Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аранчини - италиански оризови топки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни видове плънка - сирена, месо, наденички, гъби, сушени домати и какво ли още не. Панират се в галета.

Оризът за аранчините ми е този, който най-често се използва за ризото - сорт арборио. Самият сорт създава кремава и по-лепкава текстура. Няма да я получите с бланширан ориз, дългозърнест и изобщо такива, при които целта е зрънцата да стоят отделно.

Повечето рецепти за аранчини, които ще откриете из интернет пространството, са в стил: свари ориза, оформи го и го напълни с някаква плънка и изпържи. Но! Аз лично съм открила, че за моя вкус най-добрите аранчини стават от останало от предишния ден ризото.

В случая моето беше ризото с гъби. За ризотото:

В зехтин съм задушила глава лук, чесън - 2-3 скилидки, гъбите наситнени, ориз арборио. Към това добавих чаша бяло вино, сол, черен пипер, щипка риган. Когато оризът е готов, не следва да се преварява, добавих краве масло и обилно настърган пармезан.

Та на следващия ден, понеже се бях престарала, беше останало 500 грама от това ризото, което според мен дори само часове по-късно, камо ли цяла нощ, не е особено приятно за претопляне и пряка консумация. Та чудесна идея за останалото ризото е въпросните италиански оризови топки.



Освен готовото ризото са нужни 2 яйца за панирането, бяло брашно, галета, мазнина за пържене. Предвидете повече мазнина, защото аранчините следва да се изпържат в маслена баня, ако не да ги покрие, поне да покрие топката ви наполовина в мазнина, когато я поставите в сгорещеното олио.

По принцип в сърцевината за плънка най-много обичам да слагам кубче моцарела, но нали рецептата е тип "каквото има под ръка" - моята е кубче синьо сирене.

Кубчетата сирене нарязвам предварително. Яйцата разбивам в купичка добре, в една чиния слагам брашно, в друга - галета. Приготвям си и чиния с кухненска хартия, където поставям аранчините след изпържаване за кратко. Не ги държа много време върху хартията, защото хрупкавостта започва да изчезва. Съвсем скоро след попиването на мазнината просто ги слагам в керамична чиния.

В дланта слагам ризото, което е малко по-голямо от топче за тенис на маса. (По-трудно се оформя топчето, когато имаш по-едри гъби в ризотото, но където стърчи някое голямо парче гъба...хоп и в устата)



Притискам добре, докато оформя топче. Пробивам с пръст топчето до сърцевината, където слагам сиренето и затварям и оформям отново в топка. Нея овалвам добре в брашно, като сега е моментът още по-добре да притиснем и оформим сферична форма. Следва да потопим в разбитото яйце - не се мотайте да го държите много вътре, овалваме после в галетата.



Олиото със сигурност следва да е загряло добре, пържим до златисто от всички страни.



Може да ги сервирате с доматен сос с босилек, но аз избирам салата от айсберг, рукола, моркови и репички. Искам малко свежест.

Ако обичате кремава вътрешност с топяща се сърцевина, обвити в много хрупкава коричка - аранчините са вашата бърза импровизирана вечеря.

Ще се радвам да споделиш статията, ако ти допада. Не успявам всеки път да спиша подробно какво съм забъркала, но ако имаш въпроси, попитай в коментар или заповядай и във фейсбук страницата ми Котка в Кухнята - Facebook/kotkavkuhnqta
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пикантни чили догс
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Магданозени кюфтенца
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Сирни Заговезни
· Заговезни
· Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Баница с праз, гъби и амарант
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
Неделя
1
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook