Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Палачинки (катми) с мая



Катми
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам в съботната или в неделната утрин мая да втасва. Но историята е много умилителна и си заслужава:

Първи юни, петък, 17.30 часа. Голям супермаркет се пръска по касите от хора - възрастни нервничат за уикенда, деца пищят за сладолед. Жега, празничен петък, пълни каси с пълни колички пред тях. Зад мен един спретнат дядо се е наредил с две кубчета мая. Предлагам му да мине пред мен. Не че и аз не съм с две неща, ама той сякаш бързаше. Отказва ми: "Няма нужда, то и Вие сте с вода и солети."
Усмихнах му се - както иска, все пак.

После, без да го питам нещо:

"Внуците ще идват на гости, нали се пада Денят на детето в петък, та ще се вдигнат синът и дъщерята на гости за три дни ще са. " А очите му сияят вече, разбъбря се. "Три внучета имам и вика най-голямото по телефона: "Дядо, като дойдем на Търново, искам катми да ми направиш. Твоите са най-хубавите." Що?" Той се засмива. "Щото са с мая. Жена ми е страхотна готвачка, но катмите са моят специалитет. И сега - ми нямам мая. Като няма внуци за кого да правя катми? Та ги чакаме тая вечер, ама да мина преди това да си взема мая, че после за кога да излизам. И в събота ще им направя, и в неделя ще им направя."

И докато чакаме на плътната опашка в истерясалия супермаркет, ми казва неговата рецепта:

300 мл мляко
1/2 кубче мая
2 големи яйца или 3 по-малки
Масло за изпичане/олио
1 препълнена с. л. захар
щипка сол в брашното
Брашно - колкото поеме за рядко тесто


Затопляме млякото лeко, колкото да е приятно да топнеш пръста си. Натрошаваме маята предварително и я слагаме в млякото, добавяме захарта и разбъркваме, докато сме сигурни, че маята се е разтворила. Захлупваме с кърпа и оставяме настрани.



През това време разбъркваме яйцата много добре и ги слагаме (или ги разбиваме директно) в купата за сместа. На мен ми е удобно да правя сместа в кана с оформено чучурче - така не се олива и не ползвам лъжица или черпак. Вярно, стават различни на големина, защото се изсипва на око, а не с мярка, но така си ги харесваме - във всякакви форми.
Малък трик е да сложим купата с маята в друга, в която има топла вода. Това ще ускори малко процеса на втасване.

И така, маята за около 15 мин е образувала буйни балончета в млякото. Изсипваме го при яйцата и разбъркваме добре. Добавяме брашно, докато стане консистенция на рядко тесто (но по-гъсто от това за палачинки) или по-гъста, като едновремешната, боза. Оставяме малко сместа. "За поне 30 минути", каза той.

Направих сместа, а през това време децата се събуждат, расънват се, слагам кафето. Сместа трябва да започне да се навдига и да има изразени балончета, преди да започнем. Може би 30-35 минути минаха при мен.

Намазняваме тигана и котлонът да не е на най-силната степен, защото им трябва време да се изпекат хубаво, а не да покафенеят бързо-бързо, а вътре - сурови.



И започваме по стандартния начин. За разлика от обикновените палачинки с прясно мляко, тези едва ли ще може да се мятат във въздуха, така че за по-сигурно - с шпатулка действаме. Може пък на сух тиган да се пекат, а след изпичането да се намажат с масло. Според мен, всеки сам би намерил удачната форма, то и според тигана малко - по-малки и между тях да наредите разни неща като сиренце, плодове, сладко и да чупите с вилица и/или с нож, или по-големи, с една от които си сит поне до обяд.

Както и да решите да подходите, това не променя основното - тези катми са невероятно вкусни! Просто имат вкусен вкус, а не плънката да го задушава, както е при стандартните палачинки. Тези тук са пухкави, плътни и много, много меки.



Виж също една много здравословна рецепта за закуска:
Ябълкови тиганички с мусковадо

И палачинки с праскови и канела
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Здравословен обяд за ученика" - палачинки с лапад и домашни сусамки
· Палачинки от червено цвекло
· Pancakes (палачинки)
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Постен дип с авокадо и тахан
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Вторник
26
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook