Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да добавят към менюто си както за разнообразие, така и от практична гледна точка. Един от големите плюсове при тях е, че те са предварително измити, нарязани, готови за готвене и наистина много удобни. Основна причина за закупуване на замразени плодове и зеленчуци е, че те са сезонни и често трябва да бъдат внасяни от други страни. За да могат плодовете да стигнат до нас готови за консумация, те често се берат преди да са узрели и така губят някои от хранителните си съставки по време на дългото пътуване до магазините, обяснява специалистът по хранене Касандра Суарез.

Кои са най-добрите за консумация сред замразените зеленчуци и плодове?

Най-полезните замразени зеленчуци:

Моркови – Според Касандра Суарез, морковите са отлична опция, защото високите нива на бета-каротин и антиоксиданти са блокирани в зеленчуците чрез процеса на замразяване, с гарантирани ползи за здравето (подобрено зрение, красива кожа);
Грах - Замразеният грах е достъпен и удобен вариант, за да получите повече към задължителния дневен прием зеленчуци. Той може лесно да се прибави към супи, яхнии или салати или да се използва като самостоятелно ястие. Освен това грахът е един от най-здравословните зеленчуци.
Спанак – Свежият спанак е чудесен за консумация, когато решите да го ядете суров, но замразеният спанак е доста по-подходящ за готвене. Пресният зеленчук губи значителен обем и хранителни вещества при готвене. Имайте предвид, че замразеният спанак задържа много вода, така че преди да го добавите към рецептата, размразете го в мрежеста цедка и го залейте под топла вода.
Броколи - Зеленчуците с високо съдържание на витамин С, като броколите, са склонни да губят този витамин по време на транспортирането, удължено време на съхранение и излагане на много топлина и светлина, но когато са замразени, те поддържат нивото на витамини и антиоксиданти (има хора, които твърдят, че ароматът на замразените броколи е по-различен при готвене и не им допада, но все пак всичко е въпрос и на вкус).
Царевица, зелен боб/зелен боб едамаме също се нареждат сред полезните и предпочитани за употреба замразени храни.

Най-полезните замразени плодове:

Горски плодове - Ягоди, боровинки, малини и къпини имат доказано по-добра стойност замразени (особено когато са извън сезона), защото започват да губят хранителните си свойства в мига, когато са били отбрани.
Манго – Замразеното манго има много повече ползи, отколкото предполагате – освен за направата на чудесно смути може да се добавя към различни десерти и салати.
Праскови – Забравете за консервираните в буркани праскови, които имат и значително количество захар. Замразените плодове са много по-здравословни и могат да се използват за направата на топинг за палачинки и гофрети, за пайове и кексове.

Колко време могат да стоят замразени?

Зеленчуците могат да бъдат замразени до 8-12 месеца. Замразеният им живот варира в зависимост от начина на приготвяне и съхранение. Дръжте ги при постоянна температура и не ги размразявайте непрекъснато. Винаги следвайте инструкциите на опаковката. Плодовете могат да бъдат замразени за около 8 месеца като и за тях важат същите принципи на съхранение.

Каква храна да НЕ замразяваме?

От гледна точка на безопасността на храните има такива, които не могат и не се препоръчва да бъдат замразявани: сурови яйца с черупки, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като маруля, краставица, пъпеш, листни билки като босилек, лук.

Замразяване на готвено месо – На практика можете да замразите всякакъв вид сготвено месо, стига да знаете как да подходите. Задължително изчакайте вече сготвеното месо да изстине добре (но не го дръжте повече от 2 часа навън). Запазете замразено готвено месо за не повече от три до шест месеца. Прясно смляно месо/ кайма може да се държи във фризера не повече от 2 до 3 месеца.

Замразяване на ориз - Най-добре е да замразите ориза възможно най-бързо след приготвянето му (разбира се, трябва да изчакате да изстине преди да го приберете във фризера в подходяща кутия/ съд). Можете да съхранявате ориз във фризера за период до един месец (не по-дълго) и той все пак ще запази влагата и вкуса си.

Замразяване на картофи – Имайте предвид, че суровите картофи не се замразяват добре - трябва да са сготвени или бланширани преди да ги сложите във фризера (частично сготвени картофи ще замръзнат добре). Препоръчителното време за съхранение е около една година.


Замразяване на бебешки храни/ пюрета

Има 4 основни стъпки за замразяване на бебешка храна: използвайте форми за лед или малки купички за храна (много подходящи са силиконовите), които предварително са измити при висока температура. Добавете пасираната храна като я разпределите внимателно. Поставете формите за лед/ съда в пластмасова торбичка. Не забравяйте, че храната ще се разширява тъй като замръзва, затова не препълвайте и оставете достатъчно място. Етикетирайте всичко с името на храната и датата на замразяване предупреждава регистрираният специалист по хранене Джо Травърс. Поставете храната на най-горния рафт или възможно най-високо. Това помага да се поддържа по-добре текстурата ѝ тъй като върхът обикновено е най-студената част на фризера и така замръзва по-бързо. Можете да размразявате храната чрез прехвърляне от фризера в хладилника (имайте предвид, че става бавно) или във студена вода. Размразяването в микровълнова печка не се препоръчва.

Колко време може да се запази бебешката храна във фризера?

За оптимално качество и задържане на хранителните вещества, съхранявайте замразените бебешки храни във фризера за максимум 3 месеца (специалистите препоръчват да използвате храната дори 1 месец по-рано от крайния срок).

Важно: Ако до сега не сте замразявали бебешка храна, можете да се посъветвате с педиатъра си или да потърсите специализирани статии, за да се запознаете по-добре с всички стъпки. В интернет пространството има и много клипове, които показват подробно процеса. Мнения и опит на други майки също могат да ви бъдат от полза.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· За една по-спокойна почивка
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
· Страхотни идеи за Монтесори детски стаи
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
Неделя
22
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook