Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

След края на празниците: празнувайте останалата част от годината



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един миг вече са свършили. Опитваме се да удължим празничното настроение с допълнителни партита, посещения при роднини и приятели, но въпреки старанието ни идва януари, почивните дни са зад гърба ни, а мотивацията и ентусиазмът изчезват, заедно с коледната украса. Трудно е да влезем в ритъм след празничния сезон, а изследвания показват, че много хора започват новата година унили и потиснати, изпитвайки сериозни затруднения да преминат в работен режим. Ако и вие сте сред тях, то има някои малки и прости неща, които можете да направите, за да внесете настроение, което да ви дава стремеж през цялата година.

Ето някои идеи, с които да запазите празничния дух, ако не за всеки ден, то поне достатъчно, за да има цялата година приятния блясък на вдъхновението:


Запазете украсата за по-дълго – може да звучи странно, но според проучвания уютът, който коледната украса създава, наистина оказва влияние да запазите доброто си настроение и положителна нагласа, помагайки да се адаптирате по-лесно към януарските предизвикателства, работни ангажименти и задължения. Не съществува правило, че с настъпването на януари коледното дръвче, целият блясък и гирлянди трябва да изчезнат. Порадвайте им се толкова, колкото на вас ви харесва и ви носи удоволствие;

Повече светлини – светлината отблъсква зимното мрачно настроение, създавайки топла приятелска атмосфера. Ако ви се струва странно да запазите елхата за повече време, то поне спокойно можете да оставите коледните лампички и други светещи украси, да ги преместите в стая, в която не сте ги поставяли до този момент, да запалите различни ароматни свещи или да се порадвате на огъня в камината (ако има такава възможност). Според специалистите присъствието на повече светлина носи спокойствие и помага за справяне със следпразничната депресия;

Откриване и създаване на нови поводи за празнуване – кой е казал, че трябва да се празнуват и отбелязват само точно определени празници и дати? Създайте свои нови, малки традиции, свързани с любимия човек, с децата, с приятели. Може да е нещо символично, различно, смешно дори – важното е да ви усмихне и да подобри настроението ви. Има дори цял уеб сайт, посветен на празниците по света (http://www.holidayscalendar.com) – можете да проверявате по ден, месец, държава и да откриете нови поводи за веселие и забава;

Намерете нов начин да се радвате на зимата и всеки следващ сезон – за много хора зимата е свързана с едно безкрайно чакане студът да премине, което често може да доведе до спад в енергията, апатия и липса на настроение. Не пропилявайте студените месеци, облечете се топло и излезте навън сред природата, открийте нови начини да се радвате на зимата – опитайте нещо различно (ски, кънки на лед, поход в планината), пътувайте, снимайте, посрещайте изгреви и залези на нови места, създавайте си малки приключения. Радвайте се на топлия уют на дома, който сближава още повече, насладете се на любимата топла напитка и хубава книга. Във всеки сезон има нещо вълшебно и красиво, понякога просто трябва да погледнем по различен начин, за да го видим и оценим;

Останете свързани с близките си хора през цялата година – съвсем не е нужен специален повод или голям празник, за да бъдете с любимите си хора и близки приятели. След края на празниците не се отдавайте на самота и отчуждение – поддържайте контакт с тях, срещайте се по-често, отидете на концерт или театър, на представяне на някоя нова книга и изложба или просто се съберете вкъщи, приготвяйки си заедно нещо вкусно. Ако близките ви хора са далеч от вас, намерете начин да разговаряйте по-често, разменяйте си снимки ежедневно, изпращайте си картички по старомодния начин (да намериш пощенски плик с името на скъп човек винаги носи специално прекрасно усещане). Във времето, което живеем сега, има толкова много възможности за свързване, за пораждане на чувство за общност и принадлежност – възползвайте се от тях;

Правете добро без повод – използвайте всяка малка възможност, за да направите добро, малък жест на внимание, да зарадвате някого без повод – познат или непознат. В социалните мрежи има безброй инициативи в подкрепа на деца, възрастни хора и животинки в нужда, за събиране на книги в помощ на библиотеки – открийте своята вдъхновяваща мисия и променете света за някого (дори и за ден), защото е прекрасно да бъдем причина за нечие малко щастие;

Поставяйте си ново предизвикателство/цел за всеки месец – в началото на всеки нов месец, предизвиквайте себе си с някоя нова цел, която да ви вдъхновява и мотивира. Не е нужно да е нещо грандиозно: може да е свързано с прочитане на книга, опитване на нова тренировка, запознанство с нов човек, пътуване, чуждоезиков курс и т.н. Мисълта, че имате малка цел за изпълнение ще създава приятно чувство на вълнение, а справянето с нея ще ви носи удовлетворение и нетърпение за следващата месечна "задача".

Краят на празничния сезон не е краят на света. Винаги ще има дни, в които нещата не се случват според очакванията ни, когато нещо не върви или се бави, но пък ние имаме свободата да изберем как да реагираме във всяка ситуация. Бъдете позитивни и разчитайте повече на чувството си за хумор. Радвайте се и оценявайте всеки нов ден (слънчев, дъждовен или студен), бъдете благодарни за всичко, което имате, за ценните хора в живота си. Имате цели 12 месеца – направете ги различни и изпълнени със смисъл.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
· Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
· Ти си всичко това
· Когато щастието ти зависи само от теб
· Смелостта, без която не можем
· 6 февруари - св. равноапостол Фотий
· Кои са най-популярните имена за новородени през 2018 г. в България
· Идеи за подарък за българи, живеещи в чужбина
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
· Най-смешните семейни коледни картички
· Трупате ли ненужни вещи?
· 5 възела, които е полезно да научите
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
Сряда
20
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook