Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шоколадови трюфели


Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност към индианците, днес ви предлагам една много лесна (подчертвам - много) рецепта за шоколадови бонбони - трюфели.

В този вид бонбони трюфел няма, но формата им най-често наподобява този скъп вид гъби и за това носят тяхното име. Създадени за първи път във Франция, тези бонбони са характерни с натуралния меко-горчив вкус и топящата се в устата консистенция.

Към тях може да се добави различни видове, алкохол, мента, подправки (канела, джинджифил, кардамон, карамфил и др), лимонови или портокалови корички, масло, плодови сиропи, млечен крем, да бъдат оваляни освен в класическото какао и в шоколадови пръчици, кокосови стърготини, и най-различни ядки.

Характерно е, че за приготвянето им се използва шоколад с високо съдържание на какао над 60%, но ако не сте любител на натуралния шоколад изберете някой по-млечен. Аз лично съм използвала шоколадов кувертюр. Обръщам внимание също на какаото за овалване, изберете такова, на което е обозначено подходящо за сладкиши.

150 гр тъмен /натурален/ шоколад
150 мл течна сладка сметана
1 к.л канела
1 ванилийка -малка
какао за оваляне
(или шоколадови пръчици, кокос)


На водна баня разтапяме шоколада с добавената канела и ванилия. Махаме от котлона и при непрекъснато разбъркване добавяме течната сметана. Готовият така наречен ганаш, слагаме в хладилника да стегне (аз го сложих директно във фризера за по-бързо). След няколко часа го изваждаме и работим бързо в не мнoго топла стая.

В купа изсипваме какаото като посипваме и дланите си с него. С помощта на лъжица загребваме от сместа слагаме я в ръка и оформяме приблизително топче. Слагаме го в купата с какао, овъргаляме добре.

Нареждаме върху хартия за печене (оризова хартия) или пък хартийки за бонбони. Освен в какао можем да оваргаляме в кокосови стърготини или пръчици. Слагаме в хладилника да стегнат.


Коментари
2011-12-11 #10
Инна Георгиева
Ако искаш да ги овъргаляш в какао или друго с хартийка може да не е подходящо
Аз на няколко пъти връщах сместа да стегне отново и нямаше проблем. Но си е идея и студените ръце. А и колко да се изцапаш, после с топла водичка веднага се измива, даже шоколадовата баня е полезна много за кожата ))
2011-12-11 #9
Теди
Благодаря за рецептата
В едно предаване гледах, че за да се задържат студени ръцете, те се охлаждат от време навреме на торбичка пълна с лед или на латина (ламаринена кутийка с безалкохолно) от хладилника.
Чудя се дали няма да става и във формичка за бонбони или направо сместта да се шприцова в "хартийка", за да не се цапат ръцете
2010-07-09 #8
Mariana
Оооо ще ме уморите бе хора
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена?
· Саркастични любовни послания
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Събота
16
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook