Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шоколадови трюфели


Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност към индианците, днес ви предлагам една много лесна (подчертвам - много) рецепта за шоколадови бонбони - трюфели.

В този вид бонбони трюфел няма, но формата им най-често наподобява този скъп вид гъби и за това носят тяхното име. Създадени за първи път във Франция, тези бонбони са характерни с натуралния меко-горчив вкус и топящата се в устата консистенция.

Към тях може да се добави различни видове, алкохол, мента, подправки (канела, джинджифил, кардамон, карамфил и др), лимонови или портокалови корички, масло, плодови сиропи, млечен крем, да бъдат оваляни освен в класическото какао и в шоколадови пръчици, кокосови стърготини, и най-различни ядки.

Характерно е, че за приготвянето им се използва шоколад с високо съдържание на какао над 60%, но ако не сте любител на натуралния шоколад изберете някой по-млечен. Аз лично съм използвала шоколадов кувертюр. Обръщам внимание също на какаото за овалване, изберете такова, на което е обозначено подходящо за сладкиши.

150 гр тъмен /натурален/ шоколад
150 мл течна сладка сметана
1 к.л канела
1 ванилийка -малка
какао за оваляне
(или шоколадови пръчици, кокос)


На водна баня разтапяме шоколада с добавената канела и ванилия. Махаме от котлона и при непрекъснато разбъркване добавяме течната сметана. Готовият така наречен ганаш, слагаме в хладилника да стегне (аз го сложих директно във фризера за по-бързо). След няколко часа го изваждаме и работим бързо в не мнoго топла стая.

В купа изсипваме какаото като посипваме и дланите си с него. С помощта на лъжица загребваме от сместа слагаме я в ръка и оформяме приблизително топче. Слагаме го в купата с какао, овъргаляме добре.

Нареждаме върху хартия за печене (оризова хартия) или пък хартийки за бонбони. Освен в какао можем да оваргаляме в кокосови стърготини или пръчици. Слагаме в хладилника да стегнат.


Коментари
2011-12-11 #10
Инна Георгиева
Ако искаш да ги овъргаляш в какао или друго с хартийка може да не е подходящо
Аз на няколко пъти връщах сместа да стегне отново и нямаше проблем. Но си е идея и студените ръце. А и колко да се изцапаш, после с топла водичка веднага се измива, даже шоколадовата баня е полезна много за кожата ))
2011-12-11 #9
Теди
Благодаря за рецептата
В едно предаване гледах, че за да се задържат студени ръцете, те се охлаждат от време навреме на торбичка пълна с лед или на латина (ламаринена кутийка с безалкохолно) от хладилника.
Чудя се дали няма да става и във формичка за бонбони или направо сместта да се шприцова в "хартийка", за да не се цапат ръцете
2010-07-09 #8
Mariana
Оооо ще ме уморите бе хора
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· Саркастични любовни послания
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· Любовна лирика III - Дора Габе, Елисавета Багряна, Блага Димитрова
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Вторник
22
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook