Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим слънчев чай?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават да се радват на аромата и вкуса на любимия билков чай. Може би само мисълта за вряща вода ви кара да се потите, но за щастие, има един по-приятен и забавен начин да приготвите обичания от вас чай – тази специфична лятна практика набира все по-голяма популярност и включва използването на слънчевата енергия за приготвяне на чудесен чай.

Как да си приготвим слънчев чай в домашни условия?

• Време за подготовка: 5 минути
• Време за приготвяне (накисване): 2-4 часа
• Общо време: 2-4 часа

Необходими съставки:

Класически слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 5 пакетчета чай от всякакъв вид по ваш вкус

Билков слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 1 чаша асортимент от пресни билки като мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и т.н.

Класически слънчев чай

1. На първо място изберете подходящ съд за чая (кана или по-голяма купа). Имайте предвид, че съдът, който използвате трябва да е прозрачен, за да позволи на слънчевите лъчи да достигнат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има капак и е лесен за почистване, за да предотвратите появата на насекоми и други частици в чая докато кисне. Избягвайте да използвате пластмасови съдове на слънце - химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, освен че ще повлияе на вкуса на чая, представлява и сериозен риск за здравето.

2. Водата, загрята от слънцето, достига максимална температура от 130 градуса - идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде заразен с бактерии, важно е да дезинфекцирате съда, който използвате. Поставете голяма тенджера с вода да на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, след това го извадете внимателно (ако имате щипци използвайте тях, за да не се изгорите) и го оставете да изсъхне. Ако все пак предпочитате да не използвате метода на кипене, използвайте сапун и топла вода, за да почистете добре съда и капака.

3. Напълнете съда с 4 чаши студена вода - като допълнителна предпазна мярка срещу растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист вкус.

4. Добавете пет пакетчета чай по ваш избор и вкус - изберете черен или зелен чай, всякакъв вид билков или плодов. Ако искате чаят да бъде много силен, добавете повече от 5 пакетчета според личните си предпочитания. Винаги можете да го разреждате с повече вода, за да намалите силата му, ако е необходимо.

5. Поставете съда на пряка слънчева светлина за 2 - 4 часа. Можете да го сложите на перваза на прозореца (разбира се, ако живеете в голям град, това няма да е особено подходящо) или навън на маса. Просто се уверете, че е на място, където слънцето го нагрява директно и не е затъмнено от сенки. Не позволявайте чаят да седи на слънце повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг период от време може да доведе до поява на бактерии). Избягвайте поставянето на съда директно върху земята. Поставете го на табла или друга чиста повърхност.

6. След няколко часа на слънце, чаят ви трябва да изглежда с наситен цвят и силен на вкус. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, ако желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален растеж, ако видите плаващи нишки или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не трябва да има гъста или подобна на сироп консистенция, ако е придобил такъв вид е негоден за пиене.

7. Насладете се на слънчевия чай - можете да го подсладите или пък напълнете няколко чаши с лед и залейте с ароматната напитка.


Билков слънчев чай

1. Изберете любими билки, които да използвате - много хора предпочитат ментата, но не е нужно да се ограничавате само до един вид, когато правите билков слънчев чай (количеството зависи от това колко силен искате да бъде чаят). Експериментирайте с различни вкусови комбинации. Опитайте маточина с лайка, мента с розмарин или босилек с хибискус например. Изберете пресни и свежи билки. Ако ги купите от магазина, уверете се, че те не изглеждат повехнали или обезцветени. Измийте билките - изплакнете ги внимателно със студена вода, за да помогнете за отстраняването на замърсявания и други остатъци. Не е необходимо да се нарязват.
2. Напълнете съда с билки и вода - поставете билките в измития предварително съд и ги залейте с 4 чаши вода (бутилирана изворна/ минерална вода) и ги покрийте с капак.
3. Оставете чаят да кисне на слънце - поставете го на прозореца или върху чиста външна повърхност на пряка слънчева светлина. Оставете го да престои за 2 - 4 часа. Премахнете го от слънчевата светлина, когато водата е придобила златист или зелен оттенък, в зависимост от това какви билки използвате.
4. Насладете се на домашно приготвения чай - билковият слънчев чай е здравословен и вкусен. Можете да добавите мед или да добавите кубчета лед и да го превърнете в чудесна разхладителна напитка.

Опитайте нещо ново и се забавлявайте докато приготвяте любимия си чай по специалния слънчев метод, поканете приятели и заедно поглезете сетивата си със свеж вкус и аромат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Тайните на домашната лимонада
· 15 декември - Международен ден на чая
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Понеделник
1
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook