Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава


под мотото “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание на Food revolution day в България промяната в общественото разбиране за храненето на децата продължава да е повече от наложителна. От детските градини до лавките и столовете в училищата, от залегналите навици у дома до съвременното знание и неговото приложение от най-ранна възраст - нагласа за промяна се събужда, но има още какво да се желае от всички засегнати страни. Защото храненето на децата е ангажимент на семейството, но и на цялото общество, на всички институции.

Фондация "За храната" тази година си е поставила още по-амбициозни цели с второто издание на Food revolution day. Дебатът е по-широк, но и много конкретен - “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Това мотото на тазгодишната кампания и неслучайно.


Докато храненето на децата е ангажимент само на родителите, то може да се контролира от тях. Но стане ли отговорност на институциите - в яслите, детските градини и училищата - то става изключително проблематично. Участието на тестени изделия от бяло брашно и храни с високо съдържание на захар, за сметка на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, е твърде силно застъпено в детските заведения, столовото училищно хранене и училищните лавки. А връзката със здравето е пряка. България е на челните места в Европа по затлъстяване в ранна възраст, диабет 2 и други здравни смущения в резултат на нездравословно хранене и обездвижване.

Ако се замислим, че децата получават неизбежно 4 от 5 общо за деня хранения извън дома и погледнем какви са те - трябва да се попитаме: Колко здравословни, адекватни са те, как са поднесени, приучават ли към позитивна и осъзната култура на хранене?


Храненето на децата винаги е било една от централните теми в Hera.bg. Смятаме, че каквото и да се случва у дома като култура, навици и представа за здравословно хранене, отиде ли детето в училище, всичко излиза като страна в една много неравна битка - стола и лавката. Тромавата институция и хаотичният свободен пазар. Затова сме правили проекти децата да носят храна от вкъщи, да закусват здравословно вкъщи, размишлявали сме за проблемите на храненето в училище. Затова прегръщаме идеята на Food revolution day да засегне и храненето в училищата и в тази връзка зададохме няколко въпроса на специалистите от Фондация "За храната".

И заставаме зад всяка тяхна дума - като медия и като родители.


- Как се храни българското дете в училище? Кое в сегашното положение ви провокира да засегнете темата за храненето на учениците в тазгодишното издание на Food revolution day?

- Българското дете, и в детските градини, и в училищата, за съжаление не се храни здравословно. Няколко бегли погледа в менютата на децата в училищата и детските градини, които официално са публикувани от тези заведения, се вижда, че в менюто на децата преобладават захарта и тестото, а плодовете и зеленчуците са рядкост или не присъстват в заложените и препоръчваните в различните наредби количества.

Друг обезпокояващ факт е, че институциите, отговорни за планирането на детските хранения, не виждат нищо нередно в това. Напротив, техният отговор е, че препоръчваните количества плодове, зеленчуци, тесто и захар са на база целодневна консумация.


Както може да се досетим, детето прекарва почти цял ден на територията на учебното заведение. Т.е. там то се храни 4 пъти, от препоръчваните 5 хранения на ден. Ако приемем, че то не е консумирало необходимото количество плодове и зеленчуци в рамките на четирите хранения в учебното заведение, то ще трябва да „навакса” вкъщи. Или да вечеря само плодове и зеленчуци, за да си набави необходимото количество. Прост пример. Детето трябва да консумира на ден примерно 300-350 г плодове и зеленчуци. В повечето менюта за 4 хранения има около 100 г. Какво правим с останалите? Детето трябва вкъщи да изяде на вечеря 200-250 г, така ли? Това, разбира се, е невъзможно.

И не на последно място – как възпитаме у децата култура на хранене?


В училище и в детската градина, често и вкъщи те научават, че консумацията на тестени и захарни изделия е приемлива и даже много допустима. Каква култура на хранене им създаваме? Дори и вкъщи родителите да искат и да се стараят да ограничават децата или пък в училище те да се хранят правилно, ако процесът е само едностранен, децата ще имат проблеми със своето здраве.


Но да се върнем на вашия въпрос. Именно всички тези по-горе изброени факти и предизвикаха нас – посланиците на движението Food Revolution Day и основателите на Фондация „За храната”, да озаглавим тазгодишното издание с мотото „Повече плодове и зеленчуци – по-малко брашно и захар”. И именно под това мото искаме да обедим всички, които участват в процеса хранене на нашите деца – да бъдат по-взискателни, по-отговорни и по-осъзнати.

- Децата идват в първи клас с почти изцяло изградени навици на хранене – някои от тях са категорично нездравословни. Както става ясно, с предлаганата в училище храна те се затвърждават и задълбочават. Според вас как може да се промени това, какво би включвала дисциплината хранене, за да промени статуквото?

- Да, отново за съжаление отговорът ще е положителен:

Според последното национално маркетингово проучване, което направихме за целите на тази кампания 39.6% от децата по няколко пъти дневно консумират тестени изделия и 30.6% консумират храни и напитки, съдържащи захар. Веднъж дневно 34.1% - тестени и храни и напитки, съдържащи захар – 24.8%. Процентът пък на консумация на плодове и зеленчуци съответно: няколко пъти дневно е 39.2%, а веднъж дневно – 36.7%. 5-6 пъти седмично плодове и зеленчуци консумират едва 8.3%.


Цифрите са безжалостни. И тази консумация идва не само от училище, но и от вкъщи. Често родителите не смеят да отказват, не говорят с децата си на тема здравословно хранене по няколко причини: липса на време, както за приготвяне на храна, така и за разговори и простички разяснения. Често се отказват от първия опит след като са опитали да предложат на детето си някакъв нов плод или зеленчук. Често просто си казват, то ходи на училище и там нали яде правилно?
В училище пък учителите не знаят или нямат време да включат в своите предмети ограмотителни материали на тази тема, да организират и инициират събития, в които децата пряко да приготвят храна, а междувременно децата растат, проблемите се задълбочават и остават за цял живот. Защото неправилното и нездравословното хранене води след себе си затлъстяване, от него следват редица болести като сърдечни проблеми, отслабване на имунната система, диабет, тип 2, и т.н. А те остават за цял живот.

Решението на всичко това е едно. Всеки, но наистина всеки, от когото храненето на едно дете зависи, да участва активно в процеса.




Ние не сме яростни застъпници на въвеждане на дисциплината хранене в училищата, просто защото за храната, правилното хранене, полезни и вредни качества може да се говори и в други учебни дисциплини, и по други предмети. То е тема на училището като институция. На територията на самото училище може да бъдат премахнати или сведени до наистина абсолютен минимум достъпът до вредни и нездравословни храни чрез лавки или вендинг-машини, да речем. Училищното настоятелство, самите родители, учителите, директорите да насърчават у децата интереса към игри, кулинарни работилници, тематични часове на класния, в които директно да се говори за вредните и полезните храни, за активния и здравословен начин на живот.

- Притеснява ли ви съпротива от страна на родителите, ако темите в час по хранене се сблъскат с техните собствени навици и принципи? Как могат родителите да бъдат въвлечени и убедени, че това е добро начинание и би било полезно дори и на тях?

- Не, не ни притеснява, защото ние самите сме родители и често можем да си обясним защо някой реагира така. В крайна сметка, за съжаление или не, темата „здравословно хранене” стана много популярна. Хората изпадат в крайности или се объркват от много често коренно противоречиви теории и практики. Истината е, поне според нас е, че ако се говори и стимулира балансираното хранене, без изпадане в крайности – няма родител, който да не приеме това начинание за полезно. Все пак става дума за здравето на неговото дете.

- Какви специалисти, лектори биха влезли в час по хранене?

Ако бъде прието да има такъв и той наистина се въведе, което, пак казваме, не е от особена необходимост, специалистите могат да бъдат от всякакви области. Защото тялото е химия, съчетанието на храната - също, защото културата на хранене е история, защото имената на ястията и тяхното приготвяне - също. Защото произходът на продуктите е география. Тяхното отглеждане - биология.

Храненето е свързано с всичко, за което децата учат в училище.


- По отношение на учебния план, може ли час по хранене да се свърже с теми и модули от други предмети? Би ли имал принос този час за модернизиране и повишаване на качеството на българското образование?

- Да. Със сигурност. И между другото това се практикува в доста страни. Повечето от тях европейски.

- Ако се въвежда дисциплината „Хранене” тя е добре да съпътства цялото основно образование или да се концентрира по-скоро в началния, прогимназиалния курс?

- Правилното хранене като знание и практика трябва да бъде задължителен елемент във всяка една възраст. Човек през целия си живот променя своите хранителни навици, доусъвършенства ги, открива нови храни за себе си, пътува и опознава нови култури отново чрез храната. Общува чрез трапезата.
Именно затова според всяка една възраст на децата могат да се предлагат различни елементи от процеса на хранене.От първоначални основни познания за това как да държим нож и вилица, или как да нарежем краставица, и какво е полезното в зелените храни, до това как да съчетаем продуктите в дадено ястие, с какво питие да комбинираме, как да сервираме и как да се държим на бизнес вечеря, например.

- Има ли успешни примери от други страни, които могат да спомогнат за здравословното хранене в българското училище? Каква е практиката в чужбина по този въпрос?

- Има. И те не само малко. И не са и толкова сложни или проблематични за въвеждане.

Да започнем, например, с изкушенията, които са първата стъпка към премахването на вредните хранителни навици. Територията на училището. Във Франция, например, още от 2005 година със закон е забранено разполагането на територията на училищата на вендинг машини или пък рекламирането на вредни (джънк) храни без задължителна маркировка, т.нар. маркировка тип „светофар”, сигнализираща за вредно съдържание.

В учебната програма на много от европейските страни влизат дисциплина или съчетания от дисциплини, в които темата за здравословното хранене е включена под една или друга форма.


Във Финландия това е дисцплина, наречена „Здраве, хранене и добри обноски”, която често не се практикува и води в час, а в училищния стол, по време на обедното хранене на децата. В Словения си има часове, в които децата директно се учат да готвят. В Германия в учебната дисциплина, наречена „Обучение на потребителя” има специални раздели за това как да се избира храна, за какво да се следи върху етикетите на хранителните продукти, как да се намали изхвърлянето на храна.

- Как часът по хранене ще съдейства за здравната култура на децата, би ли подобрил качеството на живот, превенцията на диабет, затлъстяване? Каква е вашата идеална цел?

- Часът по хранене или тематичните раздели в други учебни дисциплини ще съдействат за превенцията на нездравословното хранене. Разбира се.
Колкото повече човек е запознат с даден проблем или въпрос, той толкова по-дисциплиниран е. А интересното е, че първоначалната дисциплина след това се превръща в навик за цял живот и вече не е някакъв тип задължение или страх. Това си просто едно удоволствие. При това споделено удоволствие.


Здрави и щастливи, усмихнати и креативни деца, които да станат достойни възрастни. Това е нашата идеална цел.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да насърчим детето да рисува, независимо колко е "добро"?
· "Значителна част от това, което ви предстои, ще бъде поръчано от скуката"
· Наръчник на УНИЦЕФ подкрепя развитието на медийна грамотност у младежите
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Ден на българския лекар – 19 октомври
· Австралийските пожарникари се съблякоха отново с благотворителна цел (видео)
· Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
· Виждам те...
· "...Друга няма по-сладка думица от мама"
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
· Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Неделя
25
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Още за подсладителите
Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook