Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анасонът - билка и подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който не може да се сбърка. Познат е основно като подправка, но и здравословните му ползи не са никак малко. - много успешно култивиран в нашата страна, а иначе широко разпространен из почти цяла Европа и Азия, основно в Индия, Япония, Чили.

Анасонът (англ. Anise, лат. Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто растение с изправено цилиндрично стъбло, високо 30-60см. Цъфти през юни–юли. Цветовете му са малки и бели, разположени в интересни „сенници“. Плодчетата са с яйцевидна форма и са покрити с власинки. Събират се още „зелени“ и след това се оставят да узреят. Листата му се използват основно за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Семената съдържат етерично масло и белтъци и затова нямат аромат. Етеричното масло се използва главно за приготвяне на напитки, най-вече различни видове ликьори. Има два основни вида анасон - обикновен (Pimpinella anisum L.) и звездовиден (Illicium verum).



Историята му тръгва още от 1500 г.пр. Хр., когато са го използвали в Египет. В Библията пък се казва, че се е плащал десятък с анасон. Римляните подправяли с него сладкишите си, след хапването на по-тежки ястия, поради облекчаващото му действие.

Към днешна дата сякаш малко сме го позабравили, а анасонът може да бъде както перфектна подправка, така и отлично средство за лечение на някои заболявания.


В състава на плодовете пък влизат: полизахариди, мазнини, протеини, белтъчини, захари, минерални соли, витамините С и Р. Семената на това растение са особено богати на етерични масла и мазнини.

Чаят от семена на резене (анасон) е известен с ползите против колики на бебетата заради газогонното му, но и меко действие. Винаги след консултация с педиатър!



Още здравословни ползи

Анасонът има болкоуспокояващ ефект

Успокоява нервите и помага при безсъние

Притежава очистително и пикочогонно действие

Подобрява апетита и храносмилането

Премахва спазмите на червата и е перфектен лек при коремни болки

Намалява газовете

Спомага за разрушаването на камъните в бъбреците и пикочния мехур

Помага при запушен нос

Действа добре при бронхити, бронхиална астма и упорита кашлица - за по-лесно изхвърляне на храчките

Много бързо се справя с пресипналия глас- наскоро лично изпитах това му действие- буквално за няколко часа ми върна гласа

Грижи се за здравето на устната кухина- често е добавян в пасти за зъби и води за уста

Използва се при артритни болки

Препоръчва се и при нередовна менструация

Увеличава количеството на кърмата при кърмещите жени

Засилва кръвооросяването на кожата


Анасон в кухнята. Съхранение

Поради уникалния си аромат и вкус, листата на това растение може да се добавят в салати, а семената към хляб, питки, сладкиши, сосове и ястия с месо. Плодовете му ароматизират чудесно чая. Те служат и за подправка при приготвянето на стерилизирани краставички.

Помнете, че анасонът е доста силна подправка - дозата е 1-2 гр плодове за 10 порции.

Важно е още да знаете, че семената трябва да се съхраняват в херметически затворени съдове в тъмни помещения и шкафове. Характерно за тях е, че твърде бързо губят аромата си, затова е добре да ги купувате цели, а не смелени.

Маслото от анасоновите плодчета също трябва да държите на тъмно и хладно място в добре затворени съдове. Трайността му е максимум две години. При нагряване и пряка слънчева светлина, маслото бързо добива тъмен цвят и доста неприятен вкус.

Полезно свойство на това масло е способността му да прогонва насекомите- поставете няколко капки върху хартия и ще видите колко бързо ще избягат дори упоритите комари.

Не забравяйте, че за да прибегнете до системна употреба на анасон с цел лечение, е препоръчително първо да се консултирате със специалист. Много внимателни с анасона трябва да са хората с установена алергия към билката или към етеричното и масло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър Справянето с ежедневните...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook