Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим слънчев чай?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават да се радват на аромата и вкуса на любимия билков чай. Може би само мисълта за вряща вода ви кара да се потите, но за щастие, има един по-приятен и забавен начин да приготвите обичания от вас чай – тази специфична лятна практика набира все по-голяма популярност и включва използването на слънчевата енергия за приготвяне на чудесен чай.

Как да си приготвим слънчев чай в домашни условия?

• Време за подготовка: 5 минути
• Време за приготвяне (накисване): 2-4 часа
• Общо време: 2-4 часа

Необходими съставки:

Класически слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 5 пакетчета чай от всякакъв вид по ваш вкус

Билков слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 1 чаша асортимент от пресни билки като мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и т.н.

Класически слънчев чай

1. На първо място изберете подходящ съд за чая (кана или по-голяма купа). Имайте предвид, че съдът, който използвате трябва да е прозрачен, за да позволи на слънчевите лъчи да достигнат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има капак и е лесен за почистване, за да предотвратите появата на насекоми и други частици в чая докато кисне. Избягвайте да използвате пластмасови съдове на слънце - химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, освен че ще повлияе на вкуса на чая, представлява и сериозен риск за здравето.

2. Водата, загрята от слънцето, достига максимална температура от 130 градуса - идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде заразен с бактерии, важно е да дезинфекцирате съда, който използвате. Поставете голяма тенджера с вода да на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, след това го извадете внимателно (ако имате щипци използвайте тях, за да не се изгорите) и го оставете да изсъхне. Ако все пак предпочитате да не използвате метода на кипене, използвайте сапун и топла вода, за да почистете добре съда и капака.

3. Напълнете съда с 4 чаши студена вода - като допълнителна предпазна мярка срещу растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист вкус.

4. Добавете пет пакетчета чай по ваш избор и вкус - изберете черен или зелен чай, всякакъв вид билков или плодов. Ако искате чаят да бъде много силен, добавете повече от 5 пакетчета според личните си предпочитания. Винаги можете да го разреждате с повече вода, за да намалите силата му, ако е необходимо.

5. Поставете съда на пряка слънчева светлина за 2 - 4 часа. Можете да го сложите на перваза на прозореца (разбира се, ако живеете в голям град, това няма да е особено подходящо) или навън на маса. Просто се уверете, че е на място, където слънцето го нагрява директно и не е затъмнено от сенки. Не позволявайте чаят да седи на слънце повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг период от време може да доведе до поява на бактерии). Избягвайте поставянето на съда директно върху земята. Поставете го на табла или друга чиста повърхност.

6. След няколко часа на слънце, чаят ви трябва да изглежда с наситен цвят и силен на вкус. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, ако желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален растеж, ако видите плаващи нишки или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не трябва да има гъста или подобна на сироп консистенция, ако е придобил такъв вид е негоден за пиене.

7. Насладете се на слънчевия чай - можете да го подсладите или пък напълнете няколко чаши с лед и залейте с ароматната напитка.


Билков слънчев чай

1. Изберете любими билки, които да използвате - много хора предпочитат ментата, но не е нужно да се ограничавате само до един вид, когато правите билков слънчев чай (количеството зависи от това колко силен искате да бъде чаят). Експериментирайте с различни вкусови комбинации. Опитайте маточина с лайка, мента с розмарин или босилек с хибискус например. Изберете пресни и свежи билки. Ако ги купите от магазина, уверете се, че те не изглеждат повехнали или обезцветени. Измийте билките - изплакнете ги внимателно със студена вода, за да помогнете за отстраняването на замърсявания и други остатъци. Не е необходимо да се нарязват.
2. Напълнете съда с билки и вода - поставете билките в измития предварително съд и ги залейте с 4 чаши вода (бутилирана изворна/ минерална вода) и ги покрийте с капак.
3. Оставете чаят да кисне на слънце - поставете го на прозореца или върху чиста външна повърхност на пряка слънчева светлина. Оставете го да престои за 2 - 4 часа. Премахнете го от слънчевата светлина, когато водата е придобила златист или зелен оттенък, в зависимост от това какви билки използвате.
4. Насладете се на домашно приготвения чай - билковият слънчев чай е здравословен и вкусен. Можете да добавите мед или да добавите кубчета лед и да го превърнете в чудесна разхладителна напитка.

Опитайте нещо ново и се забавлявайте докато приготвяте любимия си чай по специалния слънчев метод, поканете приятели и заедно поглезете сетивата си със свеж вкус и аромат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тайните на домашната лимонада
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· 8 храни за по-добра концентрация
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
· Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава отновсително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook