Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим слънчев чай?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават да се радват на аромата и вкуса на любимия билков чай. Може би само мисълта за вряща вода ви кара да се потите, но за щастие, има един по-приятен и забавен начин да приготвите обичания от вас чай – тази специфична лятна практика набира все по-голяма популярност и включва използването на слънчевата енергия за приготвяне на чудесен чай.

Как да си приготвим слънчев чай в домашни условия?

• Време за подготовка: 5 минути
• Време за приготвяне (накисване): 2-4 часа
• Общо време: 2-4 часа

Необходими съставки:

Класически слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 5 пакетчета чай от всякакъв вид по ваш вкус

Билков слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 1 чаша асортимент от пресни билки като мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и т.н.

Класически слънчев чай

1. На първо място изберете подходящ съд за чая (кана или по-голяма купа). Имайте предвид, че съдът, който използвате трябва да е прозрачен, за да позволи на слънчевите лъчи да достигнат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има капак и е лесен за почистване, за да предотвратите появата на насекоми и други частици в чая докато кисне. Избягвайте да използвате пластмасови съдове на слънце - химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, освен че ще повлияе на вкуса на чая, представлява и сериозен риск за здравето.

2. Водата, загрята от слънцето, достига максимална температура от 130 градуса - идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде заразен с бактерии, важно е да дезинфекцирате съда, който използвате. Поставете голяма тенджера с вода да на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, след това го извадете внимателно (ако имате щипци използвайте тях, за да не се изгорите) и го оставете да изсъхне. Ако все пак предпочитате да не използвате метода на кипене, използвайте сапун и топла вода, за да почистете добре съда и капака.

3. Напълнете съда с 4 чаши студена вода - като допълнителна предпазна мярка срещу растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист вкус.

4. Добавете пет пакетчета чай по ваш избор и вкус - изберете черен или зелен чай, всякакъв вид билков или плодов. Ако искате чаят да бъде много силен, добавете повече от 5 пакетчета според личните си предпочитания. Винаги можете да го разреждате с повече вода, за да намалите силата му, ако е необходимо.

5. Поставете съда на пряка слънчева светлина за 2 - 4 часа. Можете да го сложите на перваза на прозореца (разбира се, ако живеете в голям град, това няма да е особено подходящо) или навън на маса. Просто се уверете, че е на място, където слънцето го нагрява директно и не е затъмнено от сенки. Не позволявайте чаят да седи на слънце повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг период от време може да доведе до поява на бактерии). Избягвайте поставянето на съда директно върху земята. Поставете го на табла или друга чиста повърхност.

6. След няколко часа на слънце, чаят ви трябва да изглежда с наситен цвят и силен на вкус. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, ако желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален растеж, ако видите плаващи нишки или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не трябва да има гъста или подобна на сироп консистенция, ако е придобил такъв вид е негоден за пиене.

7. Насладете се на слънчевия чай - можете да го подсладите или пък напълнете няколко чаши с лед и залейте с ароматната напитка.


Билков слънчев чай

1. Изберете любими билки, които да използвате - много хора предпочитат ментата, но не е нужно да се ограничавате само до един вид, когато правите билков слънчев чай (количеството зависи от това колко силен искате да бъде чаят). Експериментирайте с различни вкусови комбинации. Опитайте маточина с лайка, мента с розмарин или босилек с хибискус например. Изберете пресни и свежи билки. Ако ги купите от магазина, уверете се, че те не изглеждат повехнали или обезцветени. Измийте билките - изплакнете ги внимателно със студена вода, за да помогнете за отстраняването на замърсявания и други остатъци. Не е необходимо да се нарязват.
2. Напълнете съда с билки и вода - поставете билките в измития предварително съд и ги залейте с 4 чаши вода (бутилирана изворна/ минерална вода) и ги покрийте с капак.
3. Оставете чаят да кисне на слънце - поставете го на прозореца или върху чиста външна повърхност на пряка слънчева светлина. Оставете го да престои за 2 - 4 часа. Премахнете го от слънчевата светлина, когато водата е придобила златист или зелен оттенък, в зависимост от това какви билки използвате.
4. Насладете се на домашно приготвения чай - билковият слънчев чай е здравословен и вкусен. Можете да добавите мед или да добавите кубчета лед и да го превърнете в чудесна разхладителна напитка.

Опитайте нещо ново и се забавлявайте докато приготвяте любимия си чай по специалния слънчев метод, поканете приятели и заедно поглезете сетивата си със свеж вкус и аромат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тайните на домашната лимонада
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· 8 храни за по-добра концентрация
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Понеделник
18
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Не искам да променя нито една секунда от живота си
Не искам да променям нито една секунда от живота си, да поправя нито една грешка, не искам да върна...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook