Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Фини като японки


Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години, като до поне 75-тата си година те са здрави и без сериозни увреждания. За справка в България за 2008 година средната продължителност на живота при жените е 77 години.

Нека се замислим за това какво представлява японската кухня: ритуал на бавно хранене, малки порции, консумиране на повече риба и морски дарове, заместване на хляба с ориз, приемане на зеленчуци и плодове, слаба термична обработка. Ето в това се крие и тайната на "малката японка".

Малките порции
Ако не друго, вероятно поне сте опитвали или виждали класическото японско суши. Както знаете, сушито е оформено красиво и се яде на малки порции. Така очите ни имат възможност да се насладят на красотата, небцето ни да иска да запази максимално много вкуса и с това намаляваме темпото на хранене - от тук и килограмите. Малките порции винаги помагат - признайте си, колкото храна си сложим в чинията, толкова и изяждаме.

Ориз вместо хляб
Свареният ориз присъства на всяко хранене в Япония, сервиран в малка купичка. Той има сравнително ниско съдържание на мазнини, наличие на фибри и сложни въглехидрати, които спомагат изгарянето на мазнини. Минерали като селен, цинк, калий заедно с витамин PP (никотинова киселина), работят в положителна насока за нервната система и сърцето.

Много риба, морски продукти
За разлика от повечето меса, рибата присъства сериозно в кухнята на японците. И докато на нас българите ни се пада среднo по 10 грама риба, при японците става въпрос за над 100 грама дневно. Рибата практически не съдържа въглехидрати, високото съдържание на омега 3 мастни киселини помага за добрата памет и еластичност на тъканите. Особено предпочитани са - сардина, херинга, скумрия, сьомга и риба тон.

Соевите продукти
Японците включват в менюто си често соевото мляко, тофуто и други соеви продукти, които консумирани умерено, могат /макар и спорно/ да заместят червените меса.
Но безспорно истинският японски соев сос е известен с антиоксидантните си свойства.

Зеленчуци (от семейство Кръстоцветни)
В Японската кухня зеленчукът има почетно място дори и на закуска. Най-често приготвят пипер, зелен фасул, моркови, бамбук, тиквички, патладжан, домати, картофи, бяла ряпа, гъби шийтаке, водорасли и спанак. И те не са гарнитурата, а в повечето случаи основното ястие.
Японците консумират пет пъти повече зеленчуци от семейство Кръстоцветни, чиито ензими са характерни с това, че предпазват от рак и усилват детоксикацията на организма. В това семейство влизат брюкселското зеле, броколите, карфиола, къдравото зеле, китайското зеле, пащърнака, алабаш, бяла и черна ряпа, репички, хряна и синапа.

Кулинарна обработка
Топлинната обработка е много кратка. Най-често ястията се приготвят с бульони, на пара или с малко рапично олио. Сосове и тежки ястия не са типични, соевият сос обаче - да. Стремежът е храната да запази максимално първоначалния си вид, а от там и хранителните си вещества.

За десерт
Сладкишите се консумират рядко и то в много малки порции. Най-често десертът е някой сезонен плод, а най-добрият завършек за яденето се смята чаша зелен чай.

Не всичко е полезно. Туршийката
Характерно за трапезата на японците е sukemono - мариновани в солена саламура зеленчуци. Но явно дори наличието на храна пълна с така вредния натрий не успява да опорочи иначе здравословния режим на японската кухня. Така че може би и ние не трябва да се отказваме от туршийката. Ама само от нея!
Коментари
2017-02-17 #13
Химори
Бил съм доста пъти в Япония. Японците и особено старите хора ядат свинско месо (почти сланина) в количества, които ще изправят косите на всеки "диетолог". Задушават го в специални маринади и слагат, оризов оцет и соев сос. В Япония рибата е популярна в големите градове, присъства в големи количества на японския пазар от има-няма 20 години и е скъпа. Мит е, че японците нагъват всеки ден риба. Представите как японците ядат суши всеки ден е също доста наивна. Можете да прочетете тук какво е най-популярното им месо и ядене http://www.japantimes.co.jp/life/2011/10/28/food/pig-in-japan-the-nations-most-popular-meat/ .
2012-02-06 #12
милена
Да, соевият сос може да е бил полезен някога, но не и сега, когато 99% от соята по света е генномодифицирана. Не знам дали все още някъде има нормална, истинска соя. ..
2010-05-12 #11
Симон Адева
Здравей Нели, обърни внимание на това, че пиша японски (а не китайски) соев сос (в случай, че те интересува марка). Мисля, че ще те насочи. Иначе чети етикета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Петък
29
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook