Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен на Земята от извънземни. Причудливата му форма определено впечатлява. Не само тя, обаче. Оказа се, че и вкусът си заслужава.

Наричаме го броколи романеско (Romanesco broccoli, римско броколи). Латинското му наименование е Brassica oleracea. Отглежда се още от 16 век в околностите на Рим. Благодарение на холандските градинари, този зеленчук се появява и на световните пазари някъде около 1990 година. Французите го наричат зеле, а германците карфиол. Във Великобритания е известен като броколи романеско. В нашата страна все още е малко познат и разпространен.

Броколи романеско има наистина уникален външен вид. Цветът му е светлозелен и представлява розички, които са съставени от малки пирамидки и образуващи интересна геометрична фигура.

Състав

Освен странен, този зеленчук е вкусен и полезен. Вкусът му е подобен на този на карфиола, но консистенцията му е по-мека. В състава му влизат не малко ценни вещества и витамини като каротин, витамини А, С и К, цинк, желязо и фолиева киселина,както и минерални соли.

Броколи романеско съдържа само 25 калории за 100 гр и около 0,3гр мазнини. Въглехидратите и белтъчините на свой ред са 2,4 и 2,3гр

Ползи

Една от най-големите ползи на този зеленчук е, че бързо засища и освен това е много лесно смилаем. Идеален е за хора с чувствителен стомах. И дори да не сте сред феновете на броколите, уверявам ви, че тази тяхна разновидност ще ви допадне повече.

Цинкът в този зеленчук помага при различни увреждания в устната кухина и спомага за дейността на вкусовите рецептори. Също така премахва неприятния метален вкус в устата, който понякога убива вкуса на храната.



Сред останалите изявени свойства на броколи романеско е способността им да помагат при притеснение, апатия и депресия.

Как да го консумираме?

Романеско се приготвя подобно на карфиола и броколите. Можете да го сварите на пара или да го задушите в масло, да го запечете, панирате или добавите в супа. Заливката от сос винегрет, зехтинът и горчицата са първи приятели на тази разновидност на броколите. Със сос от сирена или сметана, майонеза, кисело мляко, копър, мащерка или чесън, този извънземен зеленчук става удивително вкусен.

Ако пък сте толкова любопитни или прекалено влюбили се във вида и вкуса на това растение и имате градина, купете си семена и опитайте да си отгледате романеско на собствена територия. Семена може да закупите от доста места, включително и онлайн.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Ти имаш необятна душа и винаги ще има хора, които няма да смеят да се доближат до теб от страх, че могат...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Криворазбраната духовност
Преди близо двадесет години бях заобиколена от атеисти. Разпитвах хората дали вярват в Бог и поглъщах...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook