Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изкуството на късната лятна вечеря



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание за засищащо, вкусно ястие, но следобедите са обречени на пиене на вода, похапване на плодове и...солетки може би. После, внезапно, когато жегата попремине, след около 19.30, дори 20.30 часа ни обзема истински вълчи глад. Тази късна вечеря е особено опасна както за теглото, така и за здравето ни.

За да превърнем късната лятна вечеря в истинско изкуство, трябва да подходим разумно и да изградим режим, в който желязното правило е - никакви обилни хранения след 19 часа. За целта трябва добре да преценим кога какво да ядем и да се придържаме към този план.

Закуската е важна - хапвайте балансирана закуска - протеини, мазнини, въглехидрати.
На обяд салата в жегата е добре, но подкрепена с хранителна тежест, като месо, риба, сирене, паста, крутони, ядки.
Междинни закуски - между сутрешна закуска и обяд, както и между обяд и брънч, са задължителни - това може да е пресен плод и зеленчук, сушени плодове, сурови ядки, смути.

Не съвсем гладни и не съвсем сити, пред нас са прекрасните летни вечери. Когато сенките станат дълги, когато жегата отминава, излизат светулки и слънцето никак не бърза да залязва, но и то е сякаш замаляло.


Късната лятна вечеря е за споделяне с приятели, докато гледаме някой хубав филм. Тя е за среща с човек, когото харесваме. Тя е романтична. Направете я истинско преживяване, а не натъпкване, след което ви е тежко, подувате се и имате чувството, че сте качили 5 кила, а това не е хубава мисъл за преди сън.

Късната вечеря трябва да е лесносмилаема и в малко количество.
Не трябва да има твърде много мазнини и много термична обработка - да се приготвя бързо.
Не трябва да съдържа сурови зеленчуци и плодове, които се смилат бавно и може да подуят стомаха.
Газираните напитки също не са добра идея.
По възможност, това трябва да е наистина най-здравословното ви ядене за деня.

Идеи за късна лятна вечеря:

Задушени зеленчуци или на скара в комбинация с парче сирене или кисело мляко
Яйца във всякакви варианти
Брускети с дип като хумус, зеленчуков пастет и др.
Печени картофи с парче сирене и/или малко задушени зеленчуци като тиквичка, пипер, чери домат
Салата с малко паста, царевица/нахут, късчета бяло месо или риба
Риба на скара или на пара с малко гарнитура като ориз, картофи
Броколи или карфиол на пара и запечен на хартия с млечен сос с копър
Парче киш (яйца, зеленчуци, подправки)
Мъфини с небяло брашно, но избягвайте в късните часове пълнозърнестите заради много фибри.
Крем супа с малко крутони
Гъби кладница, задушени с масло, подправки и бяло вино

Важни са и златните правила:

Хранете се бавно
Направете масата, обстановката красиви
Споделете с компания
Дайте си време за послевкус
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Палачинки (катми) с мая
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Патладжанена разядка
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Сряда
28
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
5 типа приятели, от които да се отървем незабавно
Намирането на добър приятел е като влюбването. Душа, с която да се свържеш. Душа, която е близка до твоята,...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook