Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анасонът - билка и подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който не може да се сбърка. Познат е основно като подправка, но и здравословните му ползи не са никак малко. - много успешно култивиран в нашата страна, а иначе широко разпространен из почти цяла Европа и Азия, основно в Индия, Япония, Чили.

Анасонът (англ. Anise, лат. Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто растение с изправено цилиндрично стъбло, високо 30-60см. Цъфти през юни–юли. Цветовете му са малки и бели, разположени в интересни „сенници“. Плодчетата са с яйцевидна форма и са покрити с власинки. Събират се още „зелени“ и след това се оставят да узреят. Листата му се използват основно за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Семената съдържат етерично масло и белтъци и затова нямат аромат. Етеричното масло се използва главно за приготвяне на напитки, най-вече различни видове ликьори. Има два основни вида анасон - обикновен (Pimpinella anisum L.) и звездовиден (Illicium verum).



Историята му тръгва още от 1500 г.пр. Хр., когато са го използвали в Египет. В Библията пък се казва, че се е плащал десятък с анасон. Римляните подправяли с него сладкишите си, след хапването на по-тежки ястия, поради облекчаващото му действие.

Към днешна дата сякаш малко сме го позабравили, а анасонът може да бъде както перфектна подправка, така и отлично средство за лечение на някои заболявания.


В състава на плодовете пък влизат: полизахариди, мазнини, протеини, белтъчини, захари, минерални соли, витамините С и Р. Семената на това растение са особено богати на етерични масла и мазнини.

Чаят от семена на резене (анасон) е известен с ползите против колики на бебетата заради газогонното му, но и меко действие. Винаги след консултация с педиатър!



Още здравословни ползи

Анасонът има болкоуспокояващ ефект

Успокоява нервите и помага при безсъние

Притежава очистително и пикочогонно действие

Подобрява апетита и храносмилането

Премахва спазмите на червата и е перфектен лек при коремни болки

Намалява газовете

Спомага за разрушаването на камъните в бъбреците и пикочния мехур

Помага при запушен нос

Действа добре при бронхити, бронхиална астма и упорита кашлица - за по-лесно изхвърляне на храчките

Много бързо се справя с пресипналия глас- наскоро лично изпитах това му действие- буквално за няколко часа ми върна гласа

Грижи се за здравето на устната кухина- често е добавян в пасти за зъби и води за уста

Използва се при артритни болки

Препоръчва се и при нередовна менструация

Увеличава количеството на кърмата при кърмещите жени

Засилва кръвооросяването на кожата


Анасон в кухнята. Съхранение

Поради уникалния си аромат и вкус, листата на това растение може да се добавят в салати, а семената към хляб, питки, сладкиши, сосове и ястия с месо. Плодовете му ароматизират чудесно чая. Те служат и за подправка при приготвянето на стерилизирани краставички.

Помнете, че анасонът е доста силна подправка - дозата е 1-2 гр плодове за 10 порции.

Важно е още да знаете, че семената трябва да се съхраняват в херметически затворени съдове в тъмни помещения и шкафове. Характерно за тях е, че твърде бързо губят аромата си, затова е добре да ги купувате цели, а не смелени.

Маслото от анасоновите плодчета също трябва да държите на тъмно и хладно място в добре затворени съдове. Трайността му е максимум две години. При нагряване и пряка слънчева светлина, маслото бързо добива тъмен цвят и доста неприятен вкус.

Полезно свойство на това масло е способността му да прогонва насекомите- поставете няколко капки върху хартия и ще видите колко бързо ще избягат дори упоритите комари.

Не забравяйте, че за да прибегнете до системна употреба на анасон с цел лечение, е препоръчително първо да се консултирате със специалист. Много внимателни с анасона трябва да са хората с установена алергия към билката или към етеричното и масло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
· Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Сряда
12
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Децата в големия град - II
Как да ги защитите Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook