Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме, също има водещо значение за здрави зъби и красива усмивка. Замисляли ли сте се как храната влияе на състоянието на зъбите? Кои са най-вредните и полезни храни и напитки за тях?

Как храната влияе върху зъбите (за добро или за лошо) - Подобно на останалата част от тялото ни, зъбите изискват специфични хранителни вещества, за да бъдат в добро здраве. Храните, богати на калций, витамини А и D, фосфор и фибри, са фантастични за укрепване и защита на зъбите. Храните, които произвеждат слюнка и изискват продължително дъвчене, също са полезни, помагайки за отстраняване на петна и предпазват от влошаване на зъбите. Но не всички храни и напитки са благоприятни за тях. Някои храни могат да разрушат емайла на зъбите, да стимулират разпадането им или просто са опасни за тях и венците.

Ето и кои са сред най-добрите и най-лоши храни/напитки за зъбите:


Най-полезните храни за зъбите

Селъри (дръжкова целина) – този сорт целина, заедно с други хрупкави храни, ви принуждава да дъвчете повече, което от друга страна води да произвеждане на повече слюнка. Производството на слюнката е с особено значение, защото тя действа като кръвообращение за устата и поддържа тъканите здрави. Освен това спомага и за премахване на частици от храна между зъбите и венците. Едно от предимствата на дръжковата целина включва грубата текстура - тя извършва двойна работа като леко почиства повърхността на зъба докато дъвчете. Ако все пак не обичате селъри, морковите, краставиците и други хрупкави зеленчуци са чудесна алтернатива.

Чиа семена - те не само са полезни за храносмилането и повишават енергията, но съдържат витамини и минерали като калций, витамин А, фибри и фосфор с изключителни ползи за здравето на зъбите. Семената са много лесни за включване във вашата диета – можете да ги накиснете в плодов сок, да ги добавите в десерти, плодови салати и дори като добавка в чаша вода.

Кокосово масло – освен за готвене и хидратиране, кокосовото масло е изключително полезно за поддържане на дентално здраве. Жабурене на супена лъжица кокосово масло в устата в продължение на 10 до 20 минути, извлича токсините, които се събират в устата като по този начин се предотвратява влошаването на състоянието на зъбите, създава се чиста среда без бактерии, понижава се плаката.

Млечни храни - сиренето, киселото и прясно мляко са едни от най-добрите храни и напитки за устата ви, благодарение на голямото количество калций, което те съдържат. Калцият помага за предотвратяване на кариес и запазва зъбите здрави, а казеинът в сиренето е протеин, който укрепва и заздравява зъбния емайл.

Мазна риба - рибите, богати на омега-3 мастни киселини като сьомга и сардини, са не само вкусни, но и много полезни за зъбите. Тези риби са с голямо съдържание на витамин D, който помага на тялото да абсорбира калций и фосфор, спомагайки за защита на зъбния емайл. Установено е, че омега-3 мастните киселини намаляват пародонтита, известен още като заболяване на венците. Ако все пак не обичате риба, може да помислите за прием на хранителни добавки като рибено масло.


Най-вредните храни за зъбите

Киселинни храни - киселините, открити в цитрусите, разграждат емайла, причинявайки необратими щети. Сокът от лимон и сокът от грейпфрут изглежда са най-лошите сред тях, въпреки че в едно проучване учените откриват, че портокаловият сок намалява твърдостта на емайла с 84%. Ако ви е трудно да се разделите с любимия плодов фреш, можете да го пиете със сламка и да изплаквате зъбите си с вода след прием. Ако водата с лимон е сред сутрешните ви ритуали и не можете да се откажете от нея: не мийте зъбите си поне 30 минути преди и след прием на киселата напитка, разредете лимоновия сок с вода, използвайте сламка. Изберете реминерализираща паста за зъби.

Бял хляб – според специалисти белият хляб съдържа празни калории и рафинирани въглехидрати и освен това е вреден за зъбите - залепва в пукнатините им и приканва бактериите, а след дъвчене, ензимите на хляба се превръщат в захар, причинявайки по-голяма вреда. Можете да опитате друг вид хляб сред разнообразието на пазара или да купувате такъв, за който сте сигурни, че е приготвен, както трябва.

Спортни напитки - подобно на различните сокове и газираните напитки, спортните такива съдържат сериозно количество захар. Освен това те са много киселинни - едно проучване установява, че те са още по-киселинни от содата например и могат да доведат до разрушаване на емайла на зъбите.

Кисели краставички - оцетът в киселите краставички (и в туршиите), който им дава онзи стипчив вкус, който толкова обичаме, също има сериозно киселинно съдържание. Едно проучване на повече от 2300 студенти в Обединеното кралство установява, че киселите краставички са може би най-вредната за зъбите ни храна. Ако и те са в списъка на храните, от които не можете да се откажете, не забравяйте да изплаквате устата си с вода веднага след консумацията им.

Сушени плодове - сушените плодове - дори тези, които не съдържат добавени захари - обикновено имат голямо количество от тях. Това е лошо, защото вредните бактерии в устата ни се хранят със захар. Сушените плодове често се залепват по зъбите, приканвайки още повече бактерии. Обезателно трябва да измиете старателно зъбите си.

Денталното здраве е много важно – не забравяйте да правите редовно профилактични прегледи при зъболекар, подбирайте старателно пастата и четката си за зъби, бъдете внимателни при консумацията на определени храни и напитки, за да си спестите излишни неудобства и проблеми.


Както казва известният испански романист и поет Мигел де Сервантес „Всеки зъб в човешката глава е по-ценен от диамант“.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосово олио вместо паста за зъби
· Усмивката - няколко причини да се усмихваме
· Натурални средства за свеж дъх
· Една дъвка, моля!
· Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Сряда
20
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е без съмнение най- популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook