Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сок от нар за здраво сърце и добра памет



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните сокове с изключителни ползи и положително въздействие върху човешкото здраве. Сладката, рубиненочервена течност по естествен начин повлиява възпаления, висок холестерол, високо кръвно налягане, има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Нарът е вид широколистно дърво или храст от рода Punica, който произлиза от Югоизточна Европа и Азия. Дървото расте до около 8 метра (макар че рядко стига тази височина), а там където се е засадило само, без човешка намеса и грижа, често става храст или ниско дръвче. Един голям нар обикновено дава между една четвърт и половин чаша сладък питателен сок.

Само една чаша (249 грама) сок от нар съдържа около:

134 калории
32.7 грама въглехидрати
0.4 грама протеин
0,7 грама мазнини
0.2 грама фибри
25,9 микрограма витамин К (32% DV*)
59,8 микрограма фолат (15% DV)
533 милиграма калий (15% DV)
0,2 милиграма манган (12% DV)
0,9 милиграма витамин Е (5% DV)
0,1 милиграма витамин В6 (5% DV)
17,4 милиграма магнезий (4% DV)
0,6 милиграма ниацин (3% DV)
27,4 милиграма калций (3% DV)
27,4 милиграма фосфор (3% DV)
0.1 милиграм мед (3% DV)
(*DV – daily value = препоръчителна дневна доза)

Ето и кои са основните ползи на сока от нар за здравето:

Намалява хипертонията (високо кръвно налягане) - Сокът има висок антиоксидантен капацитет и научните изследвания показват, че той може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Мета-анализ, публикуван през 2016 г., който разглежда многобройни изследвания на сока от нар и неговия ефект върху кръвното налягане заключава, че има „постоянни ползи от консумацията на сока върху кръвното налягане". Добавянето на сладкия сок към диетата може да доведе до реални положителни резултати.

За здраво сърце - Тъй като сокът от нар е толкова добър за кръвното налягане, не е изненадващо, че тази вкусна напитка е отлична и за здравето на сърцето. Сокът съдържа антиоксиданти на по-високи нива от много други плодови сокове, поради което е така полезен за сърцето. Изследване, публикувано в Clinical Nutrition, установява, че консумацията на сок от нар намалява плаката в каротидната артерия, толкова успешно, колкото и понижава кръвното налягане и опасния LDL холестерол.

Облекчава остеоартроза – Остеоартрозата (хроничната форма на остеоартрит) е сред най-разпространените форми на мускулно-скелетните нарушения, които водят до дегенерация на ставите. Изследванията сочат, че сокът от нар може да играе защитна роля чрез намаляване на възпалението на хрущяла. Тази защитна способност се дължи на високото антиоксидантно съдържание на сока. В проучване от 2016 г., учените откриват, че консумацията на сок от нар не само подобрява физическата функция и скованост, но също така увеличава антиоксидантния статус, като същевременно намалява разграждането на хрущялните ензими.

Подобрява паметта - Проучванията показват, че сокът от нар може да бъде полезен, когато става дума за подобряване на паметта. Известно е, че полифенолите, намиращи се в сока, са неврозащитни. Приемът на една чаша сок от нар на ден значително подобрява маркерите на словесната и визуалната памет. Специалистите твърдят, че сокът от нар увеличава функцията на паметта чрез засилване на функционалната мозъчна активност.

Осигурява много антиоксиданти - Сокът от нар съдържа много здравословни и антиоксидантни средства, които помагат за борба с болестите, а наровете са едни от най-високо антиоксидантните храни изобщо.

Срещу възпаления – Наровете (сокът от нар) са известни с мощни противовъзпалителни способности. Проучване от 2013 г. показа значителна противовъзпалителна активност на сока от нар.

Изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ (UCLA) класира топ 10 най-здравословни сокове и други напитки. На първо място те поставят именно сока от нар. Изследователите са класирали антиоксидантното съдържание на соковете (и другите напитки) според следните критерии: антиоксидантна активност, способност да инхибират LDL окисляването и общо съдържание на полифенол.

Соковете са класирани в следния ред:

1. Сок от нар; 2. Гроздов сок; 3. Сок от боровинки; 4. Сок от черна череша; 5. Акай сок; 6. Сок от червена боровинка; 7. Портокалов сок; 8. Ябълков сок.

Освен това, когато става дума за антиоксидантен капацитет, сокът от нар е бил най-малко с 20% по-голямо съдържание от другите тествани напитки.


Здравословни количества и странични ефекти:

За възрастни: няма стандартна препоръчителна дневна доза за прием на сока от нар. Не се наблюдават определени странични ефекти след консумация на сока, но все пак, ако имате някакво заболяване (особено диабет), оплаквания или приемате специфични лекарства, се консултирайте с вашия лекар, преди да включите сока към диета си.

Хора с ниско кръвно налягане следва да бъдат внимателни и отговорни при консумация на сока от нар (заради способността му да понижава кръвното налягане);

Препоръчва се консумация на чист сок от семена на нар, без добавени подсладители и консерванти. Пресни семена от нар или сок от плода обикновено могат да се съхраняват в хладилника до пет дни.

Просто се уверете, че консумирате 100 % чист сок от нар в малки количества. По този начин няма да прекалявате, когато става въпрос за естествената захар, съдържаща се в сока, но ще получите голяма доза ключови хранителни вещества като витамин К, калий и фолиева киселина.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Събота
18
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook