае.


Бели вина си отиват с плодове като смокини и още:



Крекери с леки сирена, ядки и семена, които могат да се намажат допълнително с някаква лека безмесна разядка, особено на млечна основа, или хайвер. Шишчета от моцарела, домати и листенце босилек също е удачно решение.

Десерти на плодова основа - сорбе или тарталети с желирани плодове, леки парфета и дори чийзкейкове като лимонов, например. Ако поводът е празничен, нека тортата да е "бяла" - със сметана или най-много с бял шоколад и/или плодове.

Ордьоври на базата на морските дарове и рибата - пушена сьомга, скариди с лек дресинг, миди, стриди. Нека ястията са съвсем семпло овкусени. Ориз и леко сготвените ястия с киноа, просо, бобови.

Всякакви салати с плодове и зеленчуци със семпли дресинги и не много съставки. Избягвайте в тях есенни зеленчуци като цвеклото и ряпата, артишока и алабаша.

За основните ястия е ясно - паста с бели сосове или без сос, леки ястия с риба, зеленчукови ястия.


За червените вина, ако искаме да избягаме от месото и сирената



По-мазни риби като шаран, херинга, риба тон, скумрия си отиват с розета и червено вино.

Паста със сос на доматена основа. Пицата по правило също е към червените вина.

Ястия със сладки картофи и с по-наситени вкусове, с повече и/или по-пикантни подправки, но не прекалявайте все пак.

На крекери можете на поднесете хумус, маслинова паста.

Десертите за червено вино (десертните сортове все пак) са добре да са на шоколадова основа. Брауните, торти с шоколадов крем и блат, лава кейкове или просто парчета черен шоколад.

Всъщност има много ястия, които да комбинираме с различните вина и ако сте в комфорт с компанията си, не се притеснявайте, че можете "да се изложите", че не сте познавач. Всеки се учи в движение с виното, защото то открива лицата си по различен начин на различните хора и техните вкусове. Експериментирайте смело и помнете - с виното по-малкото е винаги повече. Пийте с удоволствие и мярка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нито св. Валентин, нито Трифон Зарезан - просто отпразнувайте женското приятелство
· Господи, дай ми...
· Как зарязват лозите българите за Трифон Зарезан - снимки
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Къде са ни чиниите?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
· Полезни съвети, ако сте с куче на път
· 5 забавни неща, които да правите с приятелките си
· Лятната семейна почивка с богата културна програма - как всички да са доволни?
· Когато отпуската не включва пътуване
· Св. пророк Самуил - 20 август
· Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Сряда
22
Август 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на семейното пътуване за коледните празници
С наближаването на декемврийските празнични дни, много хора избират да пътуват (дали ще е при роднини,...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома I
По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са улавяни и превръщани насила в домашни любимци. Защо...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
Подари мартеничка, от която растат пролетни цветя
Тази оригинална, "жива" мартеница ще направи традицията на Баба Марта специална. Избери мартенички с...
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Порцеланът – бижуто в нашия дом
Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно...
Многократно срещу еднократно
В моето детство вещите бяха за продължителна употреба, по възможност за цял живот. И това важеше за абсолютно...
Да създадем бонсай - I част
Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Играчки за елха от самосъхнеща глина
Цялото семейство може да се включи в направата на тези играчки за елха от самосъхнеща глина. И ако в...
Къщи за здравословен живот
С бързо нарастващия процент на заболявания като астма, алергии и умствени заболявания, започваме да търсят...
Цветница
„Обичам те!”. „Украсявам твоя живот”, „Никога няма да те забравя”, „Пази се”, „Изпитвам респект към...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Христос воскресе!
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи Нека помним, че не възгласите "Христос...
Коледата на една жена
Казват, че Март е най-женският месец от всички в годината. Аз по-скоро вярвам, че това е декември. Също...
Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
Петковден - Традиции и обичаи на българите
На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Кукувица кука за Гергьовден
Закукала кукувица рано ми, рано за Гергьовден. Закукала на ябълка, на ябълка, на петровка, на петровка...
Цветовете в интериора
Цветовете са първото, което забелязваме, когато прекрачим прага на нечие жилище. Още в началото те започват...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Стефановден
27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан - един от първите мъченици на християнската...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook