Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на малца


Ползи на малцовия екстракт


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина на някои вида алкохол - бирата, малкцовото уиски, бърбъна. Получаването на малц е дълъг и сложен процес. Този вид суровина е покълнал при изкуствени условия и впоследствие изсушен ечемик, пшеница или друг зърнен продукт.

Превръщането на зърната в малц започва с тяхното покълване. За да започне пък покълването, зърната се накисват във вода. Нормалното им водно съдържание е около 11 – 12%, докато за покълването им е нужно то да достигне около 44%. Този процес се осъществява в апарати, в които се поддържат оптимална влажност, температура и съдържание на въглероден двуокис във въздуха. В процеса на покълването в зърната се активират определени ензими, които разграждат скорбялата и високомолекулните белтъчини до разтворими съединения. Получената суровината се нарича „зелен малц“. Високото водно съдържание на този зелен малц го прави нетраен, затова той се суши в малцови сушилни, чрез обдухване с топъл въздух. Процесът отнема около 24 часа.

Световното производство се пада главно на ечемичния малц. Това обаче не означава, че останалите видове малц са по-некачествени. Всеки един от тях има определени характеристики и благодарение на тяхната комбинация могат да се получат невероятни като вкус, аромат и качество видове алкохол.

Именно от ечемичния малц се прави т.нар. малцов екстракт, който е бил особено популярен в следвоенния период, през първата половина на XX в. Използвал се е като хранителна добавка за деца сред британската работническа класа. Преди да го открият, негов заместител е било богатото на омега 3 рибено масло от треска. Поради факта, че то не е особено приятно на вкус и мирис, родителите започнали да го смесват с малцов екстракт, който е ароматен и сладък на вкус. Точно този малцов екстракт е прочутото „лекарство за усилване“, което Кенга дава на малкия Ру в книгата „Мечо Пух“.

Съставът на ечемичния малц е наистина внушителен:

В 100 грама се съдържат:

Над 10 гр протеини
78,3 гр въглехидрати
8,21 гр вода
Само 1,84 грама мазнини
Само 0,8 гр захари
7,1 гр фибри
37 мг калций
303 мг фосфор
224 мг калий
97 мг магнезий
4,71 мг желязо

Сред останалите преимущества на ечемичния малц са 0 грама холестерол, както и високо съдържание на всички витамини от групата B, витамин Е и витамин К.

Ечемикът се смята за една от най-ценните храни, с които разполагаме по принцип.

Ечемична отвара се препоръчва при камъни в бъбреците, висок албумин в урината, завишена кръвна захар и холестерол. Отварата от ечемик има още тхрачващо действие и значително повишава количествата на витамин B в организма. С нейна помощ може дори да откажете цигарите.

Най-лесният начин да си приготвите тази отвара е:

Накисвате около 150 г ечемик в малко вода за 1 нощ. На сутринта доливате още литър вода. След това варите за около 10 минути на тих огън и прецеждате. Отварата изпивате постепенно през деня, вместо вода.

Относно екстракта, който споменахме по-горе от ечемичен малц - можете да го намерите в специализираните магазини. Представлява изцяло растителен продукт, получен чрез екстракция на цялото ечемично зърно. Много наподобява пчелния мед като консистенция и сладост, но е с тъмнокафяв цвят и силно изразен вкус на малц. Явява се перфектен заместител на меда. Съдържа споменатите вече множество полезни вещества и витамини и се използва дори при лечение на хроничен бронхит, както и от спортисти- за сила и издръжливост. Подходящ е за добавяне към кисело или ядково мляко, различни напитки, както и към сладкиши. Може да си го разтваряте във вода, да го добавите към зърнена закуска или дори да си го намажете върху филийка хляб. Ароматът и вкусът наистина ще ви харесат, а полезността е гарантирана.

Дали ще се спрете на приготвена от вас ечемична отвара, ще си купите малцов екстракт, ще изпиете чаша хубава (крафт) бира или ще си сипете малко наистина добро уиски, избирате вие. Наясно сте обаче, че вариантите са съвсем различни и че не ви осигуряват еднакво количество от нужните вещества. И все пак, малцът си е малц- той може да бъде единствено полезен, стига да не прекалявате с него. Като с всеки друг продукт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Понеделник
22
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Способността да поставите себе си изцяло във всяка област на живота си е ключът към големия успех...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook