Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим слънчев чай?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават да се радват на аромата и вкуса на любимия билков чай. Може би само мисълта за вряща вода ви кара да се потите, но за щастие, има един по-приятен и забавен начин да приготвите обичания от вас чай – тази специфична лятна практика набира все по-голяма популярност и включва използването на слънчевата енергия за приготвяне на чудесен чай.

Как да си приготвим слънчев чай в домашни условия?

• Време за подготовка: 5 минути
• Време за приготвяне (накисване): 2-4 часа
• Общо време: 2-4 часа

Необходими съставки:

Класически слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 5 пакетчета чай от всякакъв вид по ваш вкус

Билков слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 1 чаша асортимент от пресни билки като мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и т.н.

Класически слънчев чай

1. На първо място изберете подходящ съд за чая (кана или по-голяма купа). Имайте предвид, че съдът, който използвате трябва да е прозрачен, за да позволи на слънчевите лъчи да достигнат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има капак и е лесен за почистване, за да предотвратите появата на насекоми и други частици в чая докато кисне. Избягвайте да използвате пластмасови съдове на слънце - химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, освен че ще повлияе на вкуса на чая, представлява и сериозен риск за здравето.

2. Водата, загрята от слънцето, достига максимална температура от 130 градуса - идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде заразен с бактерии, важно е да дезинфекцирате съда, който използвате. Поставете голяма тенджера с вода да на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, след това го извадете внимателно (ако имате щипци използвайте тях, за да не се изгорите) и го оставете да изсъхне. Ако все пак предпочитате да не използвате метода на кипене, използвайте сапун и топла вода, за да почистете добре съда и капака.

3. Напълнете съда с 4 чаши студена вода - като допълнителна предпазна мярка срещу растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист вкус.

4. Добавете пет пакетчета чай по ваш избор и вкус - изберете черен или зелен чай, всякакъв вид билков или плодов. Ако искате чаят да бъде много силен, добавете повече от 5 пакетчета според личните си предпочитания. Винаги можете да го разреждате с повече вода, за да намалите силата му, ако е необходимо.

5. Поставете съда на пряка слънчева светлина за 2 - 4 часа. Можете да го сложите на перваза на прозореца (разбира се, ако живеете в голям град, това няма да е особено подходящо) или навън на маса. Просто се уверете, че е на място, където слънцето го нагрява директно и не е затъмнено от сенки. Не позволявайте чаят да седи на слънце повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг период от време може да доведе до поява на бактерии). Избягвайте поставянето на съда директно върху земята. Поставете го на табла или друга чиста повърхност.

6. След няколко часа на слънце, чаят ви трябва да изглежда с наситен цвят и силен на вкус. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, ако желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален растеж, ако видите плаващи нишки или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не трябва да има гъста или подобна на сироп консистенция, ако е придобил такъв вид е негоден за пиене.

7. Насладете се на слънчевия чай - можете да го подсладите или пък напълнете няколко чаши с лед и залейте с ароматната напитка.


Билков слънчев чай

1. Изберете любими билки, които да използвате - много хора предпочитат ментата, но не е нужно да се ограничавате само до един вид, когато правите билков слънчев чай (количеството зависи от това колко силен искате да бъде чаят). Експериментирайте с различни вкусови комбинации. Опитайте маточина с лайка, мента с розмарин или босилек с хибискус например. Изберете пресни и свежи билки. Ако ги купите от магазина, уверете се, че те не изглеждат повехнали или обезцветени. Измийте билките - изплакнете ги внимателно със студена вода, за да помогнете за отстраняването на замърсявания и други остатъци. Не е необходимо да се нарязват.
2. Напълнете съда с билки и вода - поставете билките в измития предварително съд и ги залейте с 4 чаши вода (бутилирана изворна/ минерална вода) и ги покрийте с капак.
3. Оставете чаят да кисне на слънце - поставете го на прозореца или върху чиста външна повърхност на пряка слънчева светлина. Оставете го да престои за 2 - 4 часа. Премахнете го от слънчевата светлина, когато водата е придобила златист или зелен оттенък, в зависимост от това какви билки използвате.
4. Насладете се на домашно приготвения чай - билковият слънчев чай е здравословен и вкусен. Можете да добавите мед или да добавите кубчета лед и да го превърнете в чудесна разхладителна напитка.

Опитайте нещо ново и се забавлявайте докато приготвяте любимия си чай по специалния слънчев метод, поканете приятели и заедно поглезете сетивата си със свеж вкус и аромат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Тайните на домашната лимонада
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Четвъртък
28
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook