Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия, на нона Тереза, която беше на над 80 години. А тя му разказваше за типичната за тази част на Италия кухня. Изненадващото в нейната паста бе наличието на хрян към соса. Не мисля, че някога бях чувала за подобна комбинация. Фантастична идея! Прясната паста оформих по странен начин, вероятно вие може да откриете някакъв друг, по-нормален...


Това с приготвянето на прясна паста... даже и на мен още не ми се удава толкова добре, колкото ми се иска, но сосът поне е възможен за всеки. И не мисля, че ще има разочаровани в усещането на небцето от тази комбинация! Би било много егоистично да не ви споделя нещо толкова вкусно!

Стъргането на хрян е нещото, което със сигурност ще ви разплаче така, както нищо друго. И никак не преувеличавам. Ако не искате да бършете сълзи и сополи...няма да е съвсем същото, но в магазинната мрежа може да се открие настърган хрян - моят е такъв в случая. За напреднали - стържете корен хрян.


2-3 сушени пиперки се запържват в зехтин - у дома и с половин люто сухо чушле. Докато ги запържвате, ще изглеждат меки, но когато ги извадите в съд, малко след това, те ще се превърнат в късчета хрупкав аромат, а вълшебството им ще се е отдало безцеремонно на маслиновото олио. Запазете ги за после!

2 сурови наденички ги отваряте от естествената им ципа и ги запържвате в мазнината, в която пържихте сухите пиперки. Понеже мляното месо в тях бързо става на прекалено големи бучки и се изисква бързина, за да не се случи (а аз обичам по-лесни неща), винаги ги притискам с уреда за картофено пюре (знаете го, онова с дупките), става перфектно. Изберете си някаква качествена наденичка с повече телешко или само от телешко.

Добавям към почти изпържената кайма от наденичката наситнена глава лук и 4-5 скилидки чесън, 1 к. л. пушен червен пипер, черен пипер, сол. Запържавам. Следва добавянето на домати от консерва - в моя случай една с готово наситнени доматчета рома и половин консерва с чери домати - просто ми бяха останали от някакво друго ястие. Добавям чаша бяло вино, прясна мащерка и хрян - аз сложих 2 препълнени чаени лъжици. Изпържените сухи пиперки, ще откриете, са станали хрупкави и ронливи - с пръсти ги натрошете и добавете към соса.

Иначе за прясната паста - 100 грама брашно семолина и 1 яйце се объркват много добре. Тестото престоява за около 30-40 минути в хладилника, а после правим на фитили, режем на малки късчета. Формата им оформих на гърба на (даже не знам дали се нарича точно уред), уредът за готвене на пара.
Как да си направим: Прясна паста

Надявам се снимките да изясняват как - притискам къса тесто с бърз натиск и движение с палеца. В кипяща подсолена вода се вари около 5 минути или до омекване. Оставете си малко вода от варенето. Пастата се отцежда (без оглед прясна или суха сте избрали) и се добавя към соса. Варите за кратко, колкото да попие добре соса. Ако е нужно, добавете от запазената вода. В нея има нишесте и то ще слепи пастата със соса.

Пекориното в соса е задължително, предпочитам го пред пармезана. Пекориното е италианско твърдо сирене, което прилича на по-известния си събрат - пармезана, но за разлика от него се приготвя от овче мляко. Това му придава един по-осезаем и солен аромат и вкус, които аз лично предпочитам. Доброто пекорино винаги има сертификат DOP (Denominazione di Origine Protetta), който дава гаранция за локалния произход на сиренето.

Мисля, че такъв сос не сте опитвали. И може да го опитате на 2 места - в област Базиликата, Италия или (почти същия) у дома.

Ще се радвам да споделиш статията, ако ти допада. Не успявам всеки път да спиша подробно какво съм забъркала, но ако имаш въпроси, попитай в коментар или заповядай и във фейсбук страницата ми Котка в Кухнята - Facebook/kotkavkuhnqta
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пица от лимец с риба и каперси
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Палачинки (катми) с мая
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook