Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия, на нона Тереза, която беше на над 80 години. А тя му разказваше за типичната за тази част на Италия кухня. Изненадващото в нейната паста бе наличието на хрян към соса. Не мисля, че някога бях чувала за подобна комбинация. Фантастична идея! Прясната паста оформих по странен начин, вероятно вие може да откриете някакъв друг, по-нормален...


Това с приготвянето на прясна паста... даже и на мен още не ми се удава толкова добре, колкото ми се иска, но сосът поне е възможен за всеки. И не мисля, че ще има разочаровани в усещането на небцето от тази комбинация! Би било много егоистично да не ви споделя нещо толкова вкусно!

Стъргането на хрян е нещото, което със сигурност ще ви разплаче така, както нищо друго. И никак не преувеличавам. Ако не искате да бършете сълзи и сополи...няма да е съвсем същото, но в магазинната мрежа може да се открие настърган хрян - моят е такъв в случая. За напреднали - стържете корен хрян.


2-3 сушени пиперки се запържват в зехтин - у дома и с половин люто сухо чушле. Докато ги запържвате, ще изглеждат меки, но когато ги извадите в съд, малко след това, те ще се превърнат в късчета хрупкав аромат, а вълшебството им ще се е отдало безцеремонно на маслиновото олио. Запазете ги за после!

2 сурови наденички ги отваряте от естествената им ципа и ги запържвате в мазнината, в която пържихте сухите пиперки. Понеже мляното месо в тях бързо става на прекалено големи бучки и се изисква бързина, за да не се случи (а аз обичам по-лесни неща), винаги ги притискам с уреда за картофено пюре (знаете го, онова с дупките), става перфектно. Изберете си някаква качествена наденичка с повече телешко или само от телешко.

Добавям към почти изпържената кайма от наденичката наситнена глава лук и 4-5 скилидки чесън, 1 к. л. пушен червен пипер, черен пипер, сол. Запържавам. Следва добавянето на домати от консерва - в моя случай една с готово наситнени доматчета рома и половин консерва с чери домати - просто ми бяха останали от някакво друго ястие. Добавям чаша бяло вино, прясна мащерка и хрян - аз сложих 2 препълнени чаени лъжици. Изпържените сухи пиперки, ще откриете, са станали хрупкави и ронливи - с пръсти ги натрошете и добавете към соса.

Иначе за прясната паста - 100 грама брашно семолина и 1 яйце се объркват много добре. Тестото престоява за около 30-40 минути в хладилника, а после правим на фитили, режем на малки късчета. Формата им оформих на гърба на (даже не знам дали се нарича точно уред), уредът за готвене на пара.
Как да си направим: Прясна паста

Надявам се снимките да изясняват как - притискам къса тесто с бърз натиск и движение с палеца. В кипяща подсолена вода се вари около 5 минути или до омекване. Оставете си малко вода от варенето. Пастата се отцежда (без оглед прясна или суха сте избрали) и се добавя към соса. Варите за кратко, колкото да попие добре соса. Ако е нужно, добавете от запазената вода. В нея има нишесте и то ще слепи пастата със соса.

Пекориното в соса е задължително, предпочитам го пред пармезана. Пекориното е италианско твърдо сирене, което прилича на по-известния си събрат - пармезана, но за разлика от него се приготвя от овче мляко. Това му придава един по-осезаем и солен аромат и вкус, които аз лично предпочитам. Доброто пекорино винаги има сертификат DOP (Denominazione di Origine Protetta), който дава гаранция за локалния произход на сиренето.

Мисля, че такъв сос не сте опитвали. И може да го опитате на 2 места - в област Базиликата, Италия или (почти същия) у дома.

Ще се радвам да споделиш статията, ако ти допада. Не успявам всеки път да спиша подробно какво съм забъркала, но ако имаш въпроси, попитай в коментар или заповядай и във фейсбук страницата ми Котка в Кухнята - Facebook/kotkavkuhnqta
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пица от лимец с риба и каперси
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Палачинки (катми) с мая
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Вторник
25
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook