Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изкуството на късната лятна вечеря



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание за засищащо, вкусно ястие, но следобедите са обречени на пиене на вода, похапване на плодове и...солетки може би. После, внезапно, когато жегата попремине, след около 19.30, дори 20.30 часа ни обзема истински вълчи глад. Тази късна вечеря е особено опасна както за теглото, така и за здравето ни.

За да превърнем късната лятна вечеря в истинско изкуство, трябва да подходим разумно и да изградим режим, в който желязното правило е - никакви обилни хранения след 19 часа. За целта трябва добре да преценим кога какво да ядем и да се придържаме към този план.

Закуската е важна - хапвайте балансирана закуска - протеини, мазнини, въглехидрати.
На обяд салата в жегата е добре, но подкрепена с хранителна тежест, като месо, риба, сирене, паста, крутони, ядки.
Междинни закуски - между сутрешна закуска и обяд, както и между обяд и брънч, са задължителни - това може да е пресен плод и зеленчук, сушени плодове, сурови ядки, смути.

Не съвсем гладни и не съвсем сити, пред нас са прекрасните летни вечери. Когато сенките станат дълги, когато жегата отминава, излизат светулки и слънцето никак не бърза да залязва, но и то е сякаш замаляло.


Късната лятна вечеря е за споделяне с приятели, докато гледаме някой хубав филм. Тя е за среща с човек, когото харесваме. Тя е романтична. Направете я истинско преживяване, а не натъпкване, след което ви е тежко, подувате се и имате чувството, че сте качили 5 кила, а това не е хубава мисъл за преди сън.

Късната вечеря трябва да е лесносмилаема и в малко количество.
Не трябва да има твърде много мазнини и много термична обработка - да се приготвя бързо.
Не трябва да съдържа сурови зеленчуци и плодове, които се смилат бавно и може да подуят стомаха.
Газираните напитки също не са добра идея.
По възможност, това трябва да е наистина най-здравословното ви ядене за деня.

Идеи за късна лятна вечеря:

Задушени зеленчуци или на скара в комбинация с парче сирене или кисело мляко
Яйца във всякакви варианти
Брускети с дип като хумус, зеленчуков пастет и др.
Печени картофи с парче сирене и/или малко задушени зеленчуци като тиквичка, пипер, чери домат
Салата с малко паста, царевица/нахут, късчета бяло месо или риба
Риба на скара или на пара с малко гарнитура като ориз, картофи
Броколи или карфиол на пара и запечен на хартия с млечен сос с копър
Парче киш (яйца, зеленчуци, подправки)
Мъфини с небяло брашно, но избягвайте в късните часове пълнозърнестите заради много фибри.
Крем супа с малко крутони
Гъби кладница, задушени с масло, подправки и бяло вино

Важни са и златните правила:

Хранете се бавно
Направете масата, обстановката красиви
Споделете с компания
Дайте си време за послевкус
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Палачинки (катми) с мая
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Как да приготвим слънчев чай?
· Как да направим плато сирена?
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Пикантни чили догс
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Четвъртък
9
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Етеричното масло от мащерка
Кой не обича мащерката и кой не е чувал за нея!? Като подправка, за чай или като билка, това растение...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook