Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да добавят към менюто си както за разнообразие, така и от практична гледна точка. Един от големите плюсове при тях е, че те са предварително измити, нарязани, готови за готвене и наистина много удобни. Основна причина за закупуване на замразени плодове и зеленчуци е, че те са сезонни и често трябва да бъдат внасяни от други страни. За да могат плодовете да стигнат до нас готови за консумация, те често се берат преди да са узрели и така губят някои от хранителните си съставки по време на дългото пътуване до магазините, обяснява специалистът по хранене Касандра Суарез.

Кои са най-добрите за консумация сред замразените зеленчуци и плодове?

Най-полезните замразени зеленчуци:

Моркови – Според Касандра Суарез, морковите са отлична опция, защото високите нива на бета-каротин и антиоксиданти са блокирани в зеленчуците чрез процеса на замразяване, с гарантирани ползи за здравето (подобрено зрение, красива кожа);
Грах - Замразеният грах е достъпен и удобен вариант, за да получите повече към задължителния дневен прием зеленчуци. Той може лесно да се прибави към супи, яхнии или салати или да се използва като самостоятелно ястие. Освен това грахът е един от най-здравословните зеленчуци.
Спанак – Свежият спанак е чудесен за консумация, когато решите да го ядете суров, но замразеният спанак е доста по-подходящ за готвене. Пресният зеленчук губи значителен обем и хранителни вещества при готвене. Имайте предвид, че замразеният спанак задържа много вода, така че преди да го добавите към рецептата, размразете го в мрежеста цедка и го залейте под топла вода.
Броколи - Зеленчуците с високо съдържание на витамин С, като броколите, са склонни да губят този витамин по време на транспортирането, удължено време на съхранение и излагане на много топлина и светлина, но когато са замразени, те поддържат нивото на витамини и антиоксиданти (има хора, които твърдят, че ароматът на замразените броколи е по-различен при готвене и не им допада, но все пак всичко е въпрос и на вкус).
Царевица, зелен боб/зелен боб едамаме също се нареждат сред полезните и предпочитани за употреба замразени храни.

Най-полезните замразени плодове:

Горски плодове - Ягоди, боровинки, малини и къпини имат доказано по-добра стойност замразени (особено когато са извън сезона), защото започват да губят хранителните си свойства в мига, когато са били отбрани.
Манго – Замразеното манго има много повече ползи, отколкото предполагате – освен за направата на чудесно смути може да се добавя към различни десерти и салати.
Праскови – Забравете за консервираните в буркани праскови, които имат и значително количество захар. Замразените плодове са много по-здравословни и могат да се използват за направата на топинг за палачинки и гофрети, за пайове и кексове.

Колко време могат да стоят замразени?

Зеленчуците могат да бъдат замразени до 8-12 месеца. Замразеният им живот варира в зависимост от начина на приготвяне и съхранение. Дръжте ги при постоянна температура и не ги размразявайте непрекъснато. Винаги следвайте инструкциите на опаковката. Плодовете могат да бъдат замразени за около 8 месеца като и за тях важат същите принципи на съхранение.

Каква храна да НЕ замразяваме?

От гледна точка на безопасността на храните има такива, които не могат и не се препоръчва да бъдат замразявани: сурови яйца с черупки, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като маруля, краставица, пъпеш, листни билки като босилек, лук.

Замразяване на готвено месо – На практика можете да замразите всякакъв вид сготвено месо, стига да знаете как да подходите. Задължително изчакайте вече сготвеното месо да изстине добре (но не го дръжте повече от 2 часа навън). Запазете замразено готвено месо за не повече от три до шест месеца. Прясно смляно месо/ кайма може да се държи във фризера не повече от 2 до 3 месеца.

Замразяване на ориз - Най-добре е да замразите ориза възможно най-бързо след приготвянето му (разбира се, трябва да изчакате да изстине преди да го приберете във фризера в подходяща кутия/ съд). Можете да съхранявате ориз във фризера за период до един месец (не по-дълго) и той все пак ще запази влагата и вкуса си.

Замразяване на картофи – Имайте предвид, че суровите картофи не се замразяват добре - трябва да са сготвени или бланширани преди да ги сложите във фризера (частично сготвени картофи ще замръзнат добре). Препоръчителното време за съхранение е около една година.


Замразяване на бебешки храни/ пюрета

Има 4 основни стъпки за замразяване на бебешка храна: използвайте форми за лед или малки купички за храна (много подходящи са силиконовите), които предварително са измити при висока температура. Добавете пасираната храна като я разпределите внимателно. Поставете формите за лед/ съда в пластмасова торбичка. Не забравяйте, че храната ще се разширява тъй като замръзва, затова не препълвайте и оставете достатъчно място. Етикетирайте всичко с името на храната и датата на замразяване предупреждава регистрираният специалист по хранене Джо Травърс. Поставете храната на най-горния рафт или възможно най-високо. Това помага да се поддържа по-добре текстурата ѝ тъй като върхът обикновено е най-студената част на фризера и така замръзва по-бързо. Можете да размразявате храната чрез прехвърляне от фризера в хладилника (имайте предвид, че става бавно) или във студена вода. Размразяването в микровълнова печка не се препоръчва.

Колко време може да се запази бебешката храна във фризера?

За оптимално качество и задържане на хранителните вещества, съхранявайте замразените бебешки храни във фризера за максимум 3 месеца (специалистите препоръчват да използвате храната дори 1 месец по-рано от крайния срок).

Важно: Ако до сега не сте замразявали бебешка храна, можете да се посъветвате с педиатъра си или да потърсите специализирани статии, за да се запознаете по-добре с всички стъпки. В интернет пространството има и много клипове, които показват подробно процеса. Мнения и опит на други майки също могат да ви бъдат от полза.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· За една по-спокойна почивка
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 5 възела, които е полезно да научите
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
· Трупате ли ненужни вещи?
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
Вторник
23
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook