Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С какво още да поднесем виното?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи мезета. За всеки сорт вино си има подходящо сирене, това ясно и всички знаем нагънатото прошуто по грубите дървени дъски. Но какво става, когато гостите ни или самите ние не обичаме миризливи сирена, алергични сме или сме вегани/вегетарианци? Как можем още да поднесем виното?

Правилото, че белите вина си отиват с леки ястия, а червените - с по-тежки важи при всички случаи, ако уважавате питие като виното - искате то да извади отличния си вкус и храната да не го "затисне",а напротив - да го подчертае.


Бели вина си отиват с плодове като смокини и още:



Крекери с леки сирена, ядки и семена, които могат да се намажат допълнително с някаква лека безмесна разядка, особено на млечна основа, или хайвер. Шишчета от моцарела, домати и листенце босилек също е удачно решение.

Десерти на плодова основа - сорбе или тарталети с желирани плодове, леки парфета и дори чийзкейкове като лимонов, например. Ако поводът е празничен, нека тортата да е "бяла" - със сметана или най-много с бял шоколад и/или плодове.

Ордьоври на базата на морските дарове и рибата - пушена сьомга, скариди с лек дресинг, миди, стриди. Нека ястията са съвсем семпло овкусени. Ориз и леко сготвените ястия с киноа, просо, бобови.

Всякакви салати с плодове и зеленчуци със семпли дресинги и не много съставки. Избягвайте в тях есенни зеленчуци като цвеклото и ряпата, артишока и алабаша.

За основните ястия е ясно - паста с бели сосове или без сос, леки ястия с риба, зеленчукови ястия.


За червените вина, ако искаме да избягаме от месото и сирената



По-мазни риби като шаран, херинга, риба тон, скумрия си отиват с розета и червено вино.

Паста със сос на доматена основа. Пицата по правило също е към червените вина.

Ястия със сладки картофи и с по-наситени вкусове, с повече и/или по-пикантни подправки, но не прекалявайте все пак.

На крекери можете на поднесете хумус, маслинова паста.

Десертите за червено вино (десертните сортове все пак) са добре да са на шоколадова основа. Брауните, торти с шоколадов крем и блат, лава кейкове или просто парчета черен шоколад.

Всъщност има много ястия, които да комбинираме с различните вина и ако сте в комфорт с компанията си, не се притеснявайте, че можете "да се изложите", че не сте познавач. Всеки се учи в движение с виното, защото то открива лицата си по различен начин на различните хора и техните вкусове. Експериментирайте смело и помнете - с виното по-малкото е винаги повече. Пийте с удоволствие и мярка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нито св. Валентин, нито Трифон Зарезан - просто отпразнувайте женското приятелство
· Господи, дай ми...
· Как зарязват лозите българите за Трифон Зарезан - снимки
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Къде са ни чиниите?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
· Как да намираме изгубени вещи?
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Незабравката - малко, но толкова важно цвете
· Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
Неделя
27
Май 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
Ръчно изработеното - подарък със сърце
От доста време вече има на пазара ръчно правени красоти. В малки кокетни магазинчета, онлайн, в социалните...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
"Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
Коледните светлинки блещукат вече не само из стаите, но и в очите. А щом ги има в очите, значи ги има...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
Многократно срещу еднократно
В моето детство вещите бяха за продължителна употреба, по възможност за цял живот. И това важеше за абсолютно...
Ароматизаторче с липа
Лято е и аромат на липов цвят се носи из въздуха. Ако живееш на улица с липи и спиш на отворен прозорец,...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Пролетна украса "Птиченца"
Обичам пролетта. Природата се събужда и слага най-нежните си и цветни дрехи. Топлите и светли дни...
Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
Направи сама: Детска люлка на открито
Кое дете не обича да се люлее? Лятото е тук, ваканцията започна и е време за игри на открито. Да си направим...
Професия добър съсед
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител под наем. Задълженията да води домовата...
Сила от и за природата - да посадим дръвче
Идването на есента много често се свързва с чувството на загуба и тъга, със засилване на депресивните...
Идеи за подарък: Сладко с шапчица
Понякога ни се иска да направим някакъв подарък, в който да "вградим" нещо от себе си. Тези дарове носят...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Естествена защита за любимите растения
Току-що вашите зелени питомници са започнали разкошно да се разлистват под галещите лъчи на слънцето...
Коледни джуджета
Винаги има малко време за още коледна украса, нали? Направете си тези симпатични джуджета и споделете...
15 юли - св. княз Владимир Велики
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той...
Домашна картотека
Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е да се губят и дори понякога мистериозно...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Как да си изберем куче
Преминали сме през колебанията дали да си вземем домашен любимец и точно какво животно да заживее в...
Вода и ток – даденостите, без които (не) можем
„Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер празнувахме рождения ден на дъщеря...
Почистващи препарати от дома за дома
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било необходимо за домакинството – от сапуна...
Засейте през есента луковиците на пролетните цветя
Знаем кои са предвестниците на пролетта. Това са първите цветя – кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли,...
Цветовете в интериора
Цветовете са първото, което забелязваме, когато прекрачим прага на нечие жилище. Още в началото те започват...
Клепоухият приятел - II
храна и купичка – Противно на схващанията, тези зайчета не се хранят със зеле и моркови, нито с други...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook