Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах да обяснявам, че кратунките имат дълга история в нашия бит и народно творчество дори и са били много по-важни, отколкото са сега - за ефектна есенна декорация и битово настроение в интериора. Бяха очаровани, че те действително са служели за нещо, но ето такива случайно попаднали в умовете им мисли са чудесен повод да разкрием нещо повече за бита на тогавашните хора.

Кратунките, които са ползвали българите, основно два вида Cucurbita var. ovifer (дребните, обикновено жълто-зелени, които стават бледоръждиви) и Lagenaria (по-едрите, бледозелени, които стават бледоохрени), са вид декоративни тикви, които не се ядели, както и сега. По видове и фасони те са много, но тези се оказват най-практичните. Обикновено са ги сеели край стобори и греди, край порти и плетища, защото това е увивно растение, което се развива най-добре, когато има добра опора и има възможност плодовете му да висят и съхнат във въздуха.

Както всяка тиква, и тази не изисква особени грижи. Важен моментът на правене на разсад и ъсответно - разсаждането през пролетта, но може да се сеят директно в земята, стига температурата на въздуха трайно да минава 18 градуса - обикновено през май. Непретенциозните растения били почти напълно забравяни през усилното лято, но есенно време, когато зимата наближава и започва да се обира градината до листо, те вече започвали порядъчно да изсъхват и народът е сещал за многобройните им приложения.

Големите кратуни са се използвали за глава на бостанското плашило, което е разгонвало свраките от лозето. Семената вътре допълнително дрънкат, а плашилото е леко и се върти свободно.

След като изсъхнели, кратуните се изрязвали според целта - отгоре, където отворът е много малко или по-долу - където става по-широк и са служели за съхранение на сухи провизии - самата кратуна е проветрива и така боб, леща, сухи подправки и др. не са мухлясвали.

По малките кратунки са се изрязвали малък отвор и така служели за загребване и отмерване с точна мярка, както и за пиене на вода. По-удобни за били от глинените съдове, защото са по-леки и ако се счупят, няма да голяма загуба.

Големите кратуни могат да служат за лека фуния, с която се наливат тежки винца и благи ракии.

Вероятно е имало и по-артистични натури и те, както правим днес, са рисували върху кратуните, просто така - за красота на стаите и двора.


А сега по-практично - Как да си отгледаме кратунки?

Най-добре става от семена от магазин и като следваме инструкциите от пакетчето или на консултант-продавача. Трябва ни плодородна почва, доста слънце и опора наблизо, по която да пуснем врежето на кратунките. Поливането е умерено, в горещите дни - повечко и в основата на растението, не върху листата. Разликите не са много големи в отглеждането на двата вида, но все пак:



Cucurbita pepo var. ovifera - Разсадът се прави края на март и май се сее в градината. Семенцата - 3-4 на брой, може да се пуснат и през май директно в почвата - на 2-3 см дълбочина, на отстояние 50 х 50 см. Имайте предвид. че растенията могат да се стигнат височина до 4 метра. Добре е да бъдат до ограда, беседка, навес - навсякъде, където ще могат да пропълзят. Размерът на плодовете достига до 10-15 сантиметра.


Lagenaria - Засяват се по същия начин, но на по-голямо разстояние на семенцата или разсада едно от друго през 80 х 100 см. Те имат по-големи плодове и трябва да следите да не се опират една до друга или до стена, защото е възможно загниване (кората започва да омеква).

Кратуните се изчакват за обиране до изсъхване - най-добре на самото растение и преди да паднат есенните слани. Ако се налага да се откъснат, направете го, като оставите дълга дръжка и осигурете условия кратуните да съхнат на непряка светлина, на проветриво място - най-добре върху мрежа. Когато ги поклатим и те започнат да дрънкат, значи семките са изсъхнали достатъчно, че да се отделят от стените. Пристъпваме към рязане. След като с остро макетно ножче сме изрязали в желания вид, трябва да оставим кратунката да изсъхне добре и отвътре. Ако искате гладка вътрешност, трябва да оберете внимателно бялата маса, за която са били закрепени семките, както е при тиквата. С лъжица, шкурка, с тръскане вътре на камъчета - както ви се стори удачно.

Кратуната трябва да се покрие с акрилен лак, за да се запази цветът, ако ще ни е за декорация и ако сме рисували преди това на нея. Акрилните бои също са най-добрият вариант за това, но за по-сигурно потърсете материали за хоби и крафт идеи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Манифест за провъзгласяване независимостта на България
· Тефтерчето на Васил Левски (снимки)
· Гертруд Едерл – „кралицата на вълните“ (видео)
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Зимни неволи
За повечето от нас зимата не е най-прекрасното време от годината. Малцина са познатите ми, които се радват...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Децата в големия град - II
Как да ги защитите Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook