Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да се хранят нормално или губят апетит, което може да доведе до поява на излишен стрес за организма и здравословни проблеми. За щастие, има много храни и методи за готвене, които всъщност могат да помогнат да останем енергични и да се чувстваме по-свежи през цялото лято. Планирайте ястията и храненията си около хидратиращи храни, които изискват малко или дори никаква обработка, за да можете да се чувствате в кондиция и да оцелеете през най-горещите дни. Специалисти диетолози дават някои много ценни съвети за храненето и избора на продукти, които са особено препоръчителни за най-топлия сезон:


Включване на хидратиращи храни в менюто

Краставици - наблягането върху хидратиращи храни през лятото може да ви помогне да останете свежи и да се чувствате комфортно през горещите дни. Краставиците, с богатото си съдържание на вода (95%), са сред най-препоръчваните храни.
Повече мента в менюто - ментата е билка, която също може да помогне да се осигури освежаваща прохлада през лятото. Въпреки че това растение не осигурява много влага, то ви дава усещане за прохлада. Метанолът е съединението в ментата, отговорен за прикрепването към нервните рецептори в устата ни, които носят усещането за студенина. Ментата също помага за утоляване на жаждата. Заедно със студена напитка (като охладена вода с вкус на краставица), ментата може да помогне да облекчите жаждата си много по-бързо. Можете да добавите мента към различни напитки, плодови и зеленчукови салати.
Повече зеленолистни храни – марули/ айсберг/ зеле/ спанак – разнообразието е наистина голямо, а фактът, че се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, е идеално за горещите летни дни (приготвянето на смути с тях също е една чудесна алтернатива). Имайте предвид, че тъмнозелените зеленчуци (къдраво зеле, спанак) са и с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С, витамин К и витамин А.

Селъри – високото съдържание на вода в този сорт целина може бързо да охлади устата ви (неслучайно се сервира и с пикантни храни). Този чудесен зеленчук помага и за оздравяване на киселинния рефлукс. Селърито има прилично количество фибри, фолат, витамин А, витамин С и витамин К.

Кисело мляко – освен зеленчуците, киселото мляко също е силно препоръчвано за консумация по време на горещините от специалистите по хранене. Млечният продукт е чудесен източник на белтъчини, електролити, калций и витамин D. То също е чудесна лятна храна, защото може да се яде студено директно от хладилника (за още по-охлаждащ ефект и свежест можете да добавите и замразени плодове).

Плодове – не забравяйте и любимите летни плодове– диня, пъпеш, праскови. Те са не само здравословна и питателна храна, но са и с високо съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти – още един чудесен начин да се поддържате хидратирани през горещите летни месеци.

Пикантни храни - Може би ви се струва, че яденето на пикантна храна не би било подходящо в горещ летен ден, но много проучвания показват, че консумацията на пикантна храна първоначално ви кара да се чувствате горещо, но след няколко минути започвате да се потите на върха на главата, ушите, врата и лицето - това се нарича „вкусово потене“. Изпотяването е начинът, по който тялото ви се охлажда естествено. Въпреки че първоначално може да се почувствате некомфортно, в крайна сметка пикантната храна ще ви охлади доста добре (разбира се, този вариант не е за всеки – не се насилвайте излишно, ако не ви допадат този тип храни).


Прием на подходящи течности
Макар че има много различни видове комбинации от храни, които могат да ви помогнат да победите летните горещини и да се охладите, много важно е да обърнете внимание и върху течностите, които приемате. Според изследвания повечето хора се нуждаят от минимум осем чаши течности всеки ден, но въпреки това, през горещите летни месеци може да се наложи и до 13 чаши или повече, в зависимост от това колко се изпотявате. Избягвайте алкохол, който дехидратира много бързо, газирани напитки и такива с високо съдържание на кофеин и захар.

Планирайте правилно времето си за хранене
Да, лятото може да бъде прекалено горещо и влажно, но има определени часове на деня, когато условията са по-поносими. Бихте могли да планирате по-големи ястия или такива, които изискват термична обработка именно през тези часове. Помислете за хапване на по-голяма закуска, за да можете да се придържате към малки и леки обеди по време на най-горещите часове. Хапвайте по малко, но по-често, ако топлото време понижава апетита ви, важно е да приемате адекватно количество храна, за да се предпазите от неразположения, виене на свят, ниско кръвно.

Готвенето в горещините
Специалистите често препоръчват готвенето навън с използване на барбекю или малка скара (разбира се, ако условията ви позволяват) – така можете да се насладите на прекараното време на открито и ще си спестите допълнителното „прегаряне“, ако приготвяте храната в кухнята си. Не изключвайте и възможността за готова храна от любим ресторант като внимавате за избора и качеството. Ако не разполагате с лукса на външната скара, все пак ще трябва да използвате печката си, за да готвите храни на закрито. Пропуснете фурната и използвайте само котлоните, за да приготвите ястия. Възможно е да забележите леко повишение на температурата в помещението, но ще бъде значително по-малко, отколкото ако сте включили фурната и сте решили да изпечете цяло пиле, картофи или други зеленчуци. За да се ускори времето за готвене на котлона можете да нарежете продуктите на по-малки парчета, да използвате по-тънки или по-малки парчета месо, да покривате тенджерата или тигана с капак. Опитайте се да поддържате кухнята си максимално охладена с отваряне на прозорец или създаване на течение, можете да използвате и преносим вентилатор, ако нямате климатик. Също така, ако трябва да използвате печката за печене на нещо, което изисква повече време, опитайте се да го направите рано сутринта, когато температурата е по-поносима. Това ще ви помогне да избегнете загряването на кухнята в пика на горещините.

Бъдете особено внимателни и отговорни към себе си и храната, която приемате по време на най-горещите месеци, за да си спестите излишни негативни емоции и да се чувствате истински пълноценни, наслаждавайки се на летния сезон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
· Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Шрифт на кирилица , който помага на деца и възрастни с дислексия (свали от тук)
· Шест японски тайни за дълголетие
· Едно кафе за душата ти....
Петък
28
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Да извикаме интуицията на помощ
Когато заговорим за интуиция, на първо време в съзнанието ни изниква възможността да предусещаме неща,...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook