Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Фини като японки


Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години, като до поне 75-тата си година те са здрави и без сериозни увреждания. За справка в България за 2008 година средната продължителност на живота при жените е 77 години.

Нека се замислим за това какво представлява японската кухня: ритуал на бавно хранене, малки порции, консумиране на повече риба и морски дарове, заместване на хляба с ориз, приемане на зеленчуци и плодове, слаба термична обработка. Ето в това се крие и тайната на "малката японка".

Малките порции
Ако не друго, вероятно поне сте опитвали или виждали класическото японско суши. Както знаете, сушито е оформено красиво и се яде на малки порции. Така очите ни имат възможност да се насладят на красотата, небцето ни да иска да запази максимално много вкуса и с това намаляваме темпото на хранене - от тук и килограмите. Малките порции винаги помагат - признайте си, колкото храна си сложим в чинията, толкова и изяждаме.

Ориз вместо хляб
Свареният ориз присъства на всяко хранене в Япония, сервиран в малка купичка. Той има сравнително ниско съдържание на мазнини, наличие на фибри и сложни въглехидрати, които спомагат изгарянето на мазнини. Минерали като селен, цинк, калий заедно с витамин PP (никотинова киселина), работят в положителна насока за нервната система и сърцето.

Много риба, морски продукти
За разлика от повечето меса, рибата присъства сериозно в кухнята на японците. И докато на нас българите ни се пада среднo по 10 грама риба, при японците става въпрос за над 100 грама дневно. Рибата практически не съдържа въглехидрати, високото съдържание на омега 3 мастни киселини помага за добрата памет и еластичност на тъканите. Особено предпочитани са - сардина, херинга, скумрия, сьомга и риба тон.

Соевите продукти
Японците включват в менюто си често соевото мляко, тофуто и други соеви продукти, които консумирани умерено, могат /макар и спорно/ да заместят червените меса.
Но безспорно истинският японски соев сос е известен с антиоксидантните си свойства.

Зеленчуци (от семейство Кръстоцветни)
В Японската кухня зеленчукът има почетно място дори и на закуска. Най-често приготвят пипер, зелен фасул, моркови, бамбук, тиквички, патладжан, домати, картофи, бяла ряпа, гъби шийтаке, водорасли и спанак. И те не са гарнитурата, а в повечето случаи основното ястие.
Японците консумират пет пъти повече зеленчуци от семейство Кръстоцветни, чиито ензими са характерни с това, че предпазват от рак и усилват детоксикацията на организма. В това семейство влизат брюкселското зеле, броколите, карфиола, къдравото зеле, китайското зеле, пащърнака, алабаш, бяла и черна ряпа, репички, хряна и синапа.

Кулинарна обработка
Топлинната обработка е много кратка. Най-често ястията се приготвят с бульони, на пара или с малко рапично олио. Сосове и тежки ястия не са типични, соевият сос обаче - да. Стремежът е храната да запази максимално първоначалния си вид, а от там и хранителните си вещества.

За десерт
Сладкишите се консумират рядко и то в много малки порции. Най-често десертът е някой сезонен плод, а най-добрият завършек за яденето се смята чаша зелен чай.

Не всичко е полезно. Туршийката
Характерно за трапезата на японците е sukemono - мариновани в солена саламура зеленчуци. Но явно дори наличието на храна пълна с така вредния натрий не успява да опорочи иначе здравословния режим на японската кухня. Така че може би и ние не трябва да се отказваме от туршийката. Ама само от нея!
Коментари
2017-02-17 #13
Химори
Бил съм доста пъти в Япония. Японците и особено старите хора ядат свинско месо (почти сланина) в количества, които ще изправят косите на всеки "диетолог". Задушават го в специални маринади и слагат, оризов оцет и соев сос. В Япония рибата е популярна в големите градове, присъства в големи количества на японския пазар от има-няма 20 години и е скъпа. Мит е, че японците нагъват всеки ден риба. Представите как японците ядат суши всеки ден е също доста наивна. Можете да прочетете тук какво е най-популярното им месо и ядене http://www.japantimes.co.jp/life/2011/10/28/food/pig-in-japan-the-nations-most-popular-meat/ .
2012-02-06 #12
милена
Да, соевият сос може да е бил полезен някога, но не и сега, когато 99% от соята по света е генномодифицирана. Не знам дали все още някъде има нормална, истинска соя. ..
2010-05-12 #11
Симон Адева
Здравей Нели, обърни внимание на това, че пиша японски (а не китайски) соев сос (в случай, че те интересува марка). Мисля, че ще те насочи. Иначе чети етикета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Четвъртък
28
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook