Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят


Историята на пицата + 8 интересни факта за нея


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите на италианската кухня и макар италианците ревностно да си я пазят, с нея се припознават хора от цял свят, всички възрасти. Добавяйки свой малък отпечатък върху разнообразните рецепти.

Макар че я свързваме предимно с Италия, идеята да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И все пак думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“ и първи италианците сложили именно домат, риган и сирене - минимумът за това днес да наречем една храна пица.

Вижте любимите рецепти за пица на Hera.bg

Подобни на пицата храни се срещат във всички краища на земята. Древните гърци първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“), на които слагали масло, чесън и билки. „Мануше“ е храна, подобна на пица, в Ливан, “кока“ - в Каталуния, “инджера“ - в Африка, “паратха“ и „наан“ - Индия, “фламкухен"от област Елаз между Франция и Германия, “риеска“ от Финландия. В самата Италия плосък хляб се изпича още под името „фокача“ или „пиадина“.

Пицата идва някъде около 16 в. от Неапол и е била сладка. Предлагана е като улична храна за бедни. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин - близо до това, което хапваме днес. С времето и според региона плънката се променя и обогатява. Кралица Маргарита Савойска (1851 - 1926) полюбопитствала за този вид "бедняшка" храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито създава пица, която гарнира от патриотично чувство в цветовете на италианския флаг - червено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и така се ражда първата класическа рецепта за пица - “Маргарита“.


През 2009 г. в Неапол, при честване на 120-годишнината на пица Маргарита, пицолато (майстор на пици) поднася символично пица на актриса, облечена като Маргарита Савойска.

Италианците приемат пицата много сериозно и имат описана точната методика за пица Неаполитана - от продуктите, през технологията на приготвянето до начина на сервиране и съхранение. През 2010 г. рецептата става защитена по смисъла на Европейското право. За справка - само 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да предлагат Неаполитана като автентична. Те притежават сертификат от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава само това - претенциите за автентичност.

Други класически пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в САЩ е Пеперони.

Ето още 8 любопитни факта за пицата:

1. Първото заведение, за което се знае, че е предлагало пица, е Antica Pizzeria, която е отворила в Неапол през 1738 г..

2. Най-дългата доставка на пица е през 2004 г., когато вегетарианска пица е транспортирана от Фелтъм, Англия, до Мелбърн, Австралия - пътуване над 10,000 мили.

3. Всяка година в целия свят се продават 5 милиарда пици, от които 1 млрд е от заявки за вкъщи. Най-много пица за вкъщи се поръчва в събота вечер.

4. Пицариите са 17% от всички ресторанти в САЩ. Първата вълна идва с италианските емигранти в началото на 20 век, но истински известна и обичана става заради войниците, които се завръщат от Европа след Втората световна война.

5. Най-бързият пицар в света прави 14 пици за 2.35 минути и това е Уахид Оусъм (Waheed "Johnny" Awsim) от Ню Йорк - седемкратен победител. Състезанието се провежда всяка година в Лас Вегас.

6. Най-скъпата пица струва 2,745 долара и е създадена еднократно от Шеф Доменико Кролла. Оскъпяват я продукти като шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

7. Първата замразена пица излиза на пазара през 1962 г. - разбира се, в САЩ.

8. Т.нар "Хавайска пица", в която има ананас и която разделя любителите на пица на два крайни лагера, е измислена през 60-те в Онтарио, Канада, от Сам Панопулос, гръцки емигрант.

Пицата обединява хора от цял свят заради своя вкус, практичност в приготвянето и разнообразие на продуктите. Разбира се, възникват спорове като тези за ананаса или за аншоата върху пицата, за дебелината и коричката. Дали трябва да се яде с ръце или с вилица и нож. Дали да се добавят сосове (никога не слагайте кетчуп или майонеза на пица пред италианец) или максимално може да се поръси и листенца босилек или рукола. Но тези спорове само показват колко лично отношение има към нея. Колко е популярна и с колко любов е обградена.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Мини пици с лапад
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Житейски уроци от децата
· Клинт Истууд в някои от най-забележителните му филми
· Юрума – магьосникът с пиано
Четвъртък
20
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook