Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вечнозелената мирта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието. В Средновековието на извлека от цветовете и листата и казвали „ангелска вода“, с която дамите поддържали перфектна кожата си. В наши дни много често я използват в мъжката козметика и парфюми. С едно изречение- това растение е същинско чудо, което впечатлява от пръв поглед не само с вида, а и с аромата си. Но нека научим повече за него, защото си заслужава. И има с какво още да ни впечатли.

Миртата (Myrtus) е южно вечнозелено дървесно растение с бели, изключително благоуханни цветове. Едновременно се класифицира като дърво и храст. Представителите от семейството на миртата са вечнозелени и не достигат голяма височина - от 1 до 2.5 метра. Имат много разновидности, които се срещат навсякъде по света- Северна и Южна Америка, Япония и Великобритания, Средиземноморието и Африка.

Миртата се отличава с ароматни, плътни и назъбени листа и малки кръгли плодове, събрани в гроздове. След като узреят, тези плодчета се покриват със сивкаво-бял восък. Интересното за него е, че се използва за направата на коледни свещи, които горят бавно и отделят много приятен аромат. Това растение може да се отглежда както като дворно, така и като стайно. Ако го изберете за вкъщи, помнете, че нямате нужда от друг ароматизатор на стаята. Ще се влюбите в силното и, но не натрапчиво ухание.

През вековете миртата се е използвала за различни цели. От обикновено тонизиращо средство, тя става основен лек за трудно зарастващи рани. Индианците са я използвали като лекарство при треска и дизентерия. През 19 век се прочува като силно стимулиращо растение, което засилва телесната енергия и помага при простуда, възпалено гърло, кървящи венци и различни видове инфекции.


На какво се дължат лековитите й способности?

В кората и се съдържат вещества, които имат антибактериално действие и стимулират натриевия и калиевия метаболизъм. В състава и влизат още етерични масла, бета-каротин, витамини от групата В, витамин С, калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, селен, цинк, смола и танини.


Употреба

За медицински цели се използва кората на корените от мирта, която се събира през късна есен или в началото на зимата. Тя се изсушава и се смила на прах или се нарязва на ситно. Така приготвена, се съхранява в плътно затворени буркани, далеч от светлина.

Мирта може да се приема под формата на прах или тинктура.

Широко застъпена е употребата и като съставка на много тоалетни води и лосиони за почистване на кожа, както и в парфюми. Използва се още като масло за масажи, а също така и в кулинарията- в средиземноморската кухня клонки от мирта се добавят като подправка при приготвяне на меса и сосове.
Ароматът на мирта е известен със свойството си да пречиства и дезинфекцира въздуха в помещението- намалява съдържанието на микроби в стаята, дори подобрява настроението и премахва стреса.

Здравословни ползи

Растението съдържа естествен антибиотик, наречен мирицитрин, който потиска растежа на бактерии и паразити и спомага за понижаването на температурата.
Мирта много успешно засилва имунитета и пречиства тялото от токсини. Чрез способността си да засилва изпотяването, това растение спомага за отделянето на вредните вещества през кожата.

Мирта е много богата на олигомерни проантоцианидини – едни от най-мощните антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. За тях е известно, че са около двайсет пъти по-силни от витамин С. Имат способността да предпазват организма от развитие на сърдечносъдови заболявания и преждевременно стареене, както и да спомагат за понижаване на нивата на „лошия” холестерол.

Мирта се използва при лечението на: настинка и грип, възпалено гърло, кашлица, синузит, гадене, колит, диария, хемороиди и различни видове обилни кръвотечения, обилна менструация- има кръвоспиращо действие. Още при възпалени варикозни вени, целулит, косопад и пърхот, мазна кожа и акне, лош дъх

Прием

Препоръчителната доза е около 0.5 грама на ден. За приготвянето на отвара от мирта са ви необходими една чаена лъжица от наситнената кора и около 200 милилитра вода. Отварата се пие в дозировка до две чаши дневно. Когато се приема под формата на тинктура, дозата е половин чаена лъжичка, разтворена във вода, отново до два пъти на ден. Тинктурата е за предпочитане, тъй като няма толкова горчив вкус колкото отварата.

Предупреждения

Мирта трябва да се използва само под лекарско наблюдение, тъй като има странични ефекти, особено когато се приемат по-високи дози.
Сред най-честите нежелани реакции са гадене и повръщане. Рядко, но все пак е възможно да се причини увреждане на черния дроб.
Мирта трябва да се избягва по време на бременност и кърмене, както и при високо кръвно налягане и склонност към задържане на течности.
Етерично масло от мирта може да си намерите без проблем. Цената не е толкова висока, а от личен опит бих казала, че ефект има. Дали ще изберете вътрешен или външен прием или ще ги съчетаете, зависи от индивидуалните ви нужди, но не забравяйте- никога не си предписвайте сами такъв вид лечение.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
· Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Вторник
19
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook