Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия, на нона Тереза, която беше на над 80 години. А тя му разказваше за типичната за тази част на Италия кухня. Изненадващото в нейната паста бе наличието на хрян към соса. Не мисля, че някога бях чувала за подобна комбинация. Фантастична идея! Прясната паста оформих по странен начин, вероятно вие може да откриете някакъв друг, по-нормален...


Това с приготвянето на прясна паста... даже и на мен още не ми се удава толкова добре, колкото ми се иска, но сосът поне е възможен за всеки. И не мисля, че ще има разочаровани в усещането на небцето от тази комбинация! Би било много егоистично да не ви споделя нещо толкова вкусно!

Стъргането на хрян е нещото, което със сигурност ще ви разплаче така, както нищо друго. И никак не преувеличавам. Ако не искате да бършете сълзи и сополи...няма да е съвсем същото, но в магазинната мрежа може да се открие настърган хрян - моят е такъв в случая. За напреднали - стържете корен хрян.


2-3 сушени пиперки се запържват в зехтин - у дома и с половин люто сухо чушле. Докато ги запържвате, ще изглеждат меки, но когато ги извадите в съд, малко след това, те ще се превърнат в късчета хрупкав аромат, а вълшебството им ще се е отдало безцеремонно на маслиновото олио. Запазете ги за после!

2 сурови наденички ги отваряте от естествената им ципа и ги запържвате в мазнината, в която пържихте сухите пиперки. Понеже мляното месо в тях бързо става на прекалено големи бучки и се изисква бързина, за да не се случи (а аз обичам по-лесни неща), винаги ги притискам с уреда за картофено пюре (знаете го, онова с дупките), става перфектно. Изберете си някаква качествена наденичка с повече телешко или само от телешко.

Добавям към почти изпържената кайма от наденичката наситнена глава лук и 4-5 скилидки чесън, 1 к. л. пушен червен пипер, черен пипер, сол. Запържавам. Следва добавянето на домати от консерва - в моя случай една с готово наситнени доматчета рома и половин консерва с чери домати - просто ми бяха останали от някакво друго ястие. Добавям чаша бяло вино, прясна мащерка и хрян - аз сложих 2 препълнени чаени лъжици. Изпържените сухи пиперки, ще откриете, са станали хрупкави и ронливи - с пръсти ги натрошете и добавете към соса.

Иначе за прясната паста - 100 грама брашно семолина и 1 яйце се объркват много добре. Тестото престоява за около 30-40 минути в хладилника, а после правим на фитили, режем на малки късчета. Формата им оформих на гърба на (даже не знам дали се нарича точно уред), уредът за готвене на пара.
Как да си направим: Прясна паста

Надявам се снимките да изясняват как - притискам къса тесто с бърз натиск и движение с палеца. В кипяща подсолена вода се вари около 5 минути или до омекване. Оставете си малко вода от варенето. Пастата се отцежда (без оглед прясна или суха сте избрали) и се добавя към соса. Варите за кратко, колкото да попие добре соса. Ако е нужно, добавете от запазената вода. В нея има нишесте и то ще слепи пастата със соса.

Пекориното в соса е задължително, предпочитам го пред пармезана. Пекориното е италианско твърдо сирене, което прилича на по-известния си събрат - пармезана, но за разлика от него се приготвя от овче мляко. Това му придава един по-осезаем и солен аромат и вкус, които аз лично предпочитам. Доброто пекорино винаги има сертификат DOP (Denominazione di Origine Protetta), който дава гаранция за локалния произход на сиренето.

Мисля, че такъв сос не сте опитвали. И може да го опитате на 2 места - в област Базиликата, Италия или (почти същия) у дома.

Ще се радвам да споделиш статията, ако ти допада. Не успявам всеки път да спиша подробно какво съм забъркала, но ако имаш въпроси, попитай в коментар или заповядай и във фейсбук страницата ми Котка в Кухнята - Facebook/kotkavkuhnqta
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пица от лимец с риба и каперси
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Палачинки (катми) с мая
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
Неделя
8
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook