Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен на Земята от извънземни. Причудливата му форма определено впечатлява. Не само тя, обаче. Оказа се, че и вкусът си заслужава.

Наричаме го броколи романеско (Romanesco broccoli, римско броколи). Латинското му наименование е Brassica oleracea. Отглежда се още от 16 век в околностите на Рим. Благодарение на холандските градинари, този зеленчук се появява и на световните пазари някъде около 1990 година. Французите го наричат зеле, а германците карфиол. Във Великобритания е известен като броколи романеско. В нашата страна все още е малко познат и разпространен.

Броколи романеско има наистина уникален външен вид. Цветът му е светлозелен и представлява розички, които са съставени от малки пирамидки и образуващи интересна геометрична фигура.

Състав

Освен странен, този зеленчук е вкусен и полезен. Вкусът му е подобен на този на карфиола, но консистенцията му е по-мека. В състава му влизат не малко ценни вещества и витамини като каротин, витамини А, С и К, цинк, желязо и фолиева киселина,както и минерални соли.

Броколи романеско съдържа само 25 калории за 100 гр и около 0,3гр мазнини. Въглехидратите и белтъчините на свой ред са 2,4 и 2,3гр

Ползи

Една от най-големите ползи на този зеленчук е, че бързо засища и освен това е много лесно смилаем. Идеален е за хора с чувствителен стомах. И дори да не сте сред феновете на броколите, уверявам ви, че тази тяхна разновидност ще ви допадне повече.

Цинкът в този зеленчук помага при различни увреждания в устната кухина и спомага за дейността на вкусовите рецептори. Също така премахва неприятния метален вкус в устата, който понякога убива вкуса на храната.



Сред останалите изявени свойства на броколи романеско е способността им да помагат при притеснение, апатия и депресия.

Как да го консумираме?

Романеско се приготвя подобно на карфиола и броколите. Можете да го сварите на пара или да го задушите в масло, да го запечете, панирате или добавите в супа. Заливката от сос винегрет, зехтинът и горчицата са първи приятели на тази разновидност на броколите. Със сос от сирена или сметана, майонеза, кисело мляко, копър, мащерка или чесън, този извънземен зеленчук става удивително вкусен.

Ако пък сте толкова любопитни или прекалено влюбили се във вида и вкуса на това растение и имате градина, купете си семена и опитайте да си отгледате романеско на собствена територия. Семена може да закупите от доста места, включително и онлайн.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Понеделник
13
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook