Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен на Земята от извънземни. Причудливата му форма определено впечатлява. Не само тя, обаче. Оказа се, че и вкусът си заслужава.

Наричаме го броколи романеско (Romanesco broccoli, римско броколи). Латинското му наименование е Brassica oleracea. Отглежда се още от 16 век в околностите на Рим. Благодарение на холандските градинари, този зеленчук се появява и на световните пазари някъде около 1990 година. Французите го наричат зеле, а германците карфиол. Във Великобритания е известен като броколи романеско. В нашата страна все още е малко познат и разпространен.

Броколи романеско има наистина уникален външен вид. Цветът му е светлозелен и представлява розички, които са съставени от малки пирамидки и образуващи интересна геометрична фигура.

Състав

Освен странен, този зеленчук е вкусен и полезен. Вкусът му е подобен на този на карфиола, но консистенцията му е по-мека. В състава му влизат не малко ценни вещества и витамини като каротин, витамини А, С и К, цинк, желязо и фолиева киселина,както и минерални соли.

Броколи романеско съдържа само 25 калории за 100 гр и около 0,3гр мазнини. Въглехидратите и белтъчините на свой ред са 2,4 и 2,3гр

Ползи

Една от най-големите ползи на този зеленчук е, че бързо засища и освен това е много лесно смилаем. Идеален е за хора с чувствителен стомах. И дори да не сте сред феновете на броколите, уверявам ви, че тази тяхна разновидност ще ви допадне повече.

Цинкът в този зеленчук помага при различни увреждания в устната кухина и спомага за дейността на вкусовите рецептори. Също така премахва неприятния метален вкус в устата, който понякога убива вкуса на храната.



Сред останалите изявени свойства на броколи романеско е способността им да помагат при притеснение, апатия и депресия.

Как да го консумираме?

Романеско се приготвя подобно на карфиола и броколите. Можете да го сварите на пара или да го задушите в масло, да го запечете, панирате или добавите в супа. Заливката от сос винегрет, зехтинът и горчицата са първи приятели на тази разновидност на броколите. Със сос от сирена или сметана, майонеза, кисело мляко, копър, мащерка или чесън, този извънземен зеленчук става удивително вкусен.

Ако пък сте толкова любопитни или прекалено влюбили се във вида и вкуса на това растение и имате градина, купете си семена и опитайте да си отгледате романеско на собствена територия. Семена може да закупите от доста места, включително и онлайн.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Сряда
20
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Алтернативни терапии за успокоение
Ако не сте си открили специален финансов фонд „При нужда психолог”, то когато имате спешна нужда от успокояване...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook